Taman Buaya Melaka: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Thumbnail Taman Buaya Melaka

Harga tiket Taman Buaya Melaka sering dicari buat kali pertama oleh bakal pelancong sebelum mengunjunginya. Seperti yang diketahui, Taman Buaya Melaka atau juga dikenali sebagai Taman Buaya Melaka merupakan sebuah taman buaya yang terletak di Melaka, Malaysia.

Seperti namanya, tempat ini mempunyai banyak jenis muara yang terdiri daripada buaya muara hingga buaya air tawar. Selain buaya, pengunjung juga boleh menikmati rupa reptilia eksotik lain seperti ular, penyu dan lain-lain.

Selain menjadi tarikan pelancong, Taman Buaya Melaka juga sesuai dijadikan salah satu destinasi pendidikan. Sebabnya, di sini pengunjung juga akan mendapat pendidikan mengenai pemuliharaan buaya yang baik dan betul. Jika anda sedang mencari cadangan perjalanan yang mesra kanak-kanak, maka berikut adalah pilihan terbaik.

Berapa Harga Tiket Taman Buaya Melaka?

Terutama untuk harga tiket masuk, terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan. Sekiranya anda datang pada hari kerja atau hari kerja, maka harga tiket masuk akan jauh lebih murah daripada jika anda berkunjung pada hari cuti. Di samping itu, harga tiket antara penduduk tempatan dan pelancong adalah berbeza.

KategoriTiket Week DaysTiket Weekend
Warga TempatanKanak-kanak (5 – 13 Tahun)RM11RM14
Dewasa (13 tahun ke atas)RM16RM19
Dewasa (55 tahun keatas)RM9RM11
Pelancong AsingKanak-kanak (5 – 13 Tahun)RM25RM25
Dewasa (13 tahun ke atas)RM30RM30
Dewasa (55 tahun keatas)RM25RM25

Daripada senarai di atas, sudah pasti jika anda mengunjungi Taman Buaya Melaka, kadar yang dikenakan adalah kadar pelancong asing. Walaupun tarif boleh dikatakan lebih mahal daripada tarif ke atas penduduk tempatan, julat harga kemasukan ini masih agak berpatutan.

Bagaimana Cara ke Rumah Taman Buaya Melaka?

Seperti yang telah disebutkan, jarak Taman Buaya Melaka agak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur. Perjalanan akan menjadi lebih mudah jika anda berada di pusat Bandar Melaka.

Perjalanan ke tapak pelancongan boleh dicapai dengan menggunakan teksi atau kenderaan persendirian dengan hanya 30-40 minit.

Dimana Tempat Parking Taman Buaya Melaka?

1. Parking di Taman Buaya Melaka

Taman Buaya mungkin memiliki kawasan letak kereta sendiri di sekitar kompleksnya. Pengunjung boleh mengikuti petunjuk yang disediakan untuk menemukan tempat letak kereta yang tersedia di Taman Buaya Melaka.

2. Parking di sekitar Taman Buaya Melaka

Terdapat juga kemungkinan tempat letak kereta umum di sekitar kawasan Taman Buaya Melaka. Beberapa kemudahan letak kereta yang tersedia di sekitar kawasan taman atau berdekatan dengan landmark lain mungkin boleh digunakan

3. Parking Jalanan

Pengunjung juga boleh mencari tempat letak kereta di sekitar Taman Buaya Melaka. Namun, pastikan untuk mematuhi peraturan tempat letak kereta yang berlaku dan memarkir kenderaan dengan selamat dan sesuai

Apakah Waktu Operasi Taman Buaya Melaka?

Satu lagi perkara yang perlu anda periksa sebelum melawat lokasi ialah Taman Buaya Melaka tiket masuk adalah untuk memeriksa masa operasi kawasan pelancongan. Ini dilakukan supaya apabila anda datang ke lokasi, kawasan pelancongan itu benar-benar telah dibuka kerana telah memasuki masa operasi.

Khas untuk waktu operasi Taman Buaya Melaka, lawatan ini dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad. Oleh itu, pelawat bebas untuk datang pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, apa yang mesti dipertimbangkan ialah waktu operasi. Taman Buaya Melaka hanya dibuka pada jam 9.00 pagi dan ditutup pada jam 04.30 petang.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Taman Buaya Melaka?

Setelah mengetahui Taman Buaya Melaka waktu operasi, anda pasti mempunyai idea bila masa terbaik untuk mengunjunginya. Sebagai cadangan, lebih baik anda datang pada pukul 9 pagi.

Pada masa itu, pengunjung masih tidak terlalu ramai sehingga mereka dapat menikmati kemudahan yang disediakan dengan lebih bebas. Kemudahan apa yang boleh anda nikmati di sana? Lihat maklumat yang lebih lengkap dalam perbincangan berikut!

1. Pembiakan Buaya

Salah satu yang paling menonjol di kawasan Taman Buaya Melaka, sudah tentu kewujudan pembiakan buaya.

Di sini, anda dapat melihat pelbagai jenis buaya yang mempunyai saiz yang berbeza. Tidak perlu dikelirukan kerana sudah ada panduan khas yang akan menjelaskan tentang spesies buaya.

2. Pemeran Buaya

Selain maklumat mengenai buaya, harga tiket Taman Buaya Melaka termasuk pelbagai pertunjukan buaya. Jadi, anda boleh menonton jurulatih buaya dengan bebas menunjukkan interaksinya dengan haiwan amfibia ini. Rancangan ini tentunya sangat dinanti-nantikan oleh pengunjung.

3. Kafe, Restoran dan Kedai Cenderamata

Kawasan pelancongan pendidikan ini dilengkapi dengan kafe dan restoran. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah membawa peruntukan semasa melawat tempat ini. Jika anda ingin membeli cenderamata atau cenderahati untuk keluarga di rumah, pergi ke kedai cenderamata di sekitar lokasi.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Taman Buaya Melaka?

Jika anda telah membayar harga tiket pada mulanya, maka anda boleh menggunakan bayaran masuk Taman Buaya Melaka untuk meneroka kawasan pelancongan dengan pelbagai aktiviti menarik. Bagi beberapa cadangan untuk aktiviti menarik yang boleh anda lakukan di sana, antara lain:

  • Ketahui lebih lanjut tentang pendidikan buaya
  • Tempat menarik untuk melihat pergerakan buaya
  • Nikmati pemandangan indah
  • Ambil gambar dengan pemandangan buaya

About Taman Buaya Melaka

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai Taman Buaya Melaka ticket price, eloklah anda mengetahui sejarah ringkas mengenai satu kawasan pelancongan ini. Sebenarnya, Taman Buaya Melaka telah dibuka sejak tahun 1987. Dengan ini, tarikan pelancongan ini menjadi salah satu taman kebudayaan tertua di Malaysia.

Seiring berjalannya waktu, Taman Buaya Melaka terus mengalami pembangunan dan pengembangan. Yang paling ketara ialah peningkatan kemudahan awam di kawasan pelancongan. Jika anda melihat dokumentasi foto ketika taman pertama kali dibuka, sudah tentu ia jauh berbeza daripada sekarang.

Selain kemudahan, harga tiket Taman Buaya Melaka juga berubah dari tahun ke tahun. Sebabnya, tentu saja, adalah kerana sudah ada perbezaan dalam nilai mata wang dan inflasi. Di samping itu, perbezaan harga tiket juga dipengaruhi oleh perkembangan dari segi pengurusan.

Kini, Taman Buaya Melaka bukan sekadar tarikan hiburan. Kawasan ini juga merupakan pilihan terbaik untuk lawatan pendidikan. Oleh itu, beberapa kali, Taman Buaya Melaka juga sering mengadakan pameran untuk memberikan pengalaman pelancongan yang menarik kepada pengunjung.

Peta Menuju Taman Buaya Melaka

Sebelum berangkat ke lokasi taman buaya, kamu pastinya akan mencari map atau peta online menuju ke lokasi. Di sana, kamu pasti akan menemukan beberapa orang yang memberikan Taman Buaya Melaka review. Ulasan ini bisa dijadikan acuan sebagai pertimbangan.

Seperti diketahui, lokasi Taman Buaya Malaka ini berada di Jalan Tun Abdul Razak, Ayer Keroh, Melaka, Malaysia. Jaraknya dari pusat ibukota Kuala Lumpur kurang lebih 135 kilometer dengan waktu tempuh sekitar 1,5 jam untuk kendaraan roda empat dan 2 jam untuk roda dua.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment