Menara Taming Sari: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Thumbnail Menara Taming Sari

Menara Taming Sari merupakan sebuah menara yang terletak di Bandar Hilir, Melaka, Malaysia. Menara yang mempunyai ketinggian 110 meter mempunyai kelebihan istimewa kerana ia boleh berputar 360 darjah. Pesona inilah yang menarik pelancong. Jadi, berapa harga tiket Menara Taming Sari?

Sebelum membincangkan harga tiket, anda mesti memahami dengan tepat bagaimana dan bagaimana konsep menara ini. Menara ini mempunyai kereta api berputar di bahagian atasnya. Kereta api ini akan membawa pengunjung untuk menikmati pemandangan dari semua sudut.

Bukan sahaja kereta api yang berputar di atas menara, Menara Taming Sari juga mempunyai pelbagai kemudahan sokongan. Inilah yang menjadikan tarikan pelancong ini salah satu pilihan terbaik untuk pelancong domestik dan asing.

Berapa Harga Tiket Menara Taming Sari?

Untuk mendapatkan semua kemudahan yang ada di Menara Taming Sari, sudah tentu anda perlu membayar yuran tiket. Kos yang ditanggung juga boleh menjadi nominal. Perbezaan harga tiket ini disebabkan oleh perbezaan dalam kumpulan umur.

Selain usia, harga tiket masuk di Menara Taming Sari juga dikelompokkan berdasarkan penduduk tempatan atau pelancong asing. Biasanya, penduduk tempatan akan mendapat harga yang jauh lebih murah berbanding pelancong asing. Untuk maklumat lanjut, sila semak jadual di bawah!

KategoriWarga TemopatanPelancong Asing
Anak-anak (Di bawah 12 tahun)RM11RM15
Dewasa (13 – 54 tahun)RM17RM23

Bagi warganegara Indonesia yang akan melawat Menara Taming Sari, jelas bahawa tarif yang dikenakan adalah harga pelancong asing. Walaupun ia sedikit lebih mahal, tetapi jangan risau, harganya boleh dikatakan agak berpatutan jika dibandingkan dengan kemudahan yang diperoleh.

Harga tiket Menara Taming Sari yang perlu dibelanjakan jika anda ingin menikmati keindahannya adalah sekitar RM15 hingga RM23. Sangat mesra poket, bukan?

Bagaimana Cara ke Menara Taming Sari?

Satu lagi perkara penting yang perlu dipertimbangkan oleh Menara Taming Sari Melaka entrance fee sebelum bertolak ialah bagaimana untuk sampai ke lokasi. Jika anda bermula dari Kuala Lumpur, maka anda perlu melakukan perjalanan kira-kira 2 jam menggunakan kenderaan bermotor terlebih dahulu.

Sekiranya anda sudah berada di pusat Bandar Melaka, akses akan lebih mudah! Anda hanya boleh menggunakan teksi motosikal dalam talian yang terdapat di sana. Kalau boleh, mobile di Melaka juga boleh dilakukan dengan menyewa kenderaan.

Dimana Tempat Parking Menara Taming Sari?

1. Parking di Menara Taming Sari

Kompleks Menara Taming Sari mungkin mempunyai kawasan letak kereta sendiri di sekitar bangunan atraksi. Anda boleh mengikuti tanda-tanda yang ada setelah tiba di lokasi untuk mencari tempat letak kereta yang tersedia di Menara Taming Sari.

2. Parking di sekitar kawasan Menara Taming Sari

Terdapat juga pilihan letak kereta di sekitar kawasan atraksi Menara Taming Sari. Beberapa tempat letak kereta mungkin terdapat di sekitar kawasan Bandar Hilir atau berhampiran landmark lain di Melaka.

3. Parking di pinggir jalan

Pengunjung juga boleh mencari tempat letak kereta di pinggir jalan berdekatan dengan Menara Taming Sari. Pastikan untuk mematuhi peraturan tempat letak kereta yang berlaku dan memarkir kenderaan dengan selamat serta mengikut peraturan yang ditetapkan.

Apakah Waktu Operasi Menara Taming Sari?

Tidak hanya Menara Taming Sari fee, kamu juga wajib tahu waktu operasional lokasi wisata sebelum memutuskan untuk datang ke sana. Khusus untuk Menara Taming Sari, kamu bisa datang pada hari apapun karena lokasi wisata ini dibuka setiap hari mulai dari Senin sampai Minggu.

Adapun untuk jam operasionalnya adalah mulai pukul 10.00 sampai 23.00 waktu setempat. Sebagai rekomendasi kamu bisa datang pada malam hari. Pasalnya, keindahan lampu kota Melaka akan lebih terlihat gemerlap saat malam hari. Wisata ini sangat cocok didatangi bersama keluarga terdekat.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Menara Taming Sari?

Dengan membayar harga tiket Menara Taming Sari Melaka. Terdapat beberapa kemudahan yang boleh anda nikmati. Kemudahan ini membuatkan pelancong berasa seperti berada di rumah dan mahu kembali semula. Apakah kemudahannya?

1. Kereta Berputar

Tarikan utama menara ini adalah kereta api berputar. Atas sebab ini, harga tiket Menara Taming Sari termasuk kos menaiki kereta api berputar. Di sini, anda boleh menikmati keindahan Bandaraya Melaka dari ketinggian 110 meter. Pemandangan akan menjadi lebih cantik jika anda menunggangnya pada waktu malam.

2. Tempat parking, kafe, toko hadiah

Jika anda membawa kenderaan, jangan risau kerana di sini juga terdapat tempat letak kereta yang selamat. Untuk berehat, anda juga boleh melawat kafe di sekitar lokasi. Ingin membeli cenderahati keluarga di rumah? Jangan risau kerana kawasan sekitarnya juga disediakan dengan kedai hadiah.

3. Photographer

Ingin merakam masa dengan keluarga terdekat anda tetapi malu untuk meminta bantuan orang yang tidak dikenali? Jangan keliru! Di sini, pengunjung juga boleh menggunakan perkhidmatan fotografi. Harga boleh dikatakan agak berpatutan. Dengan ini, detik-detik dengan keluarga menjadi lebih mudah ditangkap.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Menara Taming Sari?

Dengan keunikan Menara Taming Sari, ternyata aktiviti yang boleh dilakukan di sana agak pelbagai. Dengan kepelbagaian itu, dijamin bahawa anda tidak akan bosan. Apakah aktiviti-aktiviti itu? Berikut adalah cadangan!

  • Menaiki Kereta Api Berputar
  • Nikmati pemandangan pada ketinggian 110 meter
  • Ambil gambar dengan latar belakang yang menakjubkan

About Menara Taming Sari

Sebelum datang ke lokasi, biasanya pelancong akan menyemak Menara Taming Sari review terlebih dahulu. Ini dilakukan supaya anda sekurang-kurangnya sudah mengetahui penerangan umum di sekitar. Sekiranya imbas kembali ke awal 2000-an, suasana di sekitar menara ini tidak seperti sekarang.

Untuk makluman, Menara Taming Sari mula dibina pada tahun 2007. Tujuan pembangunan ini adalah untuk menjadi tarikan utama di Melaka.Menara ini akhirnya dibuka secara rasmi pada 18 April 2008. Reka bentuk ini ternyata diilhamkan oleh bentuk Keris Taming Sari

Menara Taming Sari direka dengan reka bentuk yang sangat unik. Ia mempunyai elemen berputar tetapi boleh mengangkat pengunjung sehingga 110 meter dari aras tanah. Sejak pembukaannya, menara ini telah menarik perhatian pelancong. Tidak hairanlah, kawasan ini tidak pernah sunyi.

Tarikan yang tidak boleh dilepaskan dari Menara Taming Sari adalah pemandangan Bandaraya Melaka yang kelihatan cantik dari atas. Di sini, anda boleh menikmati keindahan Bandar Melaka dari ketinggian 110 meter di atas paras tanah. Dari daya tarikan ini, jadi berapa harga tiket Menara Taming Sari?

Peta Menuju Menara Taming Sari

Sebelum bayaran masuk Menara Taming Sari, kamu harus tahu lokasi Menara Taming Sari. Adapun lokasinya berada di Jalan Merdeka, Banda Hilir Melaka Malaysia. Lokasinya ini bisa dibilang cukup jauh dari Kuala Lumpur. Jika berangkat dari Kuala Lumpur, lama perjalanan. mencapai 2 jam.
Pasalnya jaraknya sekitar 150 kilometer. Akses akan lebih mudah jika kamu berangkat dari Kota Melaka. Pasalnya, Menara Taming Sari berada tidak jauh dari pusat Kota Malaka. Dari pusat Kota Melaka menuju area wisata hanya membutuhkan waktu 5 menit perjalanan naik kendaraan bermotor.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment