Rumah Terbalik Melaka: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Rumah Terbalik Melaka atau lebih dikenali sebagai Upside Down House Melaka merupakan lokasi pelancongan yang terletak di Bandaraya Melaka, Malaysia. Rumah yang satu ini direka khas supaya ia kelihatan seperti terbalik. Menurut sesetengah orang, harga tiket Rumah Terbalik Melaka agak berpatutan.

Rumah terbalik ini direka khas dengan butiran yang agak tepat. Akibatnya, semua perabot, hiasan untuk segala-galanya di dalamnya juga kelihatan terbalik tetapi tidak jatuh. Apabila anda memasuki lokasi ini, anda akan merasakan sensasi berjalan di siling rumah.

Di dalam rumah ini, akan ada pelbagai elemen dalaman yang pelik. Ia tidak mencukupi hanya satu tema, terdapat pelbagai tema yang boleh anda lawati. Di sini, anda akan mendapat gambar yang menakjubkan. Lawatan ini sangat sesuai untuk dikunjungi dengan orang terdekat semasa bercuti.

thumbnail rumah terbalik melaka

Berapa Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka?

Untuk mengakses semua kemudahan yang ditawarkan oleh Rumah Terbalik Melaka, anda akan dikenakan bayaran tiket. Harga tiket ini biasanya berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor, termasuk umur dan status sebagai pelancong tempatan atau asing. Untuk maklumat lanjut, berikut adalah senarai:

KategoriWarga TempatanPelancong Asing
Anak-anak (3 – 12 tahun)RM12RM16
Dewasa (12 – 55 tahun)RM18 RM22
Dewasa (55 tahun ke atas)RM18 RM22

Bagi warganegara Indonesia yang ingin melawat Rumah Terbalik Melaka, sudah tentu tarif yang perlu dikeluarkan akan dimasukkan dalam kategori pelancong asing. Walaupun lebih mahal, harga tiket ini masih boleh dikatakan berpatutan kerana harganya tidak terlalu mahal.

Jika anda ingin melawat tapak pelancongan ini, sekurang-kurangnya kos yang ditanggung untuk harga tiket Rumah Terbalik Melaka bermula dari RM16-RM22 bagi setiap tiket. Dengan harga yang berpatutan, anda boleh menikmati semua kemudahan yang terdapat di sana.

Bagaimana Cara ke Rumah Terbalik Melaka?

Selain harga tiket masuk ke rumah terbalik di Melaka, anda juga perlu melihat bagaimana untuk sampai ke lokasi. Jika anda memulakan perjalanan dari Kuala Lumpur, sekurang-kurangnya anda perlu melakukan perjalanan darat selama 2 jam untuk sampai ke Bandaraya Melaka.

Tiba di Melaka, arahkan sahaja peta dalam talian di Rumah Terbalik Melaka. Sekiranya anda ingin menjadikannya lebih mudah, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pengangkutan dalam talian yang terdapat di sana secara percuma. Sekiranya ada, maka tahniah! Anda akan tiba di Rumah Terbalik Melaka tidak lama lagi.

Dimana Tempat Parking Rumah Terbalik Melaka?

1. Parking di Rumah Terbalik Melaka

Kompleks Rumah Terbalik mungkin mempunyai kawasan letak kereta sendiri di sekitar bangunan atraksi. Anda boleh mengikuti tanda-tanda yang ada setelah tiba di lokasi untuk mencari tempat letak kereta yang tersedia di Rumah Terbalik Melaka.

2. Parking di sekitar kawasan RUmah Terbalik Melaka

Terdapat juga pilihan letak kereta di sekitar kawasan atraksi Rumah Terbalik. Beberapa tempat letak kereta mungkin terdapat di sekitar kawasan Kampung Sungai Udang atau berhampiran landmark lain di Melaka.

3. Parking di pinggir jalan

Pengunjung juga boleh mencari tempat letak kereta di pinggir jalan berdekatan dengan Rumah Terbalik Melaka. Pastikan untuk mematuhi peraturan tempat letak kereta yang berlaku dan memarkir kenderaan dengan selamat serta mengikut peraturan yang ditetapkan.

Apakah Waktu Operasi Rumah Terbalik Melaka?

Sebelum mengetahui harga tiket Rumah Terbalik Melaka, adalah wajib untuk mengetahui waktu operasi di lokasi pelancongan ini. Ini dilakukan untuk menyesuaikan diri dengan jadual percutian anda. Secara amnya, Rumah Terbalik Melaka dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad.

Tetapi apa yang penting untuk diperhatikan ialah waktu operasi. Isnin hingga Khamis sahaja. Rumah Terbalik Melaka dibuka dari jam 10 pagi hingga 7 petang. Sementara itu, dari Jumaat hingga Sabtu, waktu operasi ditingkatkan bermula dari 10 pagi hingga 9 petangwaktu Malaysia.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Rumah Terbalik Melaka?

Sebelum memasuki kawasan pelancongan, anda mesti terlebih dahulu membeli tiket Rumah Terbalik Melaka. Selepas itu, anda boleh menikmati satu siri kemudahan yang sudah tersedia di sana. Kemudahan apa yang anda boleh dapat? Lihat maklumat berikut!

1. Tempat foto unik dan menarik

Seperti yang dinyatakan sebelum ini bahawa salah satu tarikan utama lokasi pelancongan ini ialah kawasan rumah yang diserahkan. Lokasi ini sememangnya merupakan tempat foto yang menarik untuk ditangkap. Dengan membayar harga tiket Rumah Terbalik Melaka, anda boleh mendapatkan gambar yang sangat menarik.

2. Tour guide

Untuk menjadikan suasana percutian lebih menyeronokkan, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pemandu pelancong. Dengan perkhidmatan ini, anda akan mendapat pengalaman yang lebih mendalam dan wawasan ke lokasi pelancongan yang popular ini.

3. Tandas, kawasan rehat, kedai hadiah

Kemudahan awam yang terdapat di kawasan pelancongan ini boleh dikatakan agak lengkap. Sebabnya, sudah ada tempat letak kereta, tandas ke kawasan rehat. Terutama bagi anda yang ingin membeli cenderamata atau cenderahati untuk keluarga anda di rumah, di kawasan sekitar Rumah Terbalik Melaka terdapat juga kedai cenderamata.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Rumah Terbalik Melaka?

Harga tiket atau Rumah Terbalik Melaka entrance fee biasanya merangkumi pelbagai kemudahan di dalamnya. Atas sebab ini, anda juga perlu memaksimumkan kemudahan yang ada di sana supaya anda tidak menyesal. Apakah aktiviti-aktiviti ini?

  • Ambil gambar dengan Tempat Super Cool
  • Bersantai bersama Keluarga
  • Membeli-belah

About Rumah Terbalik Melaka

Pembangunan upside down house Melaka Rumah Terbalik Melaka adalah pada tahun 2012. Pengurus itu mendakwa diilhamkan oleh pelancongan asing yang mempunyai konsep yang sama. Sehingga akhirnya beliau mengambil keputusan untuk membina sendiri Melaka Upside Down House.

Proses membina rumah terbalik ini memerlukan perancangan yang teliti dan teliti. Ini dilakukan supaya hasil bangunan yang dicipta dapat mencipta kesan visual yang menarik. Setiap butiran dibuat dengan teliti oleh artis dan pekerja.

Tidak lama, pada tahun 2012, Melaka Upside Down House dibuka secara rasmi kepada orang ramai. Sejak itu, destinasi pelancongan ini telah menjadi kegemaran pengunjung. Kawasan ini juga merupakan salah satu tarikan pelancongan yang paling terkenal di Melaka. Tidak hairanlah ramai yang mencari harga tiket Rumah Terbalik Melaka.

Selain menjadi lokasi pelancongan, hiburan rumah terbalik ini juga boleh menjadi destinasi rekreasi pendidikan. Kerana ramai pengunjung datang dari sekolah. Mereka memahami konsep unik bangunan ini.

Peta Menuju Rumah Terbalik Melaka

Jika bertanya dimana Rumah Terbalik Melaka alamat? Maka jawabannya akan dengan mudah kamu dapatkan lewat akses map online. Di sana, tertulis bahwa lokasi Rumah Terbalik Melaka ada di Plaza Mahkota, Kawasan G12, G14 & G16, Banda Hilir, Melaka, Malaysia.

Jika dihitung dari ibukota Malaysia, Kuala Lumpur, jaraknya ke rumah terbalik mencapai 150 kilometer dengan waktu tempuh sekitar 2 jam perjalanan. Namun jika berada di pusat Kota Melaka, jaraknya hanya 1 kilometer dengan waktu tempuh tidak sampai 10 menit.

Originally posted 2024-03-12 01:22:21.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment