Bayou Lagoon Melaka: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Bayou Lagoon Melaka adalah penginapan yang mempunyai lokasi strategik yang terletak di Melaka. Harga tiket Bayou Lagoon Melaka penting untuk anda tahu bagi anda yang berhasrat untuk bercuti di sana untuk menginap dan bermain waterpark.

Harga tiket masuk Bayou Lagoon Melaka kemudiannya akan dijelaskan kedua-dua mereka yang ingin tinggal di tempat ini dan memasuki taman air yang luas dan luaran. Tempat ini adalah pilihan tepat bagi pelancong yang akan melawat Kampung Bukit Katil.

Di Park Resort ini, anda boleh menikmati pelbagai aktiviti menarik supaya ia akan melengkapkan percutian bersama keluarga. Untuk maklumat lanjut, berikut akan diterangkan Bayou Lagoon Melaka ulasan untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Berapa Harga Tiket Bayou Lagoon Melaka 2024? 

Berapakah Bayou Lagoon Melaka Water Park Ticket? Jika anda ingin tahu tentang harga tiket, maka anda boleh mendengar jadual berikut:

Waktu Operasional Kategori Bayou Lagoon Water Park Melaka Ticket
Hari bekerja (Isnin-Jumaat kecuali Selasa) Anak RM16 
DewasaRM22 
Warga tua RM12 (untuk 55 tahun ke atas) 
Hujung Minggu dan Cuti Sekolah dan Cuti Umum AnakRM22
DewasaRM29 
Warga tua RM15

Terutama untuk kanak-kanak di bawah ketinggian 90 cm atau 3 kaki, kemasukan adalah percuma supaya pelawat lebih menjimatkan kos bagi mereka yang membawa kanak-kanak kecil.

Harga tiket Bayou Lagoon Melaka di atas cukup berbaloi dengan pelbagai keseronokan yang boleh anda nikmati di taman air. Anda boleh mendapatkan semua aktiviti menarik dengan keluarga dan rakan-rakan untuk menyokong percutian penyembuhan dan ceria.

Bagaimana Cara ke Bayou Lagoon Melaka? 

Sebelum membincangkan harga tiket Bayou Lagoon Melaka, kami akan menerangkan terlebih dahulu bagaimana untuk sampai ke lokasi ini. Bayou Lagoon Melaka adalah lokasi yang strategik jadi ia adalah pilihan yang tepat bagi pelancong yang ingin melawat Melaka baik untuk perniagaan dan keseronokan. 

Cara pergi ke Bayou Lagoon Melaka boleh menggunakan 2 cara berikut:

 1. Bas
 2. MRT & LRT

1. Bas

Rujuk laluan Bas 450 atau Bas KJ01 untuk panduan langkah demi langkah, peta, dan jadual waktu terkini.

 • Dari Sup Tulang Power, Sepang (167 min)
 • Dari University Tunku Abdul Rahman (Utar) Sungai Long Campus, Hulu Langat (63 min)
 • Dari South City Plaza, Seri Kembangan (93 min)
 • Dari Institut Penilaian Negara (INSPEN), Sepang (184 min)
 • Dari Menara Usahawan, Sepang (191 min)

2. MRT & LRT

Rujuk laluan MRT & LRT 9 untuk panduan langkah demi langkah, peta, dan jadual waktu terkini.

 • Dari South City Plaza, Seri Kembangan (107 min)

Stesen keretapi terdekat dengan Bayou Lagoon Park Resort, Melaka di Hulu Langat adalah Kajang 2. Ia berjarak 10 min berjalan kaki daripada destinasi tersebut.

Berhenti bas terdekat dengan Bayou Lagoon Park Resort, Melaka di Hulu Langat adalah Jing An Memorial Village. Ia berjarak 6 min berjalan kaki daripada destinasi tersebut.

Bilakah Jadual Perlepasan pertama dan terakhir untuk Bas, MRT, & LRT?

Masa pertama dan terakhir Bas, MRT & LRT, dan Keretapi untuk ke Bayou Lagoon Park Resort, Melaka:

 • Pertama Bas: 05.37 pagi
 • Terakhir Bas: 12.51 pagi
 • Pertama MRT & LRT: 05.52 pagi
 • Terakhir MRT & LRT: 12.18 pagi
 • Pertama Keretapi: 07.11 pagi
 • Terakhir Keretapi: 11.28 malam

Berapa Harga Tambang Pengangkutan Awam ke Bayou Lagoon?

Harga tambang pengangkutan awam ke Bayou Lagoon Park Resort, Melaka:

Jenis PengangkutanHarga
Tambang BasRM0.90
Tambang MRT & LRTRM1.10 – RM5.10
Tambang KeretapiRM1.20 – RM9.50

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) di Bayou Lagoon Melaka?

Bayou Lagoon Park Resort menawarkan tempat letak kereta persendirian yang percuma kepada para tetamu. Terdapat banyak tempat parkir yang tersedia di resort ini untuk anda meletak kereta tanpa dikenakan bayaran tambahan. Anda boleh memarkirkan kereta anda dengan selesa dan tenang semasa menginap di Bayou Lagoon Park Resort.

Apakah Waktu Operasional Bayou Lagoon Melaka? 

Bagi mereka yang ingin menginap di hotel Bayou Lagoon Melaka, maka tidak perlu risau kerana ia dibuka setiap hari selama 24 jam. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang ingin melawat taman air, maka anda mesti tahu waktu operasi kerana ia tidak dibuka selama 24 jam.

Waktu operasi bagi hari bekerja iaitu Sening, Rabu dan Khamis dibuka dari jam 10 pagi hingga 6 petang waktu tempatan. Bagi hari Jumaat, Ahad, dan Sabtu atau cuti kebangsaan ia dibuka dari jam 9 pagi hingga 7 malam.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Taman Air Lagun Bayou ditutup pada hari Selasa, kecuali Cuti Umum dan Cuti Sekolah. Walau bagaimanapun, terutamanya untuk tetamu Bayou Lagoon Melaka resort, kolam renang dibuka setiap hari supaya ia boleh digunakan bila-bila masa yang anda suka.

Harga tiket Bayou Lagoon Melaka juga akan disesuaikan mengikut waktu operasi supaya mereka mempunyai harga tiket yang berbeza-beza.

Apakah Aktiviti Menarik di Bayou Lagoon Melaka?

Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dicuba di Bayou Lagoon Melaka. Anda boleh pergi ke taman air untuk bermain tunggangan air yang menyeronokkan. Di tempat itu terdapat dua slaid air utama yang besar jadi anda pasti akan merasakan keseronokan.

Slaid lebih ditujukan untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, terdapat juga slaid untuk kanak-kanak dalam satu kolam renang jadi tempat ini juga agak mesra untuk percutian keluarga. Aktiviti lain yang boleh dilakukan ialah menginap dengan kemudahan lengkap.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba tunggangan menarik lain seperti memanah, kereta bumper, dll. Jangan lupa untuk mengambil gambar di tempat foto yang menarik.

Apakah Kemudahan di Bayou Lagoon Melaka?

Pengalaman bercuti di Bayou Lagoon Melaka akan menjadi sangat menyenangkan kerana terdapat pelbagai kemudahan lengkap yang boleh dinikmati oleh pengunjung. Kemudahan sokongan adalah tempat letak kenderaan percuma, internet percuma, ke restoran untuk pengunjung makan.

Di samping itu, kemudahan-kemudahan lain adalah seperti berikut:

1. Water Park

Taman air ini adalah tempat yang disukai ramai pengunjung kerana mereka boleh bermain air dengan cara yang menyeronokkan.

Terdapat gelongsor air dan tayar besar disediakan untuk pengunjung berehat di atas air.

2. Arena Memanah dan Bilik Rekreasi

Selain bermain di taman air, terdapat juga arena memanah dan bilik rekreasi.

Jadi, anda boleh meneroka tempat ini dengan cara yang menyeronokkan bersama rakan untuk mencuba perkara baru.

3. Kawasan Permainan Kanak-kanak

Akhirnya, terdapat taman permainan kanak-kanak sama ada di taman air atau taman permainan untuk membuat kanak-kanak ceria.

Terdapat juga aktiviti kanak-kanak yang boleh dilakukan supaya ibu bapa boleh bermain bersama.

About Bayou Lagoon Melaka

Bayou Lagoon Melaka adalah resort taman yang disediakan untuk menyediakan perkhidmatan penginapan. Di tempat ini terdapat juga taman air, hotel, pusat konvensyen, apartmen dengan gaa resort, ke pusat runcit.

Tempat ini adalah destinasi sempurna yang menyokong perniagaan dan boleh digunakan sebagai tempat pelancongan keluarga yang menyeronokkan dengan pusat di sekitar taman air. Di dalamnya terdapat kemudahan yang melengkapkan percutian keluarga untuk menjadi lebih menarik.

Bayou Lagoon Melaka dibuat untuk menjalankan perniagaan dengan menyewa runcit, maka terdapat juga pelbagai tunggangan menarik di dalamnya.

Peta Menuju Bayou Lagoon Melaka

Bayou Lagoon Melaka terletak di Jalan Waqf Utama Amari Villa, Kampung Bukit Katil 75450 Malaysia. Park Resort terletak berhampiran dengan Kampung Bukit Katil supaya mereka yang berminat untuk berkunjung ke sana boleh menginap dan berehat terlebih dahulu di Bayou Lagoon Melaka.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin berkunjung ke sana, sudah tentu anda perlu mengetahui terlebih dahulu harga tiket Bayou Lagoon Water Park Melaka untuk kekal pada kos yang berbeza-beza. Jarak Bayou Lagoon Park Resort adalah 15 minit dari tempat pelancongan terkenal, Bandar Warisan Dunia Melaka.

Selain itu, lokasinya juga berhampiran dengan Ayer Keroh yang merupakan destinasi menarik pelancong. Untuk sampai ke tempat ini, anda boleh menggunakan arahan peta google berikut:

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment