Entopia Penang: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Entopia Penang di Malaysia adalah salah satu tarikan pelancong di mana anda boleh menikmati keindahan alam semula jadi pelbagai tumbuh-tumbuhan hijau yang indah dan rama-rama yang mempesonakan. Berapakah harga tiket di Entopia Penang?

Bagi anda yang suka rama-rama, anda mesti melawat tempat ini untuk melihat pelbagai jenis rama-rama. Di samping itu, terdapat lebih daripada 200 spesies tumbuhan di Entopia Pulau Pinang. Terdapat juga taman yang indah disertai dengan pameran dua peringkat dan aktiviti dalaman.

Anda bukan sahaja dapat melihat rama-rama yang indah tetapi anda juga boleh mengetahui lebih lanjut mengenai serangga. Sekiranya anda berminat dan ingin tahu tentang apa yang ada di Entopia Penang, di sini akan dijelaskan ulasan Entopia Penang sepenuhnya.

Berapa Harga Tiket Entopia Penang?

Harga tiket Entopia Penang bergantung kepada kategori pengunjung sama ada pelawat dewasa, kanak-kanak atau warga emas (lebih 60 tahun). Di samping itu, perbezaan harga tiket di Entopia Penang juga bergantung kepada sama ada pengunjung termasuk rakyat Malaysia atau tidak.

Sebabnya, bagi warga asing mereka perlu membayar lebih mahal daripada penduduk tempatan. Pengunjung boleh membeli tiket secara terus, tetapi terdapat juga mereka yang membeli secara dalam talian untuk mendapatkan Promosi Penang Entopia yang biasanya mempunyai diskaun sebanyak 10%.

Di samping itu, biasanya terdapat juga mereka yang mendapat baucar makanan dan minuman di Tapastree resto di kawasan Natureland. Perkara yang perlu dipertimbangkan ialah menyemak semula terma dan syarat supaya baucar boleh digunakan.

Bayaran masuk Entopia by Penang Butterfly Farm adalah seperti berikut:

Kategori PelawatHarga Tiket BiasaHarga Tiket MyKad
Dewasa
(Umur 13 ke atas)
RM75RM65
Kanak-kanak
(umur 4-12)
RM55RM45
Warga Emas
(Umur 60 ke atas)
RM55RM45
Pakej Keluarga
(hanya di kaunter tiket Entopia):
2 Dewasa + 2 Kanak-kanak
RM238RM202
Pakej Keluarga
(hanya di kaunter tiket Entopia):
2 Dewasa + 3 Kanak-kanak
RM282RM238
Pakej Keluarga
(hanya di kaunter tiket Entopia):
2 Dewasa + 4 Kanak-kanak
RM326RM274
Pakej Keluarga
(hanya di kaunter tiket Entopia):
2 Dewasa + 5 Kanak-kanak
RM370RM310
Pakej Keluarga
(hanya di kaunter tiket Entopia):
2 Dewasa + 6 Kanak-kanak
RM414RM346

Bagaimana Cara ke Entopia Penang?

Akses ke Entopia Penang agak mudah. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan laluan terbaik untuk menjadikan perjalanan lebih berkesan. Untuk ke Entopia Penang dari George Town, anda boleh menggunakan pengangkutan awam seperti Bas dan Funikular.

Berikut adalah cara untuk pergi ke Entopia (Entopia Butterfly Farm) di Pulau Pinang:

1. Bas

Anda boleh mengambil bas laluan 101 yang berhenti di Entopia (Entopia Butterfly Farm). Bas ini berhenti di Smk Teluk Bahang, stesen terdekat yang hanya 1 minit berjalan kaki dari Entopia (Entopia Butterfly Farm).

2. Funikular

Anda juga boleh menggunakan funikular untuk pergi ke Entopia (Entopia Butterfly Farm). Tambang funikular untuk ke Entopia (Entopia Butterfly Farm) adalah dalam sekitar RM30.00.

Pastikan anda semak jadual waktu bas atau funikular terkini untuk perjalanan yang tepat. Untuk menjadikannya lebih praktikal, anda juga boleh terus menaiki Grab atau teksi ke tarikan pelancongan taman rama-rama.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) di Entopia Penang?

Entopia di Penang menyediakan total 67 tempat letak kereta dan 2 tempat letak bas. Tempat letak kereta adalah percuma tetapi parkir atas risiko anda sendiri.

Tempat letak kereta bagi orang kurang upaya juga disediakan dan terletak berhampiran turnstiles / di samping kaunter tiket. Terdapat juga tempat letak kereta yang tersedia di hadapan Entopia yang dimiliki oleh Perbadanan Bekalan Air (PBA).

Apakah Waktu Operasi Entopia Penang?

Anda boleh melawat Entopia Pulau Pinang mengikut waktu operasinya. Walau bagaimanapun, sebelum itu, pelawat perlu membayar yuran masuk Entopia Pulau Pinang terlebih dahulu.

Waktu operasi Entopia Penang bermula dari jam 09.00 hingga 18.00. Manakala kemasukan terakhir yang dibenarkan ialah pada jam 17:00 waktu tempatan. Waktu operasi Entopia Pulau Pinang dibuka setiap hari dengan masa ini.

Apakah Aktiviti Menarik di Entopia Penang?

Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung di tempat ini. Oleh itu, pastikan anda mengetahui aktiviti apa yang boleh dilakukan untuk memaksimumkan masa dengan baik.

Salah satu perkara yang dilakukan ialah ceramah alam semula jadi yang dibantu oleh pemandu pelancong yang boleh menghabiskan masa kira-kira setengah jam. Anda boleh mendapatkan maklumat lengkap daripada pemandu pelancong untuk mengetahui tentang rama-rama.

Aktiviti lain adalah melihat rama-rama dan melepaskannya apabila mereka mula-mula terbang. Ini termasuk aktiviti yang agak menarik, terutamanya bagi kanak-kanak untuk memahami lebih lanjut mengenai serangga yang satu ini.

Di samping itu, aktiviti lain ialah terdapat sesi bug khas di mana anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai serangga bug ini.

Apakah Fasiliti di Entopia Penang?

Pelbagai kemudahan yang disediakan oleh Entopia Pulau Pinang adalah seperti berikut:

1. Entopia Food

Di tempat pelancongan ini terdapat juga makanan Entopia biasa, ini terdapat di Restoran Tapestree.

Kemudian, terdapat juga kawasan kedai cenderamata di sekitar pintu keluar supaya anda mendapat menu makanan yang lazat. Menu ini terdiri daripada salad, sandwic, makanan ringan, dan makanan goreng.

2. Natureland

Natureland adalah taman rama-rama yang direka khusus untuk mempunyai habitat semulajadi sendiri. Di sini, anda boleh menemui 15,000 rama-rama yang terdiri daripada 60 spesies yang berbeza. Sekali di dalam tempat ini, pengunjung boleh melihat rama-rama terbang yang indah.

Natureland adalah tempat pertama yang akan anda masukkan semasa melawat Entopia. Selain rama-rama, terdapat juga pelbagai haiwan reptilia lain seperti katak, ular, dan lain-lain.

Persekitaran taman botani di mana haiwan itu hidup kelihatan cantik dan menenangkan mata. Terdapat juga air terjun, kolam yang penuh dengan ikan, untuk beberapa bunga yang indah. Ini membuatkan pengunjung berasa lebih selesa dan boleh digunakan sebagai penyembuhan.

3. Cocoon

Cocoon adalah bilik dalaman Entopia Penang. Bangunan ini mempunyai dua tingkat yang memaparkan pameran pendidikan, pembelajaran interaktif, dan pelbagai aktiviti dalaman yang boleh anda lakukan di dalamnya.

Bilik ini dilengkapi dengan penghawa dingin supaya pengunjung berasa seperti di rumah di dalamnya. Selain itu, ini boleh menjadi salah satu kemudahan terbaik selepas seharian berada di luar rumah dan menonton rama-rama.

About Entopia Penang

Sebelum membincangkan harga tiket Entopia Penang, kami akan menerangkan secara ringkas terlebih dahulu mengenai Entopia Penang. Entopia Pulau Pinang adalah salah satu taman rama-rama terbesar di Asia Tenggara.

Tidak hairanlah ramai yang berminat untuk melawat tempat ini dan ia biasanya digunakan sebagai penyelidikan untuk pelajar dari negara lain. Terdapat sekurang-kurangnya 15,000 rama-rama di tempat ini dari 50 spesies.

Penamaan tempat ini sendiri mempunyai makna tertentu. Entopia berasal dari Entomologi dan Utopia. Makna Entomologi adalah cabang sains yang mengkaji serangga. Manakala makna Utopia adalah dunia khayalan dan juga berada di syurga.

Ini selaras dengan keadaan di taman pelancongan ini di mana pengunjung boleh mengkaji pelbagai serangga dan kelihatan menarik.

Peta Menuju Entopia Penang

Kemudian, di manakah terletaknya Entopia Penang? Alamat Entopia Penang terletak di Jalan Teluk Bahang, No. 830, Teluk Bahan 11050 Tanjung Bungah, Pulau Pinang, Malaysia. Peta ke tempat ini boleh dilihat di bawah untuk memudahkan perjalanan ke tempat itu:

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment