Bukit Bendera: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

admin

Bukit Bendera, atau lebih dikenal sebagai Penang Hill, adalah salah satu destinasi pelancongan yang popular di Pulau Pinang, Malaysia. Tempat ini menawarkan keindahan alam yang menakjubkan serta flora dan fauna yang unik.

Tiket masuk ke Bukit Bendera adalah percuma, tetapi pengunjung perlu membayar yuran untuk naik kereta. Harga tiket kereta bervariasi bergantung pada kategori dan jenis perjalanan. Terdapat beberapa alternatif untuk mencapai Bukit Bendera, seperti menggunakan bas awam atau kenderaan peribadi.

Tempat letak kereta yang terletak bersebelahan dengan Stesen Bawah Keretapi Bukit Bendera juga disediakan untuk kenyamanan pengunjung. Selain itu, terdapat juga pelbagai kemudahan yang mencukupi di Bukit Bendera, termasuklah Keretapi Bukit Pulau Pinang. Dengan harga tiket yang terjangkau dan keindahan alam yang luar biasa, Bukit Bendera adalah destinasi yang sempurna untuk dinikmati oleh semua kalangan pengunjung.

Berapa Harga Tiket Bukit Bendera 2024?

Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, tiket masuk ke Bukit Bendera adalah percuma, pengunjung hanya perlu membayar yuran untuk naik kereta.
Pembelian tiket kereta ini boleh dilakukan secara dalam talian dengan melawat laman web rasmi Bukit Bendera atau dengan membuka pautan berikut ini: penanghill.gov.my/tickets. Selain itu, anda juga boleh membuat tempahan tiket menggunakan aplikasi tempahan tiket dalam talian kegemaran anda.

KategoriHarga Tiket
Jalur BiasaJalur Cepat
Two-way ticket access
Kanak-kanak (usia 4-12 tahun)MyKad/ MyKid/ MM2H/ i-KadRM6RM20
StandarRM15RM40
Dewasa (usia 13-59 tahun)MyKad/ MyKid/ MM2H/ i-KadRM12RM40
StandarRM30RM80
usia 60 tahun ke atasMyKad/ MyKid/ MM2H/ i-KadRM6RM6
StandarRM30RM60
One way ticket
Kanak-kanak (usia 4-12 tahun)MyKad/ MyKid/ MM2H/ i-KadRM3RM10
StandarRM8RM20
Dewasa (usia 13-59 tahun)MyKad/ MyKid/ MM2H/ i-KadRM6RM25
StandarRM15RM45
Tarif Khusus/ lain-lain
Tarif sunriseMyKad/ MyKidRM3
Tiket kereta gantung bulananMyKad/ MyKidRM40
Non-MyKad/ MyKidRM120
Tiket kereta gantung bulanan (6 bulan)MyKad/ MyKidRM220
Non-MyKad/ MyKidRM660
Tiket kereta gantung tahunanMyKad/ MyKidRM440
Non-MyKad/ MyKidRM1320

Harga tiket Bukit Bendera hanya dikenakan untuk bayaran perjalanan kereta ke puncak. Terdapat banyak yang boleh diterokai di destinasi ini, terutama pemandangan alam yang cantik dan mengagumkan serta flora dan fauna yang wujud di dalamnya.

Bagaimana Cara Menuju Bukit Bendera?

Terdapat banyak alternatif untuk mencapai Bukit Bendera, sama ada dengan menggunakan kenderaan peribadi atau pengangkutan awam. Jika anda menggunakan bas, anda boleh menaiki bas 204 dan berhenti di perhentian Bukit Bendera.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan Bas Rapid Penang yang beroperasi setiap 30 minit, atau menggunakan Bas City Route dan berhenti di stesen 03. Atau untuk kemudahan yang lebih, jika anda datang dalam kumpulan, anda juga boleh memesan Uber atau teksi sebagai alternatif pengangkutan.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) di Bukit Bendera?

Tempat letak kereta bertingkat di Bukit Bendera terletak bersebelahan dengan Stesen Bawah Keretapi Bukit Bendera di Jalan Stesen Bukit Bendera, Pulau Pinang. Tempat letak kereta ini adalah tempat yang utama bagi para pelawat Bukit Bendera. Selain tempat letak kereta bertingkat ini, terdapat juga parkir terbuka A dan B sebagai alternatif.

Apakah Waktu Operasi Bukit Bendera?

Bukit Bendera tidak memiliki jam operasi tetap, jadi anda boleh mengunjungi tempat wisata ini pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, perkhidmatan pengangkutan ke kawasan ini tidak beroperasi 24 jam, iaitu dari jam 6.30 pagi hingga 11.00 malam

Sementara itu, pembelian tiket bermula dari jam 6.30 pagi hingga 10.30 malam. Pastikan anda membeli tiket sebelum kaunter penjualan ditutup kerana perkhidmatan kereta terakhir berlepas pada jam 11.00 malam.

4 Aktiviti di Bukit Bendera

Terdapat banyak perkara yang boleh diterokai di Bukit Bendera, anda boleh melakukan banyak aktiviti di sini kerana terdapat banyak tempat menarik dengan keindahan alam yang menakjubkan.

1.Mendaki dan melihat pemandangan bandar yang mengagumkan

Anda boleh melakukan pendakian di Bukit Bendera, sambil melihat pemandangan bandar dari ketinggian yang cantik dengan suasana yang berbeza-beza pada setiap masa. Pada waktu pagi dengan cuaca yang cerah, anda akan dapat melihat pemandangan berupa kabut halus yang mengelilingi bukit-bukit.

Ada Apa di Bukit Bendera_

Sementara itu, pada siang hari, anda akan dapat melihat pemandangan George Town dari atas bukit yang sangat mengagumkan.Sebelum pengangkutan ke Bukit Bendera ditutup, pada waktu malam anda akan dapat melihat pemandangan cahaya gemerlap bandar yang cantik.

2. Belajar tentang kepelbagaian budaya dan keagamaan

Tidak hanya menawarkan pemandangan yang indah, dengan membeli tiket Bukit Bendera, anda juga boleh belajar tentang kepelbagaian budaya dan keagamaan di sini. Salah satu yang paling menonjol adalah kehadiran dua tempat ibadah agama Islam dan Hindu yang berdekatan, iaitu Masjid Bukit Bendera dan Sri Aruloli Thirumurugan.

Masjid Bukit Bendera merupakan satu-satunya masjid yang terdapat di Bukit Bendera yang didirikan sebagai tempat ibadah bagi umat Islam yang bekerja di Bukit. Keunikan masjid ini adalah penggunaan senibina bergaya kolonial.

Manakala Sri Aruloli Thirumurugan merupakan kuil tertua yang terdapat di Penang yang didirikan pada abad ke-19.Tidak hanya tempat ibadah, di Bukit Bendera Papar terdapat juga bangunan bungalow dengan senibina yang unik bernama Bel Retiro, yang didirikan pada tahun 1789.

3.Melihat kepelbagaian flora dan fauna

Beberapa jenis floradan fauna langka yang boleh ditemui di sini termasuk Anggrek Sandal Penang dan witch hazel Maingaya malayana. Bukit Bendera juga menjadi tempat tinggal untuk pelbagai jenis burung dengan lebih daripada 100 spesies atau hampir 80% daripada burung ada di sini.

Melihat keragaman flora dan fauna yang ada

4.Berjalan di atas canopy walk

Tempat menarik seterusnya adalah canopy walk, berupa jambatan stressed ribbon bridge yang memiliki panjang 230 meter dan ketinggian 40 meter. Pemandangan yang disajikan dari jambatan ini termasuk hutan, lembah, dan laut yang mempesona.

Jalan-jalan di canopy walk

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Bukir Bendera?

Bukit Bendera atau Penang Hill merupakan destinasi pelancongan yang popular di kalangan pelancong, kerana mempunyai pelbagai kemudahan yang mencukupi. Salah satu kemudahan penting di tempat pelancongan ini ialah Keretapi Bukit Pulau Pinang.

Penang Hill Railway merupakan satu-satunya pengangkutan yang boleh membawa pengunjung ke tempat pelancongan ini. Selain itu, tempat pelancongan ini turut menyediakan kemudahan untuk beribadat seperti kuil dan masjid yang boleh dikunjungi pelancong.

Bagi mereka yang ingin melihat pemandangan bandar dengan lebih jelas, Bukit Bendera turut menyediakan sewa teropong dengan bayaran RM2. Selain itu, tempat ini juga mempunyai banyak lokasi yang sesuai untuk mengambil gambar instagramable sebagai latar belakang untuk mengabadikan detik-detik bahagia anda.

Walaupun kemasukan ke Bukit Bendera ialah percuma, namun kemudahan yang disediakan di sini mampu memberikan keselesaan dan keselamatan kepada pengunjung.

About Bukit Bendera

Bukit Bendera Penang merupakan satu-satunya destinasi alam yang terbaik untuk dilawati. Terletak di ketinggian 735 meter di atas paras laut, anda akan dapat menikmati suasana yang damai dan nyaman, serta udara yang sejuk di sini. Tempat ini adalah tempat yang sesuai untuk bercuti, berehat dan melepaskan diri dari rutin yang meletihkan. Pemandangan yang indah dan menarik boleh dilihat dari bukit ini.

Pada zaman dahulu, kawasan ini digunakan sebagai ladang strawberi pada tahun 1788. Selepas Funicular dibuka pada 21 Oktober 1923, kawasan ini telah berubah fungsi. Banyak orang yang membina vila dan rumah di sekitar bukit ini. Oleh itu, Bukit Bendera akhirnya menjadi destinasi pelancongan yang ramai dikunjungi oleh pelancong.

Resort Terbaik Berhampiran Bukit Bendera

Jika anda ingin menginap di sini, berikut adalah pilihan resort berhampiran Bukit Bendera yang boleh dipilih sebagai tempat beristirehat.

  • Hotel Bellevue

Hotel Bellevue adalah satu-satunya hotel di Bukit Bendera Penang yang mempunyai jumlah bilik sebanyak 12. Harganya bermula dari RM320 hingga RM470 setiap malam.

  • Pertapaan di Puncak

Bagi mereka yang ingin merasai suasana zaman dahulu, anda boleh menginap di stesen bukit kolonial tertua di Semenanjung Malaysia. Di sini juga terdapat kemudahan perkhemahan. Harganya juga lebih berpatutan, bermula dari RM60 hingga RM388 setiap malam.

Peta Menuju Bukit Bendera

Lokasi Bukit Bendera terletak di Jalan Bukit Bendera, Pulau Pinang, Malaysia.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment