Muzium Terengganu: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Harga Tiket Muzium Terengganu dikenal dengan harganya yang sangat terjangkau, dimulai dari RM2. Bagi para penggemar wisata sejarah yang sedang berkunjung ke Malaysia, Muzium Negeri Terengganu bisa menjadi salah satu pilihan destinasi yang menarik. Bagi warga lokal, Muzium Terengganu juga dikenal dengan sebutan Muzium Losong, karena terletak di kawasan Losong. Museum ini menarik perhatian baik dari wisatawan domestik maupun mancanegara, terutama karena usia bangunannya yang sudah cukup tua.

Meskipun pada pandangan pertama mungkin tidak banyak yang menyadari bahwa bangunan museum yang tampak begitu kokoh ini sebenarnya sudah berdiri sejak tahun 1976, sejarah Muzium Terengganu sebenarnya jauh lebih tua lagi. Bangunan ini memiliki sejarah yang dapat ditelusuri hingga tahun 1902, ketika sebuah batu ditemukan oleh Syed Hussein Ghulam Al Bukhari.

Muzium Terengganu

Berapa Harga Tiket Muzium Terengganu?

Menurut satu sumber dalam talian, dikemukakan bahawa kanak-kanak yang berusia di bawah 7 tahun tidak perlu membeli tiket dan masuk secara percuma! Oleh itu, harga tiket yang dinyatakan di bawah ini terpakai untuk pengunjung yang berusia 7 tahun ke atas sahaja.

Jenis PelawatAnak-anakDewasa
Pelancong tempatan / orang asli MalaysiaRM2RM5
Pelancong asingRM10RM15

Apa yang awak fikir? Dengan begitu banyak perkara yang dapat dilihat, harga tiket ini berbaloi atau tidak?

Bagaimana Cara Menuju Ke Muzium Terengganu?

Untuk ke Muzium Negeri Terengganu, anda boleh menggunakan beberapa jenis pengangkutan berikut:

1. Menggunakan Kereta

 • Ambil laluan ke Kampung Losong, yang terkenal dengan pembuatan keropok lekor. Muzium terletak di atas Bukit Losong.
 • Anda boleh memandu sendiri sehingga ke muzium.

2. Menggunakan Bas

 • Anda boleh mengambil bas dari stesen bas MBKT ke Muzium atau Losong. Perjalanan hanya mengambil masa kira-kira 15 minit.

3. Menggunakan Teksi

 • Anda boleh mengambil teksi dari Stesen Teksi Kuala Terengganu. Perjalanan hanya mengambil masa kira-kira 10 minit untuk mencapai muzium.

Jika anda memerlukan penginapan, terdapat pelbagai pilihan penginapan di sekitar Kuala Terengganu yang boleh anda pertimbangkan.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) Muzium Terengganu?

Muzium Negeri Terengganu menyediakan kemudahan tempat letak kenderaan untuk pelawat. Lokasi tempat parking muzium dapat ditemui di dalam kawasan Kompleks Muzium sendiri. Pelawat boleh memasuki kawasan tempat letak kenderaan muzium melalui pintu masuk utama yang terletak di tingkat 2 blok utama, Blok A.

Selain itu, kemudahan tempat letak kenderaan muzium juga tersedia bagi pengunjung yang ingin menggunakan jalan air. Terdapat sebuah jeti yang merupakan pengkalan bagi para pengunjung yang ingin datang ke Muzium menggunakan jalan air.

Bagi keselesaan pelawat, disediakan juga kemudahan lain di kawasan Kompleks Muzium seperti kafeteria, kedai cenderamata, wakaf, bangku-bangku tempat duduk, dan surau.

Apakah Waktu Operasi Muzium Terengganu?

Waktu buka dan tutup muzium adalah seperti berikut:

Hari Jam 
Isnin – Khamis09.00 – 17.00
JumaatTutup
Sabtu – Ahad09.00 – 17.00

Ada Apa di Muzium Terengganu?

Meskipun Muzium ini telah berdiri sejak tahun 1976, ia baru dibuka kepada orang ramai pada 20 April 1996 oleh Sultan Mahmud Al-Muktafibillah Shah, yang pada masa itu menjabat sebagai Sultan Terengganu.

Sejak itu, Muzium di Terengganu telah menjadi salah satu destinasi wisata sejarah yang paling terkenal dan terpopuler di Malaysia, bahkan mendapat pengakuan hingga ke mancanegara. Terletak di atas tanah seluas 27 hektar, museum ini merupakan salah satu kompleks museum terbesar di kawasan Asia Tenggara.

Muzium ini terdiri dari beberapa bangunan utama, yaitu

 • Museum Utama
 • Museum Maritim
 • Museum Perikanan
 • Lima bangunan rumah tradisional.

Selain bangunan tersebut, sebagian besar dari tanah yang luas tersebut telah diubah menjadi kebun botani dan kebun rempah. Di halaman museum ini, terdapat barisan pohon yang rindang, menciptakan suasana yang sejuk dan teduh, bahkan di saat matahari terik pada siang hari.

Taman ini tidak hanya indah secara visual, tetapi juga dirancang untuk menciptakan suasana yang mengingatkan pengunjung pada masa kejayaan Terengganu di masa lalu. Hal ini akan memberikan pengalaman yang menarik bagi pengunjung. Bagi pengarah Muzium Terengganu atau Arsitek dari Muzium Terengganu adalah Dato Seri Ahmad Shabery Cheek.

8 Aktiviti Menarik di Muzium Terengganu

Selain harga tiket Muzium Terengganu yang bersahabat, ia juga menyediakan sejumlah aktiviti menarik seperti duduk bersantai menikmati pemandangan taman dan menjelajahi bangunannya. Jika anda merancang untuk melakukan aktiviti kedua, berikut adalah beberapa tarikan menarik yang boleh anda nikmati:

1. Senjata Tradisional Terengganu

Terdapat dua senjata kuno khas Terengganu yang boleh anda lihat di museum ini, iaitu Badik dan Keris. Bentuk kerisnya menyerupai yang terdapat di Pulau Jawa, tetapi bagian warangka (sarung keris) diperbuat daripada besi atau perak, berbeza dengan warangka Jawa yang umumnya diperbuat daripada kayu.

Sementara itu, badik mirip dengan golok di Tanah Jawa tetapi lebih kecil dan tidak terlalu melengkung.

2. Pakaian Pernikahan Tradisional Khas Terengganu

Muzium ini menyimpan koleksi pakaian tradisional termasuk untuk acara perkahwinan. Bahannya serupa dengan baju pengantin khas Jawa, iaitu kain beludru, tetapi berwarna merah marun dan biru laut. Terdapat hiasan payet dengan motif khas Melayu.

3. Permainan Tradisional Terengganu

Selain di Indonesia, Malaysia juga memiliki permainan tradisional bernama congklak. Permainan ini terbuat dari kayu dengan hiasan ukiran dan terdapat beberapa lubang, desainnya mirip dengan yang ada di Indonesia.

4. Miniatur Perahu Pinisi

Terengganu mempunyai banyak pantai dan laut, menjadikan penduduk tempatan memiliki perahu untuk nelayan. Oleh itu, muzium ini juga menyimpan banyak koleksi perahu pinisi.

5. Caping

Caping merupakan topi tradisional yang dianyam daripada bambu dan sering dipakai oleh petani atau orang yang berkebun. Anda juga dapat menemukan topi ini di muzium Terengganu.

6. Foto dan Lukisan

Terdapat banyak koleksi foto di muzium ini, termasuk barisan makanan khas Malaysia beserta namanya. Terdapat juga lukisan dari berbagai tokoh pahlawan dan bersejarah di Malaysia.

7. Kerangka Hewan

Beberapa pengunjung menyebut muzium ini sebagai Muzium Terengganu Dinosaur karena di antara koleksinya terdapat kerangka hewan purba seperti dinosaurus.

Selain itu, terdapat juga replika hewan lain yang sangat mirip dengan aslinya, termasuk lengkap dengan kulit dan bulunya.

8. Galeri-galeri

Muzium ini juga mempunyai beberapa galeri seperti:

 • Galeri Islam
 • Galeri Tekstil
 • Galeri DiRaja
 • Galeri Sejarah
 • Galeri Kraft
 • Galeri Petroleum
 • Galeri Ilmu Kejadian

Apa Kemudahan dan Fasiliti di Muzium Terengganu?

Salah satu kemudahan yang boleh anda dapatkan di muzium ini ialah anda boleh membeli tiket di tempat dan dalam talian. Kemudian untuk kemudahan termasuk mencukupi walaupun tidak betul-betul super lengkap. Tetapi dijamin menjadikan pengunjung selesa dan juga di rumah. Berikut adalah beberapa kemudahan ini:

 • Tempat duduk
 • Tempat bergambar
 • Taman
 • Tandas awam
 • Kawasan letak kereta yang mencukupi

Peta Menuju Muzium Terengganu

Sekiranya anda berminat untuk melihat secara langsung Muzium Terengganu terbesar di Asia Tenggara, maka anda boleh datang ke Kampung Losong, Paloh. Jika dari pusat bandar Kuala Terengganu, jaraknya adalah kira-kira 6 km, atau hanya mengambil masa 12 minit untuk memandu.
Terdapat dua laluan yang boleh anda pilih iaitu melalui Jalan Losong Feri dan melalui Jalan Kemajuan. Laluan pertama adalah yang terpantas dan kurang sesak.

Originally posted 2024-02-12 11:56:28.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment