Sunway Lagoon: Harga Tiket, Waktu Operasi dan Aktiviti (2024)

admin

Sunway Lagoon merupakan destinasi percutian yang ideal untuk dikunjungi bersama keluarga, sahabat, atau pasangan ketika berada di Malaysia. Dengan harga tiket yang terjangkau, Anda dapat menikmati berbagai pengalaman seru di taman hiburan ini. Harga tiket Sunway Lagoon merangkumi semua taman, aktiviti, serta tarikan kecuali wahana pay-per-ride seperti Bungy Jump, Fun Fair, Go Kart, dan G Force-X. Anda dapat membeli tiket di kaunter atau melalui pemesanan online di laman web resmi Sunway Lagoon.

Terdapat berbagai jenis tiket yang tersedia dengan harga yang berbeda-beda. Harga tiket dewasa untuk pengunjung Malaysia adalah RM160 saat pembelian di tempat dan RM155 jika membeli online. Untuk pengunjung internasional, harga tiket dewasa adalah RM340 jika membeli di tempat dan RM330 jika memesan secara online. Selain itu, terdapat juga tiket khusus untuk anak-anak dan lansia dengan harga yang sesuai.

Dengan informasi harga tiket Sunway Lagoon yang diberikan di atas, Anda dapat merencanakan perjalanan liburan Anda dengan lebih baik. Nikmati keseruan dari berbagai wahana yang ditawarkan dan buat liburan Anda lebih istimewa dengan mengunjungi Sunway Lagoon.

Berapa Harga Tiket Sunway Lagoon 2024?

Harga tiket ini termasuk dalam pakej Sunway Lagoon, kerana ia merangkumi semua taman, aktiviti, dan tarikan, kecuali untuk wahana pay-per-ride seperti Bungy Jump, Fun Fair, Go Kart, dan G Force-X. Anda boleh membeli tiket Sunway Lagoon di kaunter atau, jika ingin lebih mudah, anda juga boleh membuat tempahan tiket secara dalam talian terlebih dahulu. Cara untuk melakukannya juga cukup mudah, hanya perlu lawati laman web rasmi Sunway Lagoon, kemudian klik pada pilihan “Beli Sekarang”.

Terdapat banyak pilihan tiket yang tersedia, dan anda boleh memilih jenis tiket yang anda inginkan. Sebagai panduan, di bawah ini adalah maklumat harga tiket untuk masuk ke taman hiburan Sunway Lagoon.

KategoriHarga
Published admission ratesKanak-kanakRM185
DewasaRM220
LansiaRM185
MalaysiansKanak-kanakWalk-in: RM135Online: RM130
DewasaWalk-in: RM160Online: RM155
LansiaWalk-in: RM135Online: RM130
International TravelersKanak-kanakWalk-in: RM288Online: RM278
DewasaWalk-in: RM340Online: RM330
LansiaWalk-in: RM288Online: RM278
Sunway Lagoon Annual PassNew Sign UpRM488
Renewal RM268

Maklumat tentang harga tiket Sunway Lagoon di atas boleh memberikan gambaran kepada sesiapa yang ingin melancong ke Malaysia. Nikmati keseronokan wahana-wahana yang disediakan dan jadikan percutian anda lebih istimewa dengan mengunjungi Sunway Lagoon.

Bagaimana Cara Menuju Sunway Lagoon?

Untuk mengunjungi Sunway Lagoon dari pusat bandar Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan kenderaan peribadi atau pengangkutan awam. Bagi mereka yang menggunakan pengangkutan awam, anda boleh pergi ke Terminal KL Sentral.
Kemudian, anda boleh meneruskan perjalanan dengan kereta api KTM Komuter dan turun di stesen terdekat dari Stesen Subang Jaya. Selepas itu, anda boleh meneruskan perjalanan ke Sunway Lagoon dengan menggunakan bas.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) di Sunway Lagoon?

Tempat letak kereta tersedia di Sunway Pyramid Shopping Mall & Sunway Resort Hotel & Spa. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan bas Rapid Transit System Sunway City atau pengangkutan awam lain seperti kereta KTM Komuter atau Putra LRT yang berhenti di Sunway Pyramid. Selain itu, Sunway juga menyediakan perkhidmatan bas persiaran percuma di sekitar Sunway City setiap 25 minit (tertakluk kepada keadaan lalu lintas).

Apakah Waktu Operasi Sunway Lagoon?

Ini adalah waktu operasi bagi Taman Tema Sunway Lagoon:

 • Dibuka setiap hari Rabu hingga Isnin: 10.00 pagi – 06.00 petang.
 • Night Park dibuka setiap hari Rabu hingga Isnin: 06.00 petang – 11.00 malam.
 • Sunway Lagoon ditutup setiap hari Selasa kecuali pada hari cuti umum dan cuti sekolah Malaysia.

7 Aktiviti Menarik di Sunway Lagoon

Apa yang boleh anda lakukan di Sunway Lagoon? Berikut adalah wahana dan aktiviti menarik yang boleh menjadi pilihan untuk menghabiskan masa cuti bersama orang yang tersayang.

1.Zona Scream Park

Zona ini menawarkan pengalaman yang menyeramkan dengan kehadiran zombie di Blockbuster Hollywood dan Ghostbuster Adventure Live. Bagi yang suka dengan pengalaman seram dan ingin menguji ketabahan, zona ini adalah pilihan yang sesuai.

Sunway Lagoon Scream Park

2.Menjelajahi Zona Nickelodeon Lost Lagoon

Zona ini sesuai untuk kanak-kanak, kerana anda akan berjumpa dengan beberapa watak kartun Nickelodeon seperti Ninja Turtle, Spongebob, dan Dora The Explorer.

Nickelodeon Lost Lagoon

3.Bermain di Sunway Lagoon Water Park

Di sini, anda akan menikmati pelbagai pilihan wahana air yang seru dan menyeronokkan. Terdapat juga pantai buatan dengan 60,000 tan pasir dan simulator selancar, membolehkan pengunjung berselancar.

4.Berpetualang di Amusement Park

Wahana ini sesuai untuk mereka yang memiliki semangat petualangan, dengan kapal bajak laut yang dapat berputar hingga 360 darjah. Terdapat juga banyak wahana lain yang boleh memacu adrenalin.

Berpetualang di Amusement Park

5.Uji Ketabahan di Extreme Park

Di zona ini, anda boleh bermain flying fox yang melintasi seluruh kawasan taman tema.

6.Pelajari Dunia Binatang di Zona Wildlife Park

Wildlife Park adalah taman rekreasi seperti kebun binatang, dengan pelbagai koleksi haiwan seperti gajah, singa, harimau, beruang, reptilia, dan pelbagai jenis ikan.

Belajar dunia binatang di zona Wildlife Park

7.Nikmati Keseronokan di Sunway Lagoon Night Park

Keseronokan di Sunway Lagoon berlanjut ke malam hari, dengan persembahan api iconic dan hiburan lainnya.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Sunway Lagoon?

Pengunjung tidak hanya dapat menikmati keseronokan dari wahana-wahana yang tersedia, tetapi juga dapat merasakan keselesaan daripada fasiliti yang disediakan. Oleh itu, pengunjung akan merasa berbaloi dengan harga tiket Sunway Lagoon yang mereka bayar. Beberapa fasiliti umum yang disediakan di Sunway Lagoon Ipoh termasuk:

 • Surau
 • Ruang rehat
 • Tandas
 • Locker
 • Stesen kereta
 • Eskalator
 • Bilik penyusuan
 • Pusat maklumat, dan lain-lain.

About Sunway Lagoon

Sunway Lagoon adalah destinasi percutian yang ideal bersama keluarga, saudara, kawan-kawan, atau kekasih ketika berada di Malaysia. Dengan membayar harga tiket Sunway Lagoon, anda boleh menikmati pengalaman seru di pelbagai permainan dan atraksi yang disediakan. Sebelum menjadi taman hiburan, tempat ini dahulu merupakan lombong bijih timah. Kini, ia telah diubahsuai menjadi taman hiburan yang menjadi tumpuan pelancong tempatan dan antarabangsa.

Sunway Lagoon menawarkan lebih daripada 80 jenis permainan dan atraksi yang menarik. Tempat ini dibahagikan kepada 6 zon permainan, termasuk Scream Park, Nickelodeon Lost Lagoon, Amusement Park, Water Park, Extreme Park, dan Wildlife Park. Selain daripada pelbagai permainan yang menarik, Sunway Lagoon juga mempunyai pusat beli-belah dan hotel. Oleh itu, ia sangat sesuai bagi sesiapa yang ingin menginap di sini atau melakukan pembelian.

Cadangan Hotel Berdekatan dengan Sunway Lagoon

Jika anda merancang untuk menginap di sini, Sunway Lagoon Hotel adalah pilihan yang baik. Ini akan menjadi lebih mudah dan praktikal kerana ia terletak dalam kawasan taman hiburan.

Terdapat dua jenis penginapan yang boleh anda pilih:

 1. Lagoon Villa
  Lagoon Villa terletak di tengah-tengah Sunway Lagoon. Villa ini dikelilingi oleh tumbuhan hijau yang subur, menjadikannya tempat yang sesuai untuk berehat dan melepaskan penat. Tidak hanya itu, villa ini dilengkapi dengan kemudahan moden seperti akses ke kolam renang peribadi dan balkon sendiri.
 2. Camp Out!
  Bagi mereka yang mahu pengalaman yang berbeza tetapi tetap selesa, Camp Out adalah pilihan untuk menginap dalam kemah di taman hiburan yang seru. Terdapat banyak aktiviti yang boleh anda nikmati seperti makan malam BBQ.

Peta Menuju Sunway Lagoon

Taman hiburan Sunway Lagoon terletak di Jalan PJS 11/11, Bandar Sunway, 47500 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Originally posted 2024-01-31 12:39:06.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment