Ice Skating Sunway: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

admin

Ice Skating Sunway menawarkan arena ice skating yang luas, di mana Anda dapat bermain dan belajar ice skating. Ada juga acara pertandingan ice skating yang sering diadakan di sini. Lokasinya yang terletak di dalam pusat beli-belah Sunway Pyramid membuatnya sangat nyaman untuk bermain ice skating sekaligus berbelanja. Harga tiket bergantung pada apakah Anda anggota atau non-anggota, dengan harga berkisar dari RM 25 hingga RM 35 per sesi. Jadi, datanglah dan nikmati pengalaman bermain ice skating yang menyenangkan di Ice Skating Sunway!

Berapa Harga Tiket Ice Skating Sunway 2024?

Daily Schedule MemberNon-member
Weekdays RM 25 tiap sesinyaRM 30 tiap sesinya
Weekend/ hari libur lainnya RM 30 tiap sesiRM 35 tiap sesi

Harga yang tertera di atas sudah termasuk dalam promosi Ice Skating Sunway Pyramid. Harga biasa tanpa promosi mungkin akan mengikut polisi dari pengendali wahana. Dengan membayar harga tiket masuk yang sangat terjangkau ke Ice Skating Sunway, anda boleh bermain untuk beberapa jam sesuai dengan sesi yang ditetapkan. Jika anda ingin menyewa sarung tangan dan kaos kaki, pastikan anda sedia untuk bayaran tambahan.

Bagaimana Cara Menuju Ice Skating Sunway?

Untuk mencapai lokasi ini, anda boleh menggunakan beberapa jenis pengangkutan, seperti :

 • Perkhidmatan bas antara jemput yang beroperasi setiap 25 minit sekali.
 • Kereta KTM ke Stesen Setia Jaya. Dari stesen tersebut, anda hanya perlu berjalan kaki selama kira-kira 5 minit ke BRT. Kemudian, naik bas untuk ke Stesen Sunway Lagoon. Setelah tiba di sana, anda boleh naik eskalator untuk turun ke pintu masuk Surf Beach.
 • Bagi mereka yang menggunakan kenderaan peribadi dari Kuala Lumpur, perjalanan akan mengambil kira-kira 15 minit untuk sampai ke Sunway Pyramid secara langsung.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) Ice Skating Sunway?

Tempat letak kereta utama untuk pengunjung yang ingin pergi bermain ice skating di Sunway Pyramid terletak di kawasan letak kereta yang disediakan Sunway Pyramid Shopping Mall. Terdapat juga kawasan letak kereta untuk keluarga di Level B1 Sunway Pyramid Mall, yang menyediakan kemudahan kepada keluarga yang berkunjung untuk bermain ice skating.

Selain itu, terdapat juga pilihan tempat letak kereta alternatif di sekitar kawasan tersebut. Anda boleh mencari tempat letak kereta di sekitar Sunway Pyramid Mall, seperti di Sunway Resort Hotel atau kawasan letak kereta di sekitar Sunway Lagoon. Pilihan lain adalah menggunakan perkhidmatan valet yang disediakan di Sunway Pyramid Mall.

Apakah Waktu Operasi Ice Skating Sunway?

Waktu operasi Ice Skating Sunway Pyramid diatur secara bergilir kerana perlu ada sesi pembaruan lapisan es pada papan skating :

 • Sesi 1 bermula dari jam 10.00 pagi – 12.00 tengah hari
 • Sesi 2 berlangsung dari jam 12.30 tengah hari – 2.30 petang.
 • Sesi 3 beroperasi dari jam 3.00 petang – 5.00 petang.
 • Sesi 4 atau sesi terakhir berjalan dari jam 5.30 petang – 7.30 malam.

Di luar jam-jam tersebut adalah waktu untuk penyelenggaraan lapisan es baru. Jadual waktu operasi di atas boleh berubah mengikut keputusan pihak pengendali wahana yang ditentukan secara langsung.

Ada Apa Kat Ice Skating Sunway?

Di Ice Skating Sunway, terdapat arena papan es yang sangat luas dengan saiz kira-kira 39m x 22.5m. Arena papan es yang luas ini selalu penuh dengan pengunjung yang ingin bermain dan berolahraga di atas es. Terdapat banyak pemain ice skating, baik yang sudah mahir mahupun yang masih belajar.

Aktiviti di Ice Skating Sunway

Selain digunakan untuk penghiburan umum bermain ice skating, Ice Skating Sunway juga sering menjadi tempat pertandingan kebangsaan dalam sukan ice skating. Contoh-contoh acara pertandingan antarabangsa termasuk Skate Asia, World Ice Hockey 5’s, dan lain-lain.

Tarikan Menarik di Ice Skating Sunway

Harga tiket Ice Skating Sunway yang terjangkau adalah salah satu daya tarik utama dari destinasi bermain dan sukan es ini. Selain itu, lokasi Ice Skating Sunway yang terletak dalam bangunan pusat beli-belah juga menarik.

Apa Ada Kat ice Skating Sunway

Bagaimana tidak, kerana ia terletak di dalam pusat beli-belah, setiap pengunjung yang datang untuk bermain ice skating boleh sekaligus melakukan pembelian atau sekadar berjalan-jalan di dalam pusat beli-belah. Satu lagi perkara menarik di destinasi ini adalah banyaknya kanak-kanak yang mahir dalam bermain ice skating, memberikan pemandangan yang unik dan menyeronokkan bagi setiap pengunjung.

Aktiviti Menarik di Ice Skating Sunway

Tempat ice skating di Sunway Velocity terletak di dalam satu kawasan atau arena di dalam sebuah pusat beli-belah. Oleh itu, aktiviti utama yang terdapat di tempat hiburan ini adalah aktiviti ice skating yang dilakukan oleh semua pengunjung.

Tarikan Menarik di Ice Skating Sunway

Anda boleh menyaksikan pertunjukan orang-orang yang mahir dalam bermain ice skating. Selain itu, anda juga boleh menyaksikan dan belajar cara berdiri dengan menggunakan kasut khas ice skating, baik secara peribadi atau dengan bimbingan.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Ice Skating Sunway?

Sebagai salah satu destinasi rekreasi yang terletak di dalam pusat beli-belah, Ice Skating Sunway Putra juga menyediakan beberapa kemudahan untuk semua pengunjungnya. Antara kemudahan yang disediakan termasuk:

 • Sepatu ice skating telah disediakan oleh pihak Sunway dan termasuk dalam harga tiket Ice Skating Sunway. Anda tidak perlu khawatir tentang keamanan karena sepatu yang disediakan adalah berkualitas baik.
 • Selain sepatu, berbagai peralatan utama yang diperlukan selama bermain ice skating juga akan tersedia.
 • Untuk pengunjung yang belum bisa bermain ice skating atau masih pemula, terdapat pemandu permainan yang siap membantu. Pemandu ini sangat handal dalam mengajar pengunjung hingga mereka bisa menyeimbangkan diri dan bermain dengan aman.
 • Untuk meningkatkan kenyamanan selama bermain, Ice Skating Sunway juga menyediakan fasilitas sarung tangan dan kaos kaki yang akan menjaga kehangatan selama bermain. Namun, perlu diingat bahwa kaos kaki dan sarung tangan ini tidak termasuk dalam harga masuk Ice Skating Sunway Pyramid.

Tips Melawat ke Ice Skating Sunway

Sebelum melawat tempat rekreasi dan bermain ice skating ini, perlu diperhatikan beberapa tip yang penting:

 • Datang pada Waktu yang Sesuai dengan Jadwal

Ice Skating Sunway memiliki jadwal pembaruan permukaan es. Jika tidak diperbarui, permukaan es mungkin akan kehilangan kelicinannya dan menjadi kurang efektif untuk bermain. Jika anda datang ketika permukaan es sedang diperbarui, anda mungkin perlu menunggu lebih lama untuk dapat bermain kembali.

 • Bawa Perlengkapan Kostum dari Rumah

Meskipun bukanlah arena es, papan ice skating ini memiliki suhu rendah yang akan membuat anda merasa sangat dingin selama bermain di dalamnya. Oleh itu, setiap pengunjung diwajibkan untuk mengenakan sarung tangan dan kaos kaki. Disarankan untuk menggunakan atau membawa sarung tangan, kaos kaki, dan sweater sendiri dari rumah untuk mengurangkan kos tambahan, kerana perlengkapan kostum tidak termasuk dalam harga tiket Ice Skate Sunway Pyramid.

 • Beli Tiket Secara Dalam Talian

Selain tiket yang boleh dibeli secara langsung di lokasi, terdapat juga perkhidmatan pembelian tiket secara dalam talian untuk Ice Skating Sunway Pyramid yang membolehkan anda mendapatkan tiket dengan lebih cepat. Tip ini sesuai untuk mereka yang tidak mahu beratur lama ketika tempat ini penuh dengan pengunjung, terutamanya semasa hari cuti.

Peta Menuju Ice Skating Sunway

Alamat lengkap wahana Ice Skating Sunway ada di Jalan PJS 11/15, LG3 Sunway Pyramid, 47500 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment