I-city: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Di Malaysia, terdapat tarikan pelancongan dengan tunggangan menarik yang boleh anda mainkan. Salah satunya ialah Icity. Icity adalah pembangunan bandar berdasarkan Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Kemudian, berapa harga tiket Icity bermain pelbagai tunggangan di dalamnya?

Harga tiket agak tinggi, tetapi terdapat banyak aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan. Anda boleh bermain banyak tunggangan seperti menikmati lampu hutan yang indah ke dunia air untuk bermain air.

Bagi mereka yang ingin tahu tentang apa yang ada di Icity dan maklumat penting di dalamnya yang berkaitan dengan sejarah, masa operasi, aktiviti, harga tiket, mari kita lihat perbincangan di bawah.

Thumbnail Harga Tiket Icity

Berapa Harga Tiket Icity 2024?

Berikut ini adalah berbagai harga tiket setiap spot wahana di Icity:

No.Harga tiket Icity water parkDewasaAnak-anak
1.Penduduk TempatanRM40RM35
2.Pelancong asingRM50RM45
 NoHarga tiket Icity snow walk
1.Penduduk TempatanRM65RM55
2.Pelancong asingRM75RM65
Sebagai tambahan kepada harga yang disebutkan di atas, harga tiket Icity untuk cuti umum biasanya berbeza, iaitu untuk orang dewasa sekitar RM40 dan kanak-kanak RM35. Walau bagaimanapun, harga ini tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa.
City of Lights, i-City, Shah Alam, Malaysia

Tempat Icity ini mempunyai keluasan puluhan hektar dan digunakan sebagai pusat untuk pelbagai aktiviti perniagaan dan pelancongan. Harga tiket Icity berbeza-beza bergantung kepada jenis perjalanan yang dimainkan dan bergantung kepada pelancong tempatan atau asing.

Bagaimana Cara Menuju Icity?

Untuk sampai ke lokasi Icity Shah Alam, Malaysia, anda boleh menggunakan pelbagai jenis kenderaan sama ada motosikal, kereta, atau pengangkutan awam boleh dicapai dengan mudah. Cara mudah untuk sampai ke tempat ini adalah dengan kereta api.

Laluan kereta api boleh melalui Lebuhraya NKVE, Kesas, Persekutuan, atau Guthrie. Anda juga boleh menggunakan pengangkutan awam dan turun di Stesen KTM Padang Jawa. Seterusnya, ambil teksi untuk sampai ke tempat ini.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) di Icity?

  • Basement Central I-City Mall
  • Parkir terbuka berhampiran I-City Theme Park dan I-City WaterWorld
  • Parkir Hotel berhampiran I-City
  • Parkir jalanan berhampiran I-City

Kapan Waktu Operasi Icity?

Waktu operasi dan tutup Icity Shah Alam berbeza-beza bergantung kepada jenis tunggangan dan tempat. Untuk Snow Walk, waktu operasi dibuka setiap hari dari 1 petang hingga 11 malam waktu tempatan.

Bagi tempat Taman Air atau Water World dibuka dari 11 tengah hari hingga 6 petang. Waktu operasi Water World dibuka setiap hari kecuali pada hari Selasa. Tempat seterusnya ialah Fun World dibuka pada hari bekerja pada 14.00 – 22.00.

Bagi hari Sabtu, ia dibuka dari jam 10.00 – 22.00. Kemudian, untuk hari Ahad dari 12.00 – 22.00 waktu tempatan. Semasa masa operasi, anda boleh menikmati semua tunggangan di dalamnya.

Masa terbaik untuk mengunjungi Icity adalah pada hari kerja atau hari kerja supaya ia tidak terlalu sesak oleh pengunjung yang datang.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Icity?

Aktiviti-aktiviti yang dijalankan di Icity adalah seperti berikut:

1. Nikmati Taman Hiasan Penuh Lampu

Salah satu tunggangan yang boleh dicuba oleh pelancong ialah City of Digital Light. Tempat ini termasuk kawasan taman atau hutan buatan yang dihiasi dengan lampu digital dalam bentuk pokok dan bunga. Anda boleh menikmati lampu berwarna-warni dalam bentuk hutan pain dan maple yang indah.

Di sini, anda boleh menikmati air menari yang bergerak mengikut lagu bermain.

2. Nikmati Suasana Bersalji dan Tunggangan Luncur Ais

Cadangan lain adalah untuk menikmati suasana salji sebenar di Snow Walk. Di dalamnya terdapat pelbagai perhiasan dan arca ais yang bagus untuk mengambil swafoto atau mendapatkan gambar instagram. Anda juga boleh memainkan slaid ais yang menarik.

Di tempat ini terdapat istana ais yang memberikan pengalaman yang menyenangkan untuk pengunjung. Suhu di tempat ini boleh mencapai tolak 8 darjah Celsius. Oleh itu, pelancong perlu menggunakan jaket tebal dan kasut ais untuk keselamatan.

3. Bermain Air di Water and Fun World

Satu lagi perjalanan yang mesti dicuba ialah dunia air. Di sana, anda boleh menikmati pelbagai tunggangan air yang mencabar seperti Ultimate Tornado dan pelbagai gelongsor air yang besar. Harga tiket Icity Water Theme Park agak berpatutan dengan kemudahan lengkap.

Apa Sahaja Fasiliti di Icity?

Terdapat pelbagai kemudahan menarik yang mesti dicuba jika anda datang ke I-City. Tidak hairanlah lawatan ini dikunjungi oleh ramai pelancong dari pelbagai negara. Di sini terdapat kawasan letak kereta yang besar untuk kenderaan dua atau empat roda.

Tandas di tempat ini bersih dan diselenggara dan sudah ada tempat ibadat yang memudahkan pengunjung untuk terus berdoa. Terdapat juga kawasan rehat yang digunakan oleh pelancong untuk berehat selepas bermain.

Perkara yang tidak boleh dilepaskan ialah kemudahan dalam bentuk tempat tunggangan yang menarik dan cukup lengkap dari segi infrastruktur. Sebahagian daripada mereka adalah Water and Fun World, Snow Walk, Digital Light Icity Mall.


Jadi, anda boleh bermain tunggangan dan membeli-belah di tempat ini dengan pelbagai barangan yang agak lengkap.

About Icity

Icity atau Icity Selangor adalah pusat membeli-belah yang terletak berhampiran dengan Sungai Rasau antara Bandar Baru Klang, Klang, dan Shah Alam. Pada masa lalu, kawasan icity ini merupakan pusat pameran Kota Sumur yang wujud sejak tahun 1995.

Pada masa ini, icity digunakan sebagai pusat perniagaan yang mempunyai pelbagai kumpulan perindustrian. Contohnya termasuk hotel mewah, bioteknologi, pusat data, dll. Di tempat ini terdapat juga lawatan taman yang indah dengan cahaya digital yang dipanggil Snowalk.

Di tempat itu ramai pengunjung datang untuk menikmati keindahan lampu berwarna-warni di setiap pokok. Di samping itu, Icity Malaysia sering digunakan sebagai tempat untuk mengadakan acara besar.

Sebagai contoh, ia telah menganjurkan Hari Kemerdekaan Malaysia dan Festival Pertengahan Musim Luruh. Di dalamnya kini terdapat pelbagai tarikan dengan tarikan menarik sehingga ramai orang ingin melawat tempat ini.

Map Menuju Icity

Lokasinya ialah di Lembah Klang, Selangor, Malaysia. Lokasi Icity ialah di Seksyen 7 Shah Alam.
Laluan rangkaian jalan ke Icity akan pergi ke Lebuhraya Persekutuan. Untuk pergi ke sana, anda boleh menggunakan titik koordinat untuk memasuki peta, iaitu 303’57.43’N dan 101029’0.08”E.


Untuk sampai ke lokasi taman tema Icity, anda boleh menggunakan peta google berikut:

Originally posted 2024-02-07 02:50:17.

Also Read

Bagikan:

1 thought on “I-city: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)”

Leave a Comment