G2G Animal Garden: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Bukan sahaja di Indonesia, di Malaysia atau negara-negara lain juga sudah tentu menyediakan pelancongan dalam jenis taman haiwan atau zoo. Salah satunya ialah G2G Animal Garden. Membawa kanak-kanak dan keluarga ke zoo boleh menjadi pilihan yang tepat, terutamanya harga tiket G2G Animal Garden agak berpatutan.

Kerana apabila melawat zoo, orang akan mendapat lebih banyak gambaran tentang haiwan yang juga makhluk Tuhan di sekeliling manusia. Kedua-dua di Indonesia dan di negara lain, secara amnya terdapat pelbagai jenis haiwan atau haiwan yang tipikal untuk ditunjukkan.

G2G Animal Garden

Berapa Harga Tiket G2G Animal Garden?

Untuk dapat melawat Zoo yang satu ini, terdapat beberapa pilihan tiket yang boleh dibeli. Lihat perjalanan di bawah untuk memilih tiket yang tersedia:

Jenis TiketHarga
Lawatan 1 hari pelancong warga emas tempatan (MyKad)RM24
Lawatan 1 hari untuk orang dewasa umum (MyKad)RM29
Lawatan 1 hari untuk kanak-kanak (MyKad)RM24
1 day pelancong tempatan dewasa (tanpa MyKad)RM48
1 day pengembara am dewasa (tanpa MyKad)RM58
1 day pengembara kanak-kanak (tanpa Mykad)RM48

Nikmati hari percuma dengan melawat Taman Haiwan G2G terbaik di Malaysia. Harga tiket G2G Animal Garden agak berpatutan dengan pelbagai kemudahan dan tarikan.

Bagaimana Cara Ke G2G Animal Garden?

Untuk ke G2G Animal Garden – Maeps di Sepang, anda boleh menggunakan beberapa jenis pengangkutan awam :

1. Bas

Bas SJ04 dan T568 adalah laluan bas yang berhenti berhampiran dengan G2G Animal Garden – Maeps. Anda boleh menggunakan bas ini untuk sampai ke destinasi tersebut. Tambang bas ke G2G Animal Garden – Maeps adalah sekitar RM0.90.

2. MRT & LRT

Untuk pergi ke G2G Animal Garden – Maeps dengan MRT & LRT, anda perlu menuju ke stesen terdekat yang mempunyai akses MRT atau LRT. Tambang untuk ke G2G Animal Garden – Maeps dengan MRT & LRT adalah dalam lingkungan RM1.00 – RM5.80.

3. Keretapi

Jika anda ingin menggunakan keretapi, pergilah ke stesen keretapi terdekat dan naik keretapi ke destinasi anda. Tambang keretapi untuk ke G2G Animal Garden – Maeps adalah dalam lingkungan RM1.60 – RM13.50.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) G2G Animal Garden?

Tempat parking G2G Animal Garden terletak di dalam kompleks G2G Animal Garden – Maeps di Sepang. Terdapat ruang parking yang luas di sekitar kawasan tersebut untuk pengunjung yang membawa kenderaan sendiri.

Anda boleh mengikut papan tanda dan arahan untuk mencari zon parking yang sesuai. Terdapat juga petugas tempat parking yang boleh membantu anda jika anda memerlukan bantuan. Setelah memarkirkan kenderaan anda, anda hanya perlu berjalan menuju ke G2G Animal Garden – Maeps untuk melihat dan menikmati keindahan kawasan tersebut.

Apakah Waktu Operasi G2G Animal Garden?

Untuk waktu operasi, Taman Haiwan G2G dibuka setiap hari kecuali pada hari Selasa. Terutama pada hari Selasa, zoo ini pecah atau ditutup terlebih dahulu.

Pada hari-hari yang berkesan, zoo mula beroperasi dari jam 10:00 pagi hingga 6 petang. Walaupun pada hujung minggu atau hujung minggu operasi berlangsung dari 9.30 pagi hingga 6 petang, jadual ini termasuk cuti umum.

5 Aktiviti Menarik di G2G Animal Garden

Seperti tarikan pelancongan lain, dengan membayar harga tiket G2G Animal Garden, semua pengunjung bebas melakukan pelbagai aktiviti pelancongan di sana. Antara aktiviti yang boleh dilakukan di tarikan pelancongan G2G Animal Garden Serdang ialah:

1. Melihat lebih dekat haiwan itu

Bila lagi anda boleh melihat spesies haiwan yang berbeza secara dekat? Sudah tentu, G2G Animal Garden adalah masa dan tempat yang tepat untuk mula mengenali dan melihat dengan lebih dekat semua spesies haiwan tempatan di taman pelancongan ini.

2. Belajar Semasa Melancong

Di G2G Animal Garden, anda boleh mendapatkan peluang yang baik untuk meluaskan cakrawala anda tentang pelbagai spesies haiwan tempatan di Malaysia.

Bermula dari melihat bentuk haiwan, cara makan, jenis makanan, dan pelbagai perkara lain yang berkaitan dengan wawasan haiwan itu boleh dipelajari secara langsung.

Terutama bagi pelajar, mengetahui pandangan tentang haiwan dengan membayar harga G2G Animal Garden yang murah dan melihatnya secara langsung akan memudahkan otak mengingati.

3. Memberi makan haiwan

Aktiviti seterusnya yang boleh dilakukan berdasarkan G2G Animal Garden reviews, lawatan ini menyediakan perkhidmatan untuk memberi makan atau memberi makan terus kepada haiwan yang dikunjungi.

Di samping itu, jangan berikan makanan secara sembarangan kepada haiwan dengan tujuan mengekalkan kesihatan dan keselamatan haiwan itu.

Bagi bahan makanan yang diberikan kepada haiwan, boleh masuk atau tidak termasuk harga tiket G2G Animal Garden. Ini akan disesuaikan dengan peraturan yang sedang berkuat kuasa pada G2G untuk semua pelawat.

4. Main dengan haiwan

Bukan sahaja memberi makan haiwan di sana, semua pelawat juga dibenarkan bermain dengan pelbagai haiwan dari pelbagai spesies. Jenis permainan juga boleh disesuaikan dengan kemudahan di G2G Animal Garden.

Jenis haiwan yang boleh dimainkan juga haiwan yang jinak dan selamat untuk berinteraksi. Walaupun begitu, pengunjung mesti terus berwaspada apabila mereka ingin menjemput haiwan untuk berinteraksi dengan bermain.

5. Ambil Gambar Ria

Perjalanan akan menjadi tidak lengkap jika ia tidak disertai dengan mengambil gambar di tempat-tempat pelancongan. G2G Animal Garden foto menjadi salah satu destinasi pelancongan menarik dengan pelbagai tempat menarik untuk digunakan sebagai objek foto.

Tiada had kepada gambar yang boleh diambil. Oleh itu, semua pengunjung bebas untuk mengambil gambar terbaik mereka di setiap sudut kawasan Zoo ini.

Apa Sahaja Tarikan di G2G Animal Garden?

Sebagai tambahan kepada beberapa aktiviti umum yang diterangkan di atas, G2G Animal Garden mempunyai daya tarikan tersendiri sebagai satu jenis pelancongan taman haiwan. Antara acara kemuncak lawatan ini ialah:

1. Giant Chair

Mendengar tentang giant chair atau kerusi gergasi, mungkin pada pandangan pertama anda akan memikirkan dunia Alice of Wonderland. Yup, di zoo ini terdapat satu titik kawasan yang menyediakan kerusi gergasi. Tempat duduk ini pastinya boleh dipanjat oleh semua pengunjung.

Biasanya pelawat akan menangkap gambar dengan duduk di kerusi gergasi. Ambil mudah, bangunan kerusi selamat untuk memanjat.

2. Tree Deck

Betul-betul di sebelah kerusi gergasi, kawasan G2G Animal Garden juga mempunyai tempat tree deck atau dek pokok yang sangat sesuai untuk dipanjat sambil menikmati angin dan pemandangan di sekitar zoo. Bangunan dek pokok cukup kuat atau kuat untuk memanjat beberapa orang sekaligus.

3. Fishing Boat

Malah dari ulasan G2G Animal Garden terdapat perkhidmatan memancing percuma di dalam bot kecil yang telah dipenuhi dengan air dan ikan. Terdapat jaring khas yang bebas meminjam untuk menangkap ikan di dalam bot air.

Apa Kemudahan dan Fasiliti di G2G Animal Garden?

Untuk kemudahan pengunjung, G2G Animal Garden menyediakan kemudahan kemudahan di samping beberapa kemudahan pelancongan yang mengiringi tempat-tempat pelancongan di atas. 2 kemudahan lain yang memudahkan pengunjung semasa berada di zoo ini ialah ruang solat dan tandas.

Pengunjung bebas menggunakan kemudahan tandas yang bersih dan bagi umat Islam juga boleh menggunakan musholla yang telah disediakan, supaya semasa bersiar-siar di taman haiwan ini masih boleh beribadah.

About G2G Animal Garden

Berdasarkan ungkapan di atas, G2G Animal Garden boleh ditafsirkan sebagai tempat pelancongan dalam bentuk zoo keluarga di Malaysia.

Bukan sahaja jenis haiwan besar yang dipelihara di habitat hutan, G2G Animal Garden juga menyajikan pemandangan haiwan peliharaan yang sangat menarik untuk dilihat dan dimainkan dengan lebih selamat. Malah haiwan di taman ini boleh digunakan untuk terapi.

Sudah tentu, terapi yang dirujuk di sini adalah terapi cahaya yang khusus diberikan oleh haiwan tertentu sahaja. Sebilangan besar spesies haiwan di G2G Animal Garden telah pun melebihi 70 spesies di Malaysia. Antara 70 spesies ini ialah haiwan tempatan dan eksotik.

Peta Menuju G2G Animal Garden

Untuk lokasi, taman haiwan Malaysia ini terletak di Jalan MAEPS 4/1, Fasa 3 Presint 9, 43400, Serdang, Selangor, Malaysia. Akses ke lokasi G2G Animal Garden agak mudah. Berlepas dari Puchong selepas Shell Anda akan menemui persimpangan ke kiri ke arah MAEPS.

Manakala dari kawasan Kajang Bangi, masuk sahaja garpu kedua sebelum melepasi Petronas. Pengunjung hanya perlu melakukan perjalanan sejauh 200 meter dari pintu simpang T dan segera boleh mencari papan tanda pelancongan G2G Animal Garden.

Originally posted 2024-02-15 10:00:45.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment