Big Red Strawberry Farm: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Jika anda melawat negara jiran Malaysia, anda boleh singgah di salah satu destinasi terkenal di sana yang dipanggil Big Red Strawberry Farm, atau juga dikenali sebagai Taman Agro Pelancongan. Walaupun berbeza negara, harga tiket Big Red Strawberry Farm tidak termasuk, anda tahu!

Jika dari namanya, bolehkah anda meneka bagaimana tempat pelancongan ini? Ya, jenis ini adalah tarikan pelancongan semulajadi dalam bentuk ladang strawberi. Bagi pencinta strawberi, sangat wajib datang ke sini semasa melancong di negara jiran.

Berapa Harga Tiket Big Red Strawberry Farm?

Nah, bagi anda yang berminat untuk datang, anda perlu tahu terlebih dahulu mengenai bayaran masuk Ladang Strawberi Merah Besar. Jangan biarkan ia datang sepanjang jalan, apalagi kumpulan dan juga wang untuk membeli tiket kurang. Berikut adalah Big Red Strawberry Farm price for ticket:

Tiket masukPercuma
Memetik buahRM50 per kg buah

Kesimpulannya, harga tiket untuk Big Red Strawberry Farm untuk kawasan pintu adalah percuma. Tetapi jika anda ingin memilih buah, membeli hasil segar, atau makan di kafe, maka anda perlu membelanjakan lebih banyak bergantung kepada berapa banyak produk yang anda ingin beli.

Bagaimana Cara Ke Big Red Strawberry Farm?

Cara ke Big Red Strawberry Farm di Gombak menggunakan pengangkutan awam berikut:

 1. Bas
 2. Keretapi

Berikut adalah cara untuk pergi ke Big Red Strawberry Farm menggunakan bas atau keretapi:

1. Bas

 • Bas 150
 • Bas 156
 • Bas MPS2B

Tambang Bas: sekitar RM0.90.

2. Keretapi

 • Keretapi 2

Stesen terdekat untuk ke Big Red Strawberry Farm:

 • Taman Garing Permai (Sl417): 1270 meter jauh, 18 min berjalan kaki.
 • Rawang: 3321 meter jauh, 44 min berjalan kaki.

Tambang Keretapi: sekitar RM1.80 – RM7.70.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) di Big Red Strawberry Farm?

Tempat Parking yang disediakan di Big Red Strawberry Farm terletak di atas bukit. Setelah anda melihat tanda besar petunjuk ke ladang, anda perlu meneruskan perjalanan ke atas bukit untuk mencari tempat parkir. Terdapat kemudahan parkir percuma serta beberapa garaj parkir yang tersedia. Anda juga boleh memilih untuk parkir di bahagian atas bukit. Terima kasih.

Apakah Waktu Operasi Big Red Strawberry Farm?

Big Red Strawberry Farm dibuka pada hari bekerja sehingga cuti. Hari-hari dan jam pembukaan adalah sebagai berikut.

08.30 – 18.00Isnin – Jumaat
09.00 – 18.00Sabtu & Ahad

Salah satu tarikan utama bandar 275.4 km2 ini sememangnya dusun strawberi. Sebabnya, kebun buah-buahan ini berkembang maju di hampir semua kawasan bukti di Cameron Highlands, anda tahu! Di samping itu, bandar ini juga diketahui mempunyai luas sayur-sayuran, bunga, dan tumbuhan teh terbesar di Malaysia.

Untuk masa terbaik anda boleh melawat pada hari-hari aktif atau bekerja, iaitu dari hari Isnin hingga Jumaat untuk mengelakkan orang ramai yang datang ke tempat ini.

Apakah Aktiviti Menarik di Big Red Strawberry Farm?

Datang ke Ladang Strawberi Merah Besar Cameron Highland dijamin tidak membuat kekecohan, kerana terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan, baik secara bersendirian dan sesak dengan rakan dan keluarga. Berikut ialah senarai aktiviti tersebut:

1. Bersiar-siar di Taman

Aktiviti utama dan kasihan yang tidak dapat dilupakan adalah bersiar-siar di sekitar taman buah strawberi yang luas. Anda boleh mengetahui secara langsung tentang rupa tumbuhan strawberi, sama ada dalam bentuk pokok kayu, anggur, atau lain-lain.

Anda juga boleh tahu apa yang kelihatan seperti strawberi yang belum matang, aka yang hijau. Pada dasarnya, anda akan mendapat pengetahuan dan pengalaman tambahan yang berkaitan dengan buah manis dan masam ini. Jika anda datang dengan kanak-kanak, anda juga boleh melakukan lawatan pendidikan.

2. Penuaian Buah

Semasa berjalan di sekitar taman, anda juga boleh memilih atau menuai strawberi masak. Bila lagi anda boleh makan buah segar terus dari pokok itu.

Salah satu ciri strawberi masak adalah merah terang. Semakin merah, semakin manis rasanya!

Strawberi sendiri biasanya boleh dituai dalam masa 2 bulan sahaja, dan kadang-kadang ia juga boleh menjadi kurang. Termasuk puasa, ya? Jika dari segi daging buah, maka yang masak ini sama dengan tekstur kenyal dan agak lembut apabila ditekan atau dipegang.

3. Nikmati Pemandangan Semula Jadi

Semasa makan strawberi segar yang telah masak, anda boleh duduk di salah satu tempat yang betul untuk menikmati pemandangan semula jadi di sekitar. Anda boleh melihat luas tumbuhan kaktus hijau dan pemandangan Bandar Brechan.

4. Pemburuan Masakan

Hanya beli harga tiket Big Red Strawberry Farm yang agak mesra poket, anda bukan sahaja boleh pergi ke taman tetapi juga singgah di kafe di kawasan pelancongan.

Di sini, anda boleh mencuba pelbagai pencuci mulut yang dibuat terutamanya dari strawberi, seperti ais krim, milkshakes, wafel, roti dengan jem strawberi segar, teh strawberi, churros, coklat berperisa strawberi, dan banyak lagi.

Jangan risau, ada teh dan kopi biasa juga. Bagi mereka yang ingin makan berat, ada juga benar-benar! Menu ladang strawberi merah besar lengkap untuk memuaskan hati pengunjung yang mempunyai citarasa yang berbeza.

5. Masuk ke Taman Sayur

Satu lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Ladang Strawberi Merah Besar ialah memasuki kawasan kebun sayur organik dengan rasa yang menarik. Satu jenis sayuran ialah tomato.

Anda dapat melihat teknik penanaman organik dan mungkin kemudian anda boleh mengamalkannya sendiri di rumah. Jika anda berminat untuk membeli sayur-sayuran segar dari sini, maka anda boleh membeli-belah di gerai sayur-sayuran di kawasan pelancongan.

6. Pemburuan Cenderamata

Selain membeli produk sayur-sayuran segar, kawasan pelancongan ini juga mempunyai gerai cenderamata, terutama yang diperbuat daripada strawberi. Anda boleh memburu cenderamata di sini untuk menjadi cenderahati untuk rakan atau keluarga di Indonesia.

Apakah Fasiliti & Kemudahan yang Disediakan Big Red Strawberry Farm?

 • Kawasan letak kereta yang boleh memuatkan sehingga 200 unit kereta.
 • Tandas awam.
 • Tempat makan / kafe.
 • Tempat duduk.
 • Gerai cenderamata.
 • Gerai buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
 • Kaunter tiket luar talian dan kaunter pertukaran tiket dalam talian menjadi tiket fizikal.

About Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm Brinchang Pahang adalah tarikan pelancong semula jadi di negara jiran dalam bentuk ladang buah strawberi dengan benih unggul, yang menjadikan rasa buahnya begitu segar dan enak. Anda bukan sahaja boleh makan strawberi segar, tetapi anda juga boleh memilih sendiri.

Dijamin, anda akan mendapat pengalaman yang berbeza jika anda datang ke tempat ini. Bersebelahan dengan taman buah merah ini, terdapat juga taman tumbuhan hiasan dalam bentuk kakti. Terdapat juga sebuah kafe untuk berehat sambil menikmati landskap semula jadi di sekitar. Super estetik!

Peta Menuju Big Red Strawberry Farm

Anda boleh menemui destinasi pelancongan Big Red Strawberry Farm dengan datang ke kawasan pusat bandar Brinchang, atau lebih tepat lagi di Cameron Highlands.

Bagi mereka yang mungkin tidak tahu, Cameron Highlands sendiri adalah sebuah bandar dengan saiz yang tidak terlalu besar yang terletak di kawasan berbukit di Pahang Malaysia.

Tidak heran ya jika akhirnya Cameron Highlands dikenal sebagai tempat wisata dengan keindahan alam yang menakjubkan di Negeri Jiran. Adapun alamat lengkap dari Big Red Strawberry Farm adalah 39000 Brinchang, Pahang, Malaysia.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment