Zoo Melaka: Harga Tiket, Waktu Operasi, dan Aktiviti (2024)

admin

Bagi anda yang ingin bercuti ke Malaysia, ialah penting untuk mengetahui maklumat tentang harga tiket Zoo Melaka. Harga ini pastinya sepadan dengan keseronokan dan pengalaman yang anda perolehi. Anda bukan sahaja berseronok, anda juga boleh belajar dan mengenali lebih lanjut tentang dunia haiwan.

Zoo Melaka menawarkan harga tiket yang berpatutan untuk pelbagai kategori pengunjung. Kanak-kanak berusia 4-12 tahun boleh mendapatkan tiket dengan harga RM31, manakala dewasa pemegang MyKad berusia 13-59 tahun hanya perlu membayar RM35. Bagi warga emas yang berumur 60 tahun ke atas, mereka juga boleh menikmati harga tiket serendah RM31. Bagi pelancong asing, harga tiket adalah RM59 untuk kanak-kanak dan RM81 untuk dewasa.

Selain itu, di Zoo Melaka terdapat pelbagai aktiviti menarik yang dapat dinikmati. Anda boleh menunggang kuda, memberi makan kepada haiwan, menonton pertunjukan burung, dan menikmati malam Safari. Jadi, pastikan anda mengunjungi Zoo Melaka untuk mendapatkan pengalaman yang menarik.

Untuk memudahkan pembelian tiket, anda boleh melakukannya secara atas talian melalui laman web rasmi Zoo Melaka atau menggunakan aplikasi tempahan tiket yang dipercayai. Jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Zoo Melaka dan merasai keindahan dunia haiwan ini.

Berapa Harga Tiket Zoo Melaka 2024?

Berikut ini merupakan informasi harga tiket masuk Zoo Melaka dan night safari:

KategoriHarga Tiket
Kanak-kanak – MyKid (usia 4-12 tahun)RM31
Dewasa – MyKad Holder (usia 13-59 tahun)RM35
Elderly – MyKad Holder (usia di atas 60 tahun)RM31
Anak-anak (turis asing)RM59
Dewasa (turis asing)RM81
OKU – kanak-kanakRM26
OKU- dewasaRM31
source: Zoomelaka Official Site

Bukan sahaja di luar talian, untuk mengelakkan beratur panjang anda boleh membeli tiket Zoo Melaka secara online. Untuk tempahan tiket, anda boleh layari laman web rasmi Zoo Melaka atau anda boleh menggunakan aplikasi tempahan tiket yang dipercayai untuk tarikan pelancong.

Bagi mereka yang ingin bercuti ke Malaysia, adalah penting untuk mengetahui maklumat tentang harga tiket Zoo Melaka. Harga ini pastinya sepadan dengan keseronokan dan pengalaman yang anda perolehi.Anda bukan sahaja berseronok, anda juga boleh belajar dan mengenali lebih lanjut tentang dunia haiwan

Bagaimana Cara Menuju ke Zoo Melaka?

Untuk ke Zoo Melaka, terdapat beberapa pilihan yang boleh dilakukan menggunakan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam

1.Bas

Jika anda menggunakan bas, anda boleh berhenti di perhentian bas Ikon Kota kemudian berjalan kaki 4 minit untuk ke Zoo Melaka.

2.Kereta Api

Mereka yang menggunakan kereta api boleh berhenti di Subang Jaya kemudian berjalan kaki ke zoo selama 15 minit.

Dimana tempat parking (letak kereta) di Zoo Melaka?

Di Zoo Melaka terdapat kawasan parkir disediakan untuk pengunjung. Terdapat juga kawasan parkir dengan bayaran RM5 sehari. Jika anda ingin meletak kereta untuk beberapa jam sahaja, terdapat juga pilihan bayaran harian pada RM0.60 sejam. Kawasan parkir terletak di dalam kawasan zoo itu sendiri.

Selain itu, terdapat juga alternatif untuk meletak kenderaan di luar kawasan zoo. Terdapat beberapa tempat letak kereta di sekitar Zoo Melaka seperti kawasan parkir bersebelahan dengan Taman Buaya Melaka dan sepanjang Jalan Ayer Keroh. Anda boleh memilih untuk menggunakan tempat letak kereta bersebelahan dan kemudian berjalan kaki ke Zoo Melaka.

Apakah Waktu Operasi Zoo Melaka?

Berikut adalah waktu buka Zoo Melaka:

 • Weekday : Isnin-Jumaat bermula dari 10.00-17.00.
 • Weekend : Sabtu-Ahad bermula dari 09.00-18.00.
 • Safari Malam : Jumaat dan Sabtu bermula dari 20.00-23.00.
 • Sila ambil perhatian, safari malam akan dibatalkan jika cuaca hujan.

6 Aktiviti Menarik di Zoo Melaka

Banyak lagi aktiviti dan keseronokan yang boleh dilakukan di sini. Oleh itu, pastikan anda datang awal supaya anda dapat melihat dan menikmati segala aktiviti yang menyeronokkan di zoo ini.

Selain itu, sila ingat pembelian tiket terakhir adalah 1 jam sebelum waktu tutup Zoo Melaka. Apakah perkara menyeronokkan yang boleh anda lakukan di Zoo Melaka?

Berikut adalah beberapa pilihan:

1.Zoo Melaka adalah ahli Persatuan Zoo dan Akuarium Asia Tenggara (SEAZA).

Terdapat banyak koleksi haiwan yang diawet oleh Zoo Melaka antaranya tapir, harimau, harimau kumbang, rusa hutan, rusa sambar, rusa dan pelbagai lagi spesies.Selain itu, konsep terbuka zoo ini membolehkan pengunjung menikmati haiwan yang berkeliaran dan melihatnya dari dekat. Dengan membayar harga tiket Zoo Melaka, anda boleh menikmati haiwan yang comel dan comel di dalamnya.

2. Menunggang kuda dan memberi makan

Bukan sahaja melihat haiwan, Zoo Melaka turut menyediakan sesi memberi makan dan menunggang kuda terutama untuk kanak-kanak. Jadi kanak-kanak boleh berinteraksi secara langsung dengan haiwan. Aktiviti ini akan disertai oleh profesional supaya ia kekal selamat.

Menunggang kuda dan memberi makan


Sementara itu, ibu bapa boleh melihatnya dari jauh sambil mengambil gambar Zoo Melaka sebanyak mungkin bagi mengabadikan detik percutian. Atau anda juga boleh melakukan aktiviti memberi makan kepada kuda

3.Lawati Tiger’s Eye Café

Di bahagian lain zoo, terdapat juga Tiger’s Eye Café di mana anda boleh menikmati hidangan sambil dihiburkan oleh harimau Bengal melalui kaca pada jarak yang sangat dekat.

Berkunjung ke Tiger’s Eye Café

4.Pertunjukan burung

Selain bersiar-siar mengikut peta Zoo Melaka untuk melihat pelbagai jenis koleksi haiwan di Zoo Melaka, anda boleh menyaksikan tarikan daripada koleksi burung yang dimiliki oleh Zoo Melaka. Jadual pertunjukan burung ini ialah:

Weekday : dari 11.00 hingga 15.30.
Weekend, cuti umum, cuti umum: 11.00, 14.00, 16.00.

5.Cakap penjaga

Bukan sahaja dapat melihat koleksi haiwan, anda juga boleh berbual dengan penjaga Zoo Melaka. Bagaimanapun, sesi ini hanya tersedia pada hujung minggu, cuti sekolah dan cuti umum pada jam 12.00 di Eye Tiger.

6.Night Safari

Satu lagi aktiviti menarik yang boleh disertai pengunjung ialah malam safari. Dengan mengambil bahagian dalam safari malam, pengunjung boleh berpeluang melihat tabiat dan kehidupan malam haiwan di Zoo Melaka. Malam safari ini hanya ada pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad iaitu dari jam 20.00-23.30. Namun, safari malam ini ada jika cuaca tidak hujan, kerana jika cuaca kurang baik ia akan dibatalkan.

Safari night

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Zoo Melaka?

Walaupun harga tiket Zoo Melaka agak berpatutan, kemudahan yang ditawarkan mampu membuatkan anda berasa seperti di rumah dan selesa. Beberapa kemudahan di Zoo Melaka termasuk:

 • Bilik sembahyang.
 • Kawasan parking yang luas.
 • tandas.
 • Klinik kesihatan.
 • Tandas.
 • Pusat maklumat.
 • loker.
 • Kawasan menukar bayi.

About Zoo Melaka

Zoo Melaka sebelum ini dinobatkan sebagai zoo terbaik di Malaysia. Zoo ini dibangunkan di kawasan seluas 54 hektar di Ayer Keroh, yang diasaskan pada tahun 1963. Zoo Melaka ini kini telah berkembang menjadi zoo kedua terbesar selepas Zoo Negara di Malaysia. Koleksi haiwan Zoo Melaka kini mempunyai 1,200 spesimen yang terdiri daripada 215 jenis burung, reptilia, mamalia dan amfibia.

Sebelum ini, tarikan utama Zoo Melaka ialah rusa, harimau belang, badak sumbu sumatera, rusa dan rusa. Namun, kini ia semakin meningkat dengan kehadiran koleksi haiwan baharu seperti mandrill, gajah, harimau putih dan pertemuan dinosaur.

Selain itu, terdapat banyak lagi koleksi haiwan yang boleh didapati, seperti haiwan dari Afrika seperti impala, zirafah, kuda belang, buaya, badak sumbu putih, seladang dan lemur.Menariknya Zoo Melaka ini bukan sahaja tempat untuk mempamerkan koleksi haiwannya. Tetapi ia juga merupakan sebahagian daripada usaha pemuliharaan haiwan dengan membiak beberapa jenis koleksi haiwan yang dimilikinya.

Kemudian dihantar ke luar negara sebagai usaha untuk mengekalkan kepelbagaian genetik dan melaksanakan program pembiakan pemuliharaan terutama untuk haiwan terancam.
Untuk merasai semua keseronokan, anda hanya perlu membayar tiket masuk Zoo Melaka pada harga yang berpatutan.

Peta Menuju Zoo Melaka

Zoo Melaka terletak di Lebuh Ayer Keroh, Hang Tuah Jaya, 75450 Ayer Keroh, Melaka. Lokasi Zoo Melaka berada di kawasan yang strategik dan mudah didapati. Zoo ini mempunyai kawasan yang luas dengan pelbagai jenis haiwan di dalamnya.Sebagai panduan mencari pelbagai jenis dan tunggangan di dalamnya seperti Zoo Dinosaur Melaka, anda boleh lihat peta berikut.

Originally posted 2024-01-24 22:37:46.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment