Zoo Negara: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

admin

Harga tiket adalah salah satu aspek penting yang perlu dipertimbangkan sebelum melawat Zoo Negara di Kuala Lumpur, Malaysia. Di halaman ini, anda akan mendapat maklumat terkini berkenaan harga tiket masuk ke zoo. Bagi pengunjung dewasa dari Malaysia, harga tiket adalah RM45 manakala kanak-kanak berumur 3-12 tahun hanya perlu membayar RM18. Bagi pengunjung dari luar negara, harga tiket ditetapkan pada RM88 untuk dewasa dan RM43 untuk kanak-kanak berumur 3-12 tahun.

Harga tiket ini tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa, jadi pastikan anda menyemak harga terkini sebelum melawat. Anda juga berpeluang menikmati promosi menarik seperti diskaun ulang tahun Zoo Negara. Dengan harga tiket yang berpatutan ini, anda boleh menikmati pelbagai aktiviti menarik dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan bersama keluarga di Zoo Negara.

Selain itu, laman tersebut turut menyediakan maklumat mengenai cara untuk ke zoo, aktiviti menarik yang disediakan, dan kemudahan yang disediakan untuk keselesaan pengunjung. Jadi, jangan lepaskan peluang melawat Zoo Negara dan nikmati pelbagai tarikan haiwan serta pengalaman menarik di sana.

Berapa Harga Tiket Zoo Negara 2024?

Anda boleh melihat maklumat mengenai harga tiket masuk ke Zoo Negara dalam jadual berikut :

Kategori TiketHarga
Dewasa (Malaysia)RM45
Kanak-anak usia 3-12 tahun (Malaysia)RM18
Dewasa (Non-Malaysia)RM88
Kanak-anak usia 3-12 tahun (Non-Malaysia)RM43

Harga tiket Zoo Negara di atas adalah tertakluk kepada perubahan pada bila-bila masa. Harga tiket adalah harga yang tertera di kaunter. Pembelian tiket juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui beberapa laman web.

Selain itu, kadangkala terdapat juga promosi menarik seperti hari jadi Zoo Negara yang memberikan banyak diskaun kepada pengunjung yang datang. Zoo Negara merupakan destinasi pelancongan pendidikan yang sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga. Terdapat banyak pilihan aktiviti yang boleh dilakukan di tempat pelancongan ini. Bagaimanapun, harga tiket Zoo Negara masih agak berpatutan dengan pelbagai kemudahan dan keseronokan disertakan.

Bagaimana Cara Menuju Ke Zoo Negara?

Terdapat banyak cara anda boleh melawat Zoo Negara. Tetapi sebelum itu, pastikan anda datang pada waktu buka Zoo Negara yang betul.

1. Menggunakan kenderaan persendirian

Bagi anda yang menggunakan kenderaan persendirian, cara untuk ke Zoo Negara boleh melalui Jalan Kunci Tengah 2 (MRR2). Jika anda datang dari Ampang, anda boleh pusing di susur keluar Taman Melawati kemudian ambil kiri pertama. Jika anda datang dari Gombak, anda boleh mengambil belok kiri pertama selepas melalui susur keluar jejambat Taman Melawati.

2. Menggunakan LRT

Jika anda menggunakan LRT, anda boleh memilih laluan LRT Kelana Jaya, kemudian turun di stesen LRT Wangsa Maju. Seterusnya, untuk ke Zoo Negara Kuala Lumpur, anda boleh menaiki bas atau teksi.

3. Menggunakan bas

Untuk ke pintu masuk zoo, anda boleh menaiki bas metro 16 dari Pasar Seni.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) di Zoo Negara?

Tempat letak kereta di Zoo Negara terletak di kawasan yang sama dengan zoo itu sendiri. Anda boleh meletakkan kenderaan anda berhampiran pintu masuk ke Zoo Negara. Selain itu, terdapat juga tempat letak kenderaan alternatif yang terdapat di sekitar kawasan zoo seperti di Taman Wahyu dan stesen MRT Taman Wahyu.

Apakah Waktu Operasi Zoo Negara?

Tempat pelancongan ini dibuka setiap hari, bermula dari jam 09.00-17.00. Anda boleh melawat lebih awal supaya anda boleh menikmati lebih banyak tunggangan dan kemudahan yang terdapat di sana. Kerana harga tiket Zoo Negara tiada sekatan waktu melawat.

6 Aktiviti Menarik di Zoo Negara

Banyak pilihan aktiviti yang pengunjung boleh lakukan jika datang ke Zoo Negara KL. Anda boleh melihat pelbagai jenis koleksi haiwan yang tersedia dengan pengalaman yang lebih menyeronokkan.

Selain itu, pada masa-masa tertentu anda juga boleh melihat pelbagai tarikan haiwan. Menariknya, dapat menikmati tunggangan dan tarikan yang dipaparkan termasuk dalam harga tiket Zoo Negara semasa masuk.Jadi anda boleh bebas menikmati semua koleksi haiwan dan pelbagai tarikan di dalamnya. Terdapat beberapa aktiviti yang boleh dilakukan ketika melawat Zoo Negara antaranya:

1. Lawati rumah reptilia hutan

Mengunjungi rumah reptil hutan

Terdapat banyak pelbagai koleksi reptilia di sini, antaranya buaya air tawar, buaya katak, buaya kerdil Afrika dan buaya jejulong. Selain itu, terdapat pelbagai jenis koleksi ular juga.

2.Lihat pameran gajah Malaysia

Terdapat tiga koleksi gajah Malaysia milik Zoo Negara iaitu Sibol, Siti dan Triang (jantan).

3.Lihat pameran burung tasik

Burung ini termasuk Sekendi Kepala Hitam, Padi Botak, Angsa, Bangau, Pucuk Kuak, Undan dan Botak Upih.

4.Lawati pameran tanah besar Australia

Pameran ini mempersembahkan pelbagai jenis koleksi haiwan dari Australia seperti kanggaru, walabi, pademelon dan emu.

Mengunjungi pameran daratan
Mengunjungi pameran daratan

5.Melawat penguin Humboldt

Selain itu terdapat juga pameran penguin Humboldt.

Mengunjungi penguin Humboldt

6.Lawati pusat kesedaran

Pusat mawas adalah rumah kepada orang utan dari Sumatera dan Borneo, serta cimpanzi.

Bukan itu sahaja, terdapat banyak aktiviti lain yang boleh anda lakukan, seperti melawat pusat pemuliharaan panda gergasi, zoo serangga, berjalan kaki savana, dan dunia mamalia. Anda juga boleh melihat tarikan daripada pelbagai jenis haiwan seperti singa laut, macaw dan binturong yang diadakan dua kali sehari dan lain-lain lagi.

Apa Sahaja Fasilitasi dan Kemudahan Zoo Negara?

Untuk keselesaan pengunjung yang datang, kemudahan di Zoo Negara juga sangat lengkap dan mencukupi. Antara kemudahan awam yang terdapat di sana ialah:

  • Ruang parking yang luas.
  • Tandas.
  • Bilik sembahyang.
  • ATM
  • Kerusi roda

Selain itu, anda juga akan menemui banyak tempat hiburan menarik serta kemudahan pendidikan seperti Zoo Panda Negara sebagai kawasan pemuliharaan panda gergasi yang comel dan comel, dan lain-lain lagi.

About Zoo Negara

Zoo Negara telah diasaskan pada 1965 oleh Perdana Menteri pertama Malaysia, Al-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Pada mulanya zoo ini dikenali sebagai Zoo di Rimba, kerana zoo ini dikelilingi oleh banyak tumbuh-tumbuhan atau tumbuhan hijau seperti di dalam hutan. Zoo ini diuruskan sepenuhnya oleh Persatuan Zoologi Malaysia, iaitu sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang berperanan besar dalam melaksanakan pemuliharaan, pendidikan, penyelidikan dan rekreasi hidupan liar.

Zoo Negara

Zoo ini pada masa ini mempunyai lebih daripada 5000 haiwan di dalamnya. Pada 2014, Zoo Negara Malaysia menerima dua panda gergasi daripada kerajaan China bernama Fu Wa dan Feng Yi. Pemberian panda merupakan satu bentuk atau tanda diplomasi antara kedua-dua negara yang bertepatan dengan ulang tahun ke-40 hubungan China-Malaysia. Bagaimanapun, perjanjian itu menyatakan bahawa panda akan diterima dalam bentuk pinjaman 10 tahun.

Jadi anak-anak mesti dipulangkan selepas mereka berumur dua tahun ke China. Panda telah dinamakan semula oleh Zoo Negara masing-masing sebagai Xing Xing dan Liang Liang.

Peta Menuju Zoo Negara

Zoo Negara adalah lebih kurang 15 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur, tepatnya, Jalan Taman Zooview, 68000 Ampang, Selangor. Bagi peta Zoo Negara pula, anda boleh lihat pada gambar di bawah:

Originally posted 2024-01-26 14:37:41.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment