Planetarium Negara: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Pelancongan dengan tema tertentu akan menjadi tarikan utama kerana ia unik dan anti-arus perdana. Salah satunya ialah tema ruang dan planetarium yang luas. Untuk harga tiket Planetarium Negara di Malaysia masih agak murah.

Planetarium ini adalah kenderaan untuk mensimulasikan astrologi dan objek angkasa. Oleh itu, melawat tempat itu bukan hanya lawatan, tetapi untuk pendidikan objek angkasa baik kepada kanak-kanak hingga orang dewasa.

Tarikan-tarikan yang ditawarkan di Planetarium Negara ini akan memberi pengunjung pengetahuan dan pengalaman berharga yang berkaitan dengan objek luar angkasa. Penampilan dibuat menarik supaya ia tidak membosankan.

Thumbnail planetarium negara

Berapa Harga Tiket Planetarium Negara?

Berapakah planetarium negara ticket price? Untuk memasuki planetarium ini, anda tidak perlu membelanjakan wang kerana ia percuma. Walau bagaimanapun, jika anda berminat untuk melihat pertunjukan tentang astronomi maka anda perlu membayar tiket.

Bayaran masuk untuk Planetarium Negara khusus untuk pertunjukan itu agak murah, iaitu seperti berikut:

Umur Pelawat Harga Tiket
Dewasa RM 12 
Anak-anak RM 8 
Dari harga tiket Planetarium Negara ini, pengunjung sudah boleh mendapatkan kemudahan untuk mempelajari sains angkasa dengan mudah. Tiket masuk adalah percuma. Anda hanya membayar jika anda ingin melihat rancangan atau pawagam planetarium.

Bagaimana Cara Menuju Planetarium Negara?

Untuk sampai ke lokasi Planetarium Negara, akses agak mudah. Terdapat banyak arah yang membawa kepada Planetarium Negeri. Jika bertolak dari Kuala Lumpur, masa yang diambil hanyalah 8 minit.

Anda perlu menuju ke timur ke Jalan Damansara. Seterusnya, anda boleh melalui Muzium Negara dan memasuki Jalan Sultan Hisamuddin. Jika ya, belok kiri ke Jalan Perdana. Pergi terus ke hadapan dan ikut arahan untuk sampai ke Planetarium Negara.

Dimana Parking Planetarium Negara?

  • Tempat Letak Kereta di Planetarium Negara: Planetarium mungkin mempunyai kemudahan tempat letak kereta sendiri. Apabila anda tiba di lokasi, anda boleh mencari petunjuk atau tanda yang menunjukkan kawasan tempat letak kereta di planetarium.
  • Tempat Letak Kereta di Sekitar Kawasan Planetarium: Terdapat kemungkinan terdapat tempat letak kereta awam di sekitar kawasan Planetarium Negara. Beberapa kemudahan tempat letak kereta yang terdapat di kawasan Taman Tasik Perdana atau berhampiran landmark lain mungkin boleh digunakan.
  • Tempat Letak Kereta di Pinggir Jalan: Anda juga boleh mencari tempat letak kereta di pinggir jalan berdekatan dengan Planetarium Negara. Pastikan untuk mematuhi peraturan tempat letak kereta dan had masa tempoh tempat letak kereta yang dibenarkan di kawasan tersebut.

Waktu Operasi Planetarium Negara

Planetarium Negara dibuka setiap hari dengan waktu operasi dari 09.00 pagi hingga 04.30 petang waktu tempatan. Waktu operasi sah kecuali pada hari Isnin, Hari Raya Puasa, Hari Raya Haji, dan cuti umum mempunyai waktu khas untuk dibuka.

Jika anda ingin melihat tayangan filem planetarium, anda boleh datang setiap hari dari jam 10 pagi hingga 4 petang. Jadual saringan dijalankan setiap satu jam iaitu 10.00 pagi, 11.00 petang, 12.00 petang, 01.00 petang, 02.00 petang, 03.00 petang dan 04.00 petang.

Terutama pada hari Jumaat tidak ada siaran pada pukul 1 petang dan 2 petang kerana waktu rehat solat Jumaat. Selepas itu, pameran dibuka seperti biasa. Bayaran masuk Planetarium Negara sudah percuma tetapi untuk menonton persembahan akan dikenakan bayaran tambahan.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Planetarium Negara?

Ketahui juga kemudahan yang disediakan di dalamnya. Di bangunan ini, terdapat kemudahan seperti tandas bersih, tempat ibadat, tempat letak kereta, dll.

Di samping itu, kemudahan sokongan lain adalah setiap kawasan bilik berhawa dingin yang menjadikan setiap pengunjung berasa selesa walaupun sesak dengan pelancong. Kemudahan biasa ialah terdapat pelbagai objek untuk pengetahuan tentang astrologi, termasuk yang berikut:

1. Pawagam Angkasa

Salah satu perkara menarik untuk dikunjungi oleh pelancong adalah untuk melihat pertunjukan ruang dengan filem format besar yang tipikal dan luas. Pawagam ini paling banyak diminati oleh pengunjung.

Terdapat bilik dan tempat duduk yang luas untuk persembahan pawagam. Di tempat ini, anda akan melihat skrin yang akan memaparkan keindahan ruang luar. Oleh itu, penonton akan kelihatan benar-benar melihat langit malam dengan pelbagai keadaan.

Anda boleh belajar bagaimana pembentukan Sistem Suria, Solar dan Gerhana Bulan, sistem suria, kepada pengetahuan lain yang berkaitan dengan badan angkasa.

2. Teleskop Balai Cerap

Perkara seterusnya yang disediakan di Planetarium Negara ialah kewujudan teleskop balai cerap. Salah satunya ialah teleskop dengan saiz 14 inci (360 mm) di menara pemerhatian.

Dengan kemudahan ini akan membantu melihat bintang dan pemandangan langit dengan lebih jelas.

3. Jentera Angkasa

Di tempat ini, anda boleh belajar banyak perkara sambil melihat sejarah yang berkaitan dengan angkasa lepas di Malaysia. Contohnya termasuk enjin angkasa Arianne IV. Mesin ini juga digunakan untuk melancarkan MEASAT 1.

MEASAT 1 merupakan antara satelit pertama yang dilancarkan oleh Malaysia ke angkasa lepas. Cukup menarik bukan?

4. Bilik Pameran

Jika berkunjung ke Planetarium Negara, maka tidak lengkap rasanya jika tidak mengunjungi ruang pameran. Di tempat ini tersedia berbagai peralatan observasi astronomi. Selain itu, ada juga gambar benda langit beserta informasinya, pakaian astronot, sampai dengan miniatur.

Semua ini tentu akan memberikan tambahan ilmu yang lebih baik bagi pengunjung sehingga tidak akan sia-sia jika berkunjung ke tempat ini. 

Aktiviti Menarik di Planetarium Negara

Aktiviti di Planetarium Negara banyak yang perlu dilakukan. Perkara utama ialah pengunjung dapat mempelajari semua perkara yang berkaitan dengan astronomi. Pengunjung boleh melihat rancangan filem yang berkaitan dengan ruang angkasa dan badan angkasa dengan skrin lebar dan kelihatan nyata.

Di samping itu, di Planetarium Negara ini adalah pilihan yang sesuai untuk pelajar sekolah melakukan lawatan sambil belajar. Oleh itu, kanak-kanak akan mendapat pengetahuan tentang fenomena astronomi dan peralatan canggih yang membantu manusia dalam menganalisis astrologi.

Selain itu, aktiviti lain ialah mempelajari sut angkasawan dan pelbagai peralatan lain yang menyokong angkasawan untuk mendapatkan pengetahuan astronomi.

Bilik pameran disusun dengan kemas dengan pencahayaan yang baik supaya pengunjung juga dapat merakam masa dengan pelbagai peralatan ruang di sana.

Sejarah ringkas Planetarium Negara Malaysia

Planetarium Negeri adalah planetarium di Malaysia, tepat di Kuala Lumpur. Bangunan ini adalah dalam bentuk kubah biru yang indah dan berada di atas bukit. Kawasan itu sendiri berkisar antara 120,000 kaki persegi.

Permulaan sejarah pembinaannya bermula dengan Bahagian Planetarium, Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Kemudian, pembinaan bermula pada tahun 1990 dan siap 3 tahun kemudian.

Pelancaran tidak rasmi ini adalah pada bulan Mei 1993. Manakala pembebasan rasmi adalah pada 7 Februari 1994. Reka bentuk seni bina bangunan ini merupakan manifestasi kesungguhan kerajaan dalam membangunkan sains dan teknologi angkasa.

Reka bentuk ini dibuat secara unik untuk memberikan ketepatan yang diperlukan untuk melaksanakan projektor bintang dan filem format besar. Akhir sekali, Planetarium ini telah berjaya diwujudkan dan digunakan untuk murid-murid sekolah dan juga masyarakat untuk meningkatkan sains angkasa.

Peta Menuju Muzium Bank Negara

Planetarium Negeri Malaysia terletak di atas bukit Taman Tasik. Tepat di Jalan Perdana, Tasik Perdana, 50480, Kuala Lumpur, Malaysia. Lokasinya agak strategik dan mempunyai akses mudah.

Oleh itu, pengunjung boleh datang dengan mudah untuk mendapatkan pendidikan angkasa dengan cara yang menyeronokkan. Butiran peta boleh dilihat pada peta google di bawah:

Originally posted 2024-02-12 01:06:31.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment