Muzium Bank Negara: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Thumbnail Bank Negara Harga Tiket

Muzium adalah tempat untuk memberi pengetahuan yang berkaitan dengan sejarah tertentu. Di Malaysia, terdapat sebuah muzium terkenal yang dipanggil Muzium Bank Negara Dalam artikel ini, kami akan menerangkan Muzium Bank Negara harga tiket, kemudahan, aktiviti, dan sejarahnya.

Dengan pengetahuan ini, ia akan memberi anda wawasan yang berkaitan dengan tempat ini supaya anda boleh menyediakannya jika anda melawat Muzium Bank Negara. Muzium ini bertujuan untuk memberi pengunjung pengetahuan dan penglibatan yang bermakna.

Muzium dan Galeri Seni Bank Negara akan memberikan pengalaman yang menyenangkan dengan melihat pelbagai pameran inovatif dan kreatif serta meningkatkan pengetahuan sejarah. Kemudian, berapa harga tiket Muzium Bank Negara?

Berapa Harga Tiket Muzium Bank Negara?

Bayaran masuk ke Muzium Negara adalah percuma. Jadi, pelawat dari mana sahaja boleh datang ke tempat ini secara percuma. Dengan cara itu, anda boleh melawat semua galeri ini untuk meneroka lebih jauh tempat ini secara percuma.

Walaupun Muzium Bank Negara mempunyai harga tiket percuma, pengunjung yang datang ke Kedai Muzium dan kedai masih dikenakan bayaran mengikut barang yang dibeli. Perbelanjaan ini hanya boleh dilakukan dengan kad kredit atau debit.

Bagaimana Cara Menuju Muzium Bank Negara?

Terdapat beberapa laluan yang boleh digunakan untuk sampai ke muzium bank negara:

  • Naik LRT (Ampang/Sri Petaling Line) dari stasiun terdekat Anda menuju Stesen LRT Masjid Jamek. Estimasi waktu: sekitar 10-15 menit.
  • Turun di Stesen LRT Masjid Jamek dan transfer ke LRT (Kelana Jaya Line). Naik LRT Kelana Jaya Line menuju Stesen LRT Dang Wangi. Estimasi waktu: sekitar 5-10 menit.
  • Turun di Stesen LRT Dang Wangi dan keluar dari stasiun. Lanjutkan perjalanan ke Muzium Bank Negara Malaysia dengan berjalan kaki atau menggunakan taksi. Estimasi waktu berjalan kaki: sekitar 10-15 menit.

Dimana Tempat Parking Muzium Bank Negara Malaysia?

  • Parking di Muzium Bank Negara Malaysia: Muzium ini mungkin mempunyai kemudahan tempat letak kereta sendiri. Oleh itu, apabila anda tiba di lokasi, anda boleh mencari tanda-tanda atau tanda-tanda yang menunjukkan kawasan letak kereta muzium.
  • Parkir di Sekitar Muzium: Mungkin terdapat tempat letak kenderaan awam di sekitar kawasan Muzium Bank Negara Malaysia. Beberapa bangunan pejabat atau pusat membeli-belah di sekitar muzium mungkin menyediakan kemudahan tempat letak kereta.
  • Parkir Jalanan: Anda juga boleh mencari tempat letak kenderaan di tepi jalan di sekitar Muzium Bank Negara Malaysia. Pastikan anda mematuhi peraturan tempat letak kereta dan masa letak kereta maksimum yang dibenarkan di rantau ini.

Waktu Operasi Muzium Bank Negara

Sekiranya anda ingin lawatan ke Muzium Bank Negara Malaysia, penting untuk mengetahui waktu operasi terlebih dahulu supaya tidak mendapat masa yang salah. Pengunjung boleh datang ke tempat ini dari 10 pagi hingga 5 petang waktu tempatan. Walau bagaimanapun, untuk hari Isnin, muzium ini tidak dibuka atau beroperasi. Jadi, anda boleh datang dari Selasa hingga Ahad.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Muzium Bank Negara?

Apakah kemudahan di Muzium Bank Negara. Di tempat ini terdapat pelbagai kemudahan sokongan, contohnya tandas, bilik berhawa dingin, dan tempat letak kereta.

Menariknya, tempat letak kereta Muzium Bank Negeri kelihatan luas supaya ia boleh untuk kenderaan beroda dua atau empat roda. Di samping itu, tiada bayaran letak kereta dikenakan alias percuma. Ini akan memudahkan pengunjung pergi ke sana.

Beberapa kemudahan lain yang disediakan di muzium ini adalah seperti berikut:

1. Galeri Anak

Bilik ini terletak di tingkat bawah. Galeri ini mempunyai pelbagai permainan dan aktiviti praktikal. Konsep galeri ini menekankan “Kedai, Belanja, dan Kongsi”.

Dengan konsep ini, kanak-kanak boleh belajar tentang pembelajaran moral dan tidak formal dengan cara yang unik. Terdapat juga terowong bernilai RM1 juta yang menyeronokkan untuk dilalui serta terdapat satu siri wang kertas Malaysia untuk pembelajaran.

2. Galeri Bank Negara Malaysia

Galeri ini terletak di tingkat 1 untuk mempelajari peranan dan tanggungjawab Bank Negara Malaysia untuk mengekalkan kestabilan ekonomi. Maklumat dibuat secara visual supaya lebih menarik. Terdapat permainan pelaburan dan Bilik Gabenor yang boleh dimainkan oleh pelawat.

3. Galeri Ekonomi

Galeri ekonomi juga terletak di tingkat 1. Pengunjung boleh mengetahui apa dasar ekonomi yang mempengaruhi kehendak ekonomi dan peranan negara dalam ekonomi global.

Di sini terdapat Ekonomi Ekspres serta Kepingan Akhbar Giant yang menarik.

4. Galeri Keuangan Islam

Anda boleh belajar perdagangan dan kewangan Islam dari Timur Tengah dan merebak ke Eropah. Di dalam galeri ini terdapat objek-objek yang menarik, iaitu glob interaktif yang besar dan terdapat laluan perdagangan Islam tamadun awal.

5. Galeri Numismatik

Galeri ini terletak di tingkat 2 Muzium Bank Negeri. Di tempat ini akan ada pelbagai permainan menarik seperti “Barter Trade”, dan anda boleh meneroka dalam “Sungai Syiling”. Kemudian, terdapat juga pelbagai wang kertas dunia yang menarik untuk dilihat.

6. Galeri Seni

Terakhir adalah galeri seni yang merangkumi ramai pengunjung. Galeri ini terletak di tingkat 3 yang menempatkan pelbagai koleksi seni dari Bank Negara Malaysia.

Seni ini adalah dalam bentuk lukisan, cetakan, lukisan, ukiran tentang kemajuan negara dan peranan Bank of Malaysia. Terdapat pelbagai karya terkenal di galeri ini seperti Yong Mun Sen, Syad Ahmad Jamal, Ibrahim Hussein, dan lain-lain.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Muzium Bank Negara?

Mari kita bincangkan apa aktiviti menarik yang boleh dilakukan di tempat ini. Di tempat ini, anda boleh melawat enam galeri seni yang mempunyai tema dan permainan yang unik di dalamnya.

Pengunjung tidak akan bosan di tempat ini kerana mereka boleh menikmati karya seni yang terkenal, belajar tentang sejarah kewangan Malaysia dan peranan Bank Negara, sehingga terdapat juga aktiviti menarik yang dijalankan oleh kanak-kanak untuk bermain dan belajar secara tidak rasmi.

Sejarah ringkas Muzium Bank Negara Malaysia

Penting untuk mengetahui terlebih dahulu bagaimana muzium ini dibina. Pada mulanya, bangunan ini ialah Bank Negara Malaysia yang ditubuhkan pada 26 Januari 1959 di bawah surat ikatan Bank Negara Malaysia pada tahun 1958.

Seterusnya, surat ikatan itu digantikan oleh Akta Bank Negara Malaysia pada tahun 2009. Kemudian, apakah yang dimaksudkan dengan Bank Negara Malaysia? Bank ini merupakan entiti negarayang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia.

Peranan bank ini adalah sebagai jurubank dan penasihat kewangan kepada kerajaan. Terima kasih kepada peranan besar Bank Negara yang akhirnya terdapat pelbagai warisan yang diberikan kepada sejarah supaya muzium dan galeri seni diwujudkan.

Terdapat pelbagai galeri yang ditawarkan oleh muzium ini dan ia mempunyai pelbagai tema yang unik. Galeri ini mengkaji ekonomi Malaysia, peranan Bank Negara dalam membangunkan ekonomi, kepada landskap kewangan negara dari sebelum kemerdekaan.

Muzium ini berada di sini untuk mempamerkan khazanah numismatik yang penuh dengan nilai sejarah. Kemudian, terdapat juga koleksi karya seni Malaysia dan ASEAN.

Peta Menuju Muzium Bank Negara

Muzium Bank Negara terletak di Sasana Kijang 2. Jalan Dato’ Onn, Kuala Lumpur 50480 Malaysia. Bagi peta yang memudahkan untuk sampai ke muzium ini adalah seperti berikut:

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment