KL Tower: Harga Tiket Masuk, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

admin

KL Tower ialah ikon terkenal di Kuala Lumpur, Malaysia, yang menawarkan pengalaman yang menakjubkan kepada pengunjungnya. Anda boleh membeli tiket KL Tower secara langsung atau melalui tempahan dalam talian melalui laman web rasmi atau aplikasi tempahan tiket. Harga tiket bermula dari RM20 untuk kanak-kanak tempatan, RM40 untuk pelancong asing, dan RM30 untuk memasuki Observation Deck. Terdapat juga aktiviti menarik lain yang boleh dinikmati, termasuk melawat Mini Zoo dan Akuarium Blue Coral. Waktu operasi KL Tower adalah dari jam 09.00 pagi hingga 10.00 malam. Jadi, pastikan untuk melawat KL Tower semasa berada di Kuala Lumpur untuk pengalaman yang tiada tandingan

Berapa Harga Tiket KL Tower 2024?

Pembelian tiket KL Tower tidak hanya boleh dilakukan secara langsung, malah anda juga boleh membuat tempahan secara dalam talian. Tempahan boleh dibuat dengan melawat laman web rasmi mereka atau lebih mudah lagi, anda boleh menggunakan aplikasi tempahan tiket dalam talian. Sebagai panduan, di bawah ini adalah maklumat mengenai harga tiket KL Tower.

Jenis PaketKategoriHarga Tiket
kanak-kanakDewasa
Observation DeckWarga lokalRM20RM30
Turis asingRM40RM60
Sky Box + Sky DeckWarga lokalRM37RM71
Turis asingRM65RM110

Maklumat mengenai harga tiket KL Tower di atas boleh memberikan anda gambaran tentang kos yang diperlukan. KL Tower tentu merupakan destinasi pelancongan yang patut anda sertakan dalam perjalanan ke Malaysia.

Bagaimana Cara Menuju KL Tower?

Perkara penting yang perlu anda ketahui selain tiket KL Tower adalah bagaimana untuk sampai ke lokasi tersebut. Terdapat beberapa pilihan pengangkutan yang boleh anda pilih, antaranya adalah:

 • Menggunakan kenderaan peribadi atau teksi.
 • Menggunakan bas Rapid-KL atau GO-KL.
 • Menggunakan LRT dan Monorel, pastikan anda menaiki LRT di laluan Kelana Jaya dan kemudian turun di stesen Dang Wangi. Selepas itu, berjalan kaki ke stesen Bukit Nanas sejauh 300 meter dan meneruskan perjalanan dengan monorel sehingga ke stesen Raja Chulan.

Dimana Tempat Parking (letak kereta) di KL Tower?

Tempat letak kereta KL Tower terletak di dalam kompleks KL Tower itu sendiri. Terdapat ruang letak kereta di bawah bangunan KL Tower yang boleh diakses oleh pengunjung.

Sebagai alternatif, terdapat beberapa tempat letak kereta lain yang boleh digunakan berdekatan dengan KL Tower. Antara tempat letak kereta alternatif adalah seperti berikut:

Tower KLCC Parking: Terletak di KLCC, berjarak kira-kira 15 minit berjalan kaki dari KL Tower.

Stesen Monorel Bukit Nanas: Terdapat tempat letak kereta yang tersedia di stesen Monorel Bukit Nanas. KL Tower berjarak kira-kira 10 minit berjalan kaki dari stesen ini.

KL Eco City Mall Parking: Terdapat tempat letak kereta yang luas di KL Eco City Mall yang berjarak kira-kira 10 minit pemanduan dari KL Tower.

Apakah Waktu Operasi KL Tower?

Perlu diingat bahawa KL Tower Malaysia dibuka setiap hari dari jam 09.00 pagi hingga 10.00 malam

5 Aktiviti Menarik di KL Tower

Tidak hanya menawarkan aktiviti melihat pemandangan bandar dari ketinggian, sebenarnya terdapat banyak aktiviti yang seru dan menyeronokkan yang boleh dilakukan di KL Tower, beberapa aktiviti dan kegiatan tersebut termasuklah:

1.Melihat pemandangan dari ketinggian di KL Tower Sky Deck dan Observation Deck

Daya tarik utama KL Tower adalah ketinggiannya. Oleh itu, terdapat Sky Deck yang terletak di luaran dengan ketinggian 300 meter. Dari Sky Deck ini, anda dapat melihat pemandangan Kuala Lumpur dengan lebih jelas.

Selain itu, terdapat juga KL Tower Observation Deck, yang hampir serupa dengan Sky Deck, hanya perbezaannya adalah ketinggian iaitu 267 meter. Anda juga boleh menggunakan teropong untuk melihat pemandangan bandar dan wahana ini juga dilengkapi dengan panduan audio yang boleh didengar melalui headphone untuk mendengar maklumat atau fakta unik tentang KL Tower.

2.Mengambil gambar di SkyBox

Satu lagi aktiviti yang popular apabila melawat KL Tower adalah mengambil gambar di SkyBox. Wahana ini adalah kubah kaca tembus pandang yang menampilkan pemandangan KL Tower 360 darjah dengan latar belakang bandar Kuala Lumpur. SkyBox sebenarnya merupakan sambungan dari Sky Deck.

Foto di SkyBox

3.Menguji keberanian di KL Tower Walk 100

Jika anda mencari sesuatu yang mencabar adrenalin, anda wajib mencuba KL Tower Walk 100. Wahana ini membolehkan anda berjalan di sekitar tepi KL Tower. Namun, jangan risau, wahana ini dilengkapi dengan alat keselamatan yang mencukupi.

Menguji keberanian di KL Tower Walk 100

4.Bersantap di Atmosphere Revolving Restaurant.

KL Tower juga menawarkan pengalaman gastronomi yang unik di restoran pada ketinggian 282 meter. Yang istimewa tentang restoran ini ialah ia boleh berputar, membolehkan anda menikmati hidangan sambil melihat pemandangan dari pelbagai sudut. Terdapat pelbagai pilihan bufet KL Tower seperti makan tengah hari, makan malam, dan juga minum petang.

Atmosphere Revolving Restaurant

5.Mengunjungi dan mengenali dunia haiwan.

Selain daripada aktiviti di ketinggian, di lantai dasar KL Tower terdapat destinasi percutian seperti KL Tower Mini Zoo. Di sini, anda boleh belajar dan melihat lebih dekat koleksi pelbagai haiwan seperti kura-kura, kera albino ekor panjang, iguana, dan lain-lain.

Tambahan pula, di lantai dasar terdapat juga Akuarium Blue Coral yang mempunyai ribuan makhluk laut seperti ikan nemo, ikan buntal, ikan Picasso, hiu karang, dan bintang laut.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan KL Tower?

Dengan membeli tiket KL Tower, anda juga akan dapat menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan di tempat tarikan ini, seperti tandas, surau, dek pemerhatian, dek langit, restoran, dan sebagainya.

About KL Tower

Mungkin banyak yang mengira bahawa di KL Tower anda hanya boleh melihat pemandangan bandar dari ketinggian. Daya tarikan utama KL Tower L ini memang pemandangan yang dilihat dari ketinggian, tetapi bukan hanya itu sahaja. Terdapat banyak lagi keseronokan yang boleh ditemui di KL Tower ini, dan di dalamnya juga terdapat banyak tempat menarik yang boleh dilawati seperti Mini Zoo dan Akuarium Blue Coral. Malah, di dalam KL Tower juga terdapat restoran yang menyajikan pelbagai jenis hidangan dan Hightea KL Tower.

KL Tower to light up for World Neglected Tropical Disease Day.

Oleh itu, KL Tower ini boleh menjadi pilihan destinasi yang sesuai bersama keluarga, kerana sesuai untuk semua peringkat umur, dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Cadangan Hotel Berhampiran KL Tower

Bagi mereka yang ingin menginap berdekatan dengan KL Tower, berikut adalah beberapa pilihan hotel yang boleh dipertimbangkan:

 • Oasia Suites Kuala Lumpur
  Hotel ini terletak sangat dekat dengan KL Tower, hanya 173 meter saja. Selain ke dekatannya dengan KL Tower, hotel ini juga menyediakan fasilitas yang lengkap seperti WiFi, kolam renang, restoran, lif, AC, dan lain-lain.
 • Shangri-La Kuala Lumpur
  Shangri-La Kuala Lumpur adalah hotel bintang 5 yang menawarkan fasilitas yang sangat lengkap dan mewah. Jaraknya yang dekat dengan KL Tower membolehkan anda berjalan kaki ke destinasi tersebut.
 • Pacific Regency Hotel Suites Kuala Lumpur
  Hotel ini juga terletak sangat dekat dengan KL Tower, hanya 183 meter saja. Jadi, ia akan memudahkan anda untuk mencapai tempat tarikan tersebut. Selain itu, bilik-biliknya sangat selesa, bersih, dan harganya juga berpatutan.

Peta Menuju KL Tower

KL Tower yang siap dibina pada 1 Mac 1995 ini terletak di 2 Jalan Punchak, Off, Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur, Malaysia. KL Tower sendiri mempunyai ketinggian 421 meter dengan 15 tingkat.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment