Kidzania: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Kidzania Malaysia adalah tempat bermain serta pendidikan untuk kanak-kanak yang mempunyai konsep bermain peranan atau memilih profesion yang dikehendaki untuk menjalankan bandar. Tempat ini juga boleh didapati di pelbagai negara. Berapakah harga tiket Kidzania Kuala Lumpur?

Kidzania Kuala Lumpur ticket price hampir sama dengan negara lain. Di tempat ini, kanak-kanak boleh bermain dengan kemudahan yang sudah ada. Di samping itu, mereka juga boleh memainkan peranan yang menarik. Sebagai contoh, terdapat anggota polis, doktor, tukang masak, saintis, dll.

Tujuan permainan ini adalah untuk memperkenalkan kanak-kanak kepada peranan atau tanggungjawab kanak-kanak dan kemudian menjalankan tugas dan tanggungjawab masing-masing untuk lebih memahami kepentingan mereka untuk masa depan. Lihat sejarah sehingga Kidzania Malaysia pricenya.

Berapa Harga Tiket Kidzania?

Bayaran masuk Kidzania Malaysia agak murah mengikut umur mereka. Terdapat kategori bayi, kanak-kanak, kanak-kanak dewasa, kepada orang tua yang mempunyai harga tiket yang berbeza.

Berikut adalah harga tiketnya:

Kategori UmurHarga Tiket Kidzania 
Bayi (0-1 tahun) Percuma 
Kanak-kanak (2-3 tahun) RM38 – RM58 
Anak (4-17 tahun) RM78 – RM120 
Dewasa (18-60 tahun) RM48 – RM73
Senior atau Warga tua (61-100 tahun lebih) Percuma 

Harga tiket Kidzania disesuaikan dengan kategori umur untuk dapat menikmati kemudahan di dalamnya. Terutama untuk bayi dan orang tua, tidak ada caj. Di samping itu, anda boleh membeli tiket ini secara dalam talian untuk mendapatkan diskaun sehingga 30%.

Bagaimana Cara ke Kidzania?

Kidzania KL terletak di Curve Nx dengan tempat letak kenderaan yang luas. Terdapat 2 cara yang boleh anda gunakan, iaitu:

 1. Bas
 2. MRT & LRT

Berikut adalah cara untuk pergi ke KidZania di Petaling Jaya menggunakan bas atau MRT & LRT:

1. Cara ke KidZania dengan Bas

 • Dari Polperro Steak House @ Seksyen 13, Shah Alam – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 100 minit.
 • Dari Little Korea, Kuala Lumpur – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 79 minit.
 • Dari Desa Subang Permai, Shah Alam – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 126 minit.
 • Dari Plaza Jelutong, Shah Alam – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 90 minit.
 • Dari Taman Bidara, Selayang, Gombak – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 76 minit.
 • Dari Petronas, Shah Alam – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 112 minit.
 • Dari Subang 2, Petaling Jaya – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 96 minit.
 • Dari Restaurant Mami Sri Tanjung, Gombak – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 93 minit.
 • Dari 和记海鲜饭店, Petaling Jaya – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 95 minit.
 • Dari Guthrie Corridor Expressway (GCE), Petaling Jaya – Berjalan kaki ke One Utama (Ldp) (Pj532) dalam masa 85 minit.

2. Cara ke KidZania dengan MRT & LRT

 • Dari 和记海鲜饭店, Petaling Jaya – Berjalan kaki ke Bandar Utama dalam masa 49 minit.

Stesen Bas terdekat dengan KidZania di Petaling Jaya:

 1. One Utama (Ldp) (Pj532) – 4 minit berjalan kaki.
 2. Lotus’s Mutiara Damansara (Pj381) – 6 minit berjalan kaki.
 3. One Utama (New Wing) (Pj721) – 6 minit berjalan kaki.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) di KidZania Kuala Lumpur?

Tempat parking di KidZania Kuala Lumpur terletak di bawah bangunan KidZania. Terdapat banyak tempat parking dan kos parkingnya juga berpatutan. Biasanya, B1 cepat penuh, jadi lebih baik parkir di level B2 jika B1 penuh. Setelah parking, anda boleh terus ke lobby utama KidZania untuk memulakan pengalaman anda di sana.

Apakah Waktu Operasional Kidzania?

Kidzania KL operating hours dibuka pada hari bekerja sehingga cuti. Hari-hari pembukaan adalah dari Rabu hingga Ahad. Bagi jam, iaitu dari 10 pagi hingga 6 petang waktu tempatan.

Untuk masa terbaik anda boleh melawat pada hari-hari aktif atau bekerja, iaitu dari hari Rabu hingga Jumaat untuk mengelakkan orang ramai yang datang ke tempat ini.

Bagi Selasa, Kidzania Malaysia tidak beroperasi kerana ia digunakan untuk penyelenggaraan keselamatan supaya peralatannya diperiksa dan dibersihkan supaya selamat untuk kanak-kanak.

Apakah Aktiviti Menarik di Kidzania?

Selaras dengan tujuan Kidzania, terdapat pelbagai aktiviti bermain peranan yang dijalankan oleh kanak-kanak. Beberapa contoh adalah seperti berikut:

 • Akademi Lakonan: kanak-kanak akan memainkan peranan pelakon dan pelakon.
 • Akademi penerbangan: bertindak sebagai kru kabin, juruterbang, pegawai daftar masuk, dan juga boleh menjadi penumpang.
 • Pusat penaik: pembuat kek.
 • Bank: bertindak sebagai juruwang, cs, pelanggan, dll.
 • Rumah Roti: sebagai tukang roti atau penjual.
 • Kedai burger: bertindak sebagai pembuat hamburger.
 • Studio Tarian: mempunyai peranan seorang penari.
 • Klinik Pergigian: sebagai doktor gigi
 • Kedai serbaneka: sebagai juruwang, peniaga visual, kepada pembeli.
 • Balai bomba: bomba.
 • Dll.

Terdapat banyak aktiviti profesional lain yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak. Terdapat sekurang-kurangnya 50 aktiviti yang boleh dipilih oleh kanak-kanak supaya mereka dapat meneroka profesion dengan lebih teliti. Ini juga akan menambah wawasan tentang matlamat kanak-kanak pada masa akan datang.

Apakah Fasiliti dan Kemudahan di Kidzania?

Kidzania Kuala Lumpur mempunyai kemudahan lengkap serta kemudahan Kidzania negara lain. Walau bagaimanapun, sebelum itu, ramai yang ingin tahu tentang Kidzania Malaysia age limit untuk memasuki tempat ini dan menikmati kemudahannya.

Adalah disyorkan untuk datang ke Kidzania dan bermain permainan untuk umur 1-14 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat juga peruntukan lain bagi mereka yang ingin bermain aktiviti tertentu seperti memanjat dinding.

Kanak-kanak yang ingin bermain memanjat dinding mesti mempunyai ketinggian lebih daripada 120 cm untuk menjadi lebih selamat. Pelbagai kemudahan lain yang disediakan di Kidzania adalah seperti berikut:

1. Kawasan Letak Kereta Besar

Di tempat ini terdapat tempat letak kereta yang besar untuk kenderaan pelawat kedua-dua dan empat roda.

Terdapat juga tandas, kotak P3K, dan tempat ibadat.

2. Jurugambar Profesional

Bagi mereka yang ingin merakam detik-detik kanak-kanak di Kidzania boleh mengupah jurugambar profesional untuk mendapatkan gambar yang menarik.

3. Restoran

Pelawat lapar selepas melakukan aktiviti di Kidzania boleh membeli makanan dan minuman yang lazat, terdapat juga kedai cenderamata khas dari Kidzania untuk dibawa pulang dan sebagai hadiah untuk kanak-kanak.

About Kidzania Kuala Lumpur

Sejarah Kidzania bermula dengan keinginan pengasas untuk mewujudkan tempat yang lebih baik. Dari sini yang menggalakkan pembentukan negara mini yang penuh dengan peluang.

Di mana di negara mini, kanak-kanak boleh mendapatkan keputusan dan tanggungjawab terhadap kerja yang diberikan. Kidzania pertama kali dicipta pada 1 September 1999 di Santa Fe, Mexico City.

Pada hari-hari pertama Kidzania, ramai kanak-kanak menyukainya sehingga Kidzania dibuka di Monterrey, Mexico pada tahun 2006. Selepas itu, pembangunan Kidzania menjadi lebih maju dan bukan sahaja dibuka di Mexico.

Kidzania juga boleh didapati di Tokyo, Jepun pada bulan Oktober 2006. Tambahan pula, banyak negara lain akhirnya membuka Kidzania untuk mendapatkan permainan menarik untuk kanak-kanak dengan persekitaran yang selamat dan interaktif.

Pada masa ini, terdapat banyak Kidzania di pelbagai negara lain seperti Toronto, Kanada, Costa Rive, Pari, Perancis, Indonesia, Doha Qatar, Afrika Selatan, New York, ke Malaysia di Kuala Lumpur.

Dengan cara itu, Kidzania berada di sini untuk mewujudkan dunia yang ideal untuk kanak-kanak dan mendapatkan pendidikan interaktif untuk seluruh dunia.

Peta Menuju Kidzania Kuala Lumpur

Kidzania Malaysia terletak di Petailing Jaya, Kuala Lumpur, Malaysia. Tepat di Curve x, Jalan PJU 7/5 Mutiara Damansara, 47810, Petailing, Kuala Lumpur. Lokasi ini mudah diakses oleh pelbagai wilayah. Panduan untuk ke lokasi ini adalah seperti berikut:

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment