99 Wonderland Park: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Harga tiket 99 Wonderland Park boleh dikatakan berbaloi, terutamanya jika anda datang dengan kanak-kanak. Bagi anda yang mencari destinasi pelancongan di luar negara tetapi tidak mahu pergi jauh, maka negara jiran sesuai untuk menjadi pilihan. Selain dekat, terdapat banyak destinasi menarik di sini.

Salah satunya ialah 99 Wonderland Park yang merupakan destinasi pelancongan yang sejuk untuk keluarga dan paling kegemaran jika anda pergi dengan kanak-kanak. Anda boleh mendapatkan pelbagai pengalaman percutian di satu tempat ini, mulai dari bersantai hingga menarik, dan juga boleh mendapatkan pandangan baru.

99 Wonderland Park

Berapa Harga tiket 99 Wonderland Park?

Kategori PelawatAnak-anakDewasa
Pelancong tempatanRM20 – RM30RM40 – RM55
Pelancong asingRM35 – RM50RM60 – RM80

Mengenai harga tiket 99 Wonderland Park ke atas, kategori kanak-kanak berumur di bawah 13 tahun. Manakala bagi orang dewasa maksimum 59 tahun. Terutama untuk kanak-kanak / kanak-kanak dengan ketinggian di bawah 90 cm, tidak perlu membeli tiket aka percuma!

Bagaimana Cara Ke 99 Wonderland Park?

Untuk pergi ke 99 Wonderland Park di Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan pelbagai jenis pengangkutan awam seperti Bas, Keretapi, MRT atau LRT. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk setiap jenis pengangkutan:

1. Bas

 • Anda boleh mengambil bas nombor 100, 103, 104, 190, BET5, BET6, GOKL-03-(RED), atau GOKL-04-(BLUE) ke 99 Wonderland Park.
 • Contohnya, jika anda berada di Terminal Bersepadu Selatan (TBS), Kuala Lumpur, anda boleh mengambil bas nombor 103 dan akan mengambil masa kira-kira 86 minit untuk sampai ke destinasi.

2. Keretapi

 • Anda boleh mengambil Keretapi nombor 1 ke 99 Wonderland Park.
 • Berdasarkan contoh di atas, jika anda berada di Putra, Kuala Lumpur, anda boleh mengambil Keretapi nombor 1 dan akan mengambil masa kira-kira 21 minit untuk sampai ke destinasi.

3. MRT & LRT

 • Anda boleh mengambil MRT & LRT nombor 12 ke 99 Wonderland Park.
 • Misalnya, jika anda berada di Titiwangsa, Kuala Lumpur, anda boleh mengambil MRT & LRT nombor 12 dan akan mengambil masa kira-kira 17 minit berjalan kaki untuk sampai ke destinasi.

Pastikan anda merujuk kepada peta dan jadual waktu terkini untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai setiap pengangkutan awam.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) 99 Wonderland Park?

Tempat letak kereta 99 Wonderland Park terletak di dalam kawasan taman itu sendiri. Setelah memasuki kawasan taman, anda akan melihat ruang letak kereta yang terdapat di sekeliling taman.

Terdapat petunjuk dan tanda-tanda yang akan membantu anda mencari ruang letak kereta yang sesuai. Ibu bapa perlu berhati-hati semasa memandu di dalam taman untuk memastikan keselamatan anak-anak.

Apakah Waktu Operasi 99 Wonderland Park?

Waktu buka dan tutup 99 Wonderland Park adalah seperti berikut:

Hari Jam 
Isnin – Khamis17.00 – 23.00
Jumaat17.00 – 00.00
Sabtu – Ahad09.00 – 00.00

6 Aktifiti Menarik di 99 Wonderland Park

1. Memburu Foto

Jika anda mencari di internet dengan kata kunci 99 Wonderland Park foto, maka terdapat banyak daripada mereka dan semuanya kelihatan menyeronokkan! Tempat ini mempunyai banyak tempat foto instagenik yang sesuai sebagai latar belakang swafoto atau wefie.

Ia boleh menyiarkan bahan atau kandungan untuk media sosial, anda tahu. Pengurus juga tidak melarang pelawat merakam detik dengan kamera.

2. Melihat Haiwan

Anda boleh mengelilingi wonderland untuk melihat secara langsung pelbagai haiwan yang membentuk koleksi tempat ini, seperti ular gergasi, buaya, tapir, beruang, pelbagai jenis ikan, merak, itik, rusa, burung unta, dan banyak lagi.

3. Menunggang Haiwan

Anda bukan sahaja boleh melihat secara dekat, malah anda juga boleh menunggang beberapa jenis haiwan di 99 Wonderland Park Selayang. Tetapi, ada terma dan syarat yang mesti dipatuhi.
Sebagai contoh, haiwan tertentu hanya boleh diejek oleh kanak-kanak, dan haiwan lain boleh diejek oleh orang dewasa tetapi dengan berat maksimum.

4. Pendidikan

Datang ke sini dijamin menyeronokkan serta menambah wawasan, kerana kemudian anda dapat melihat secara langsung pelbagai jenis spesies haiwan yang mungkin tidak pernah anda ketahui sebelum ini. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh meminta pemandu pelancong supaya anda dapat memberikan penjelasan yang lebih terperinci.

5. Rancangan Langsung

Pada hari-hari tertentu, 99 Wonderland Park akan mengadakan pertunjukan langsung dengan haiwan comel dan pintar. Anda boleh duduk di khalayak dan menikmati persembahan secara santai semasa berehat kerana anda telah berada di sekitar sepanjang hari. Penonton dibenarkan merakam!

6. Makanan

Satu lagi aktiviti menarik yang anda dijamin akan cuba selepas bosan berjalan-jalan adalah makan. Ya, terdapat 99 Wonderland Park restaurant yang menawarkan pelbagai menu berat Malaysia dan barat. Terdapat juga pencuci mulut dan pelbagai jenis minuman dari hangat hingga sejuk.

Jika anda datang dalam satu kumpulan dan ingin melengkapkan keinginan masakan anda di negara jiran, maka anda harus menyediakan lebih banyak bajet!

Apa Sahaja Tarikan di 99 Wonderland Park?

Selain harga tiket 99 Wonderland Park yang agak berpatutan, berikut adalah beberapa tarikan lain yang menjadikan pengalaman percutian anda ke 99 Wonderland Park lebih menyeronokkan:

1. Buaya Tembaga

Tarikan buaya tembaga mungkin salah satu perkara yang mengejutkan untuk anda, tetapi ia juga memberikan pengalaman baru yang menyeronokkan. Buaya tembaga adalah satu jenis buaya liar yang habitatnya bersaiz air tawar yang besar, jadi tidak di sungai-sungai kecil.

Tetapi jangan risau, buaya ini telah dijinakkan oleh pawan profesional jadi ia selamat untuk penonton. Walaupun begitu, anda masih perlu menjaga jarak anda dan mengikuti semua peraturan. Juga pastikan bahawa kanak-kanak sentiasa berada di bawah pengawasan anda.

2. Beruang Matahari

Beruang matahari atau nama Latin Helarctos malayanus adalah antara jenis beruang terkecil di dunia. Walaupun begitu, kedudukannya kelihatan garang, terutamanya bulu coklat gelap yang menyelubungi seluruh badan.

Nama lain untuk beruang ini ialah beruang matahari atau beruang matahari. Jadi dipanggil kerana dada mempunyai corak putih bulat yang serupa dengan matahari. Anda boleh menontonnya di hadapan mata anda dan terdapat juga tarikan comel sepasang beruang matahari.

3. Tapir Malaya

Satu lagi tarikan menarik di 99 Wonderland Park Kuala Lumpur ialah Tapir Malaya, atau nama saintifiknya Tapirus indicus. Tapir asli Asia ini mempunyai warna badan yang unik iaitu hitam dan putih, tetapi tidak berjalur seperti zebra. Menariknya, di dalam sangkar tapir ini adalah kolam dengan air suam.

4. Tasik dan Bot

Kawasan tasik akan menjadi lebih indah pada waktu malam kerana dihiasi dengan lampu, dan anda boleh menyewa bot untuk mengelilingi tasik.

Apa Kemudahan dan Fasiliti di 99 Wonderland Park?

Terdapat banyak kemudahan yang anda boleh dapatkan semasa bercuti ke 99 Wonderland Park terima kasih kepada kemudahan yang mencukupi untuk pelancong, seperti:

 • Surau / mushola.
 • Tandas awam
 • Tempat letak kenderaan yang luas
 • Tempat foto estetik
 • Tempat duduk
 • Restoran

About 99 Wonderland Park

Supaya jangkaan anda tidak akan jauh berbeza dari realiti, maka sebelum benar-benar datang ke lokasi, anda mesti membaca ulasan Wonderland Park 99 berikut. Jadi, 99 Wonderland Park adalah taman tema paling popular di Kuala Lumpur, Malaysia.

Terdapat pelbagai spesies haiwan termasuk haiwan liar dan jarang, serta terdapat banyak tarikan / tunggangan yang menarik. Tarikan pelancong ini disebut-sebut sebagai salah satu tempat yang menyeronokkan untuk bercuti dengan si manja anda kerana ia boleh menambah wawasan.

Bukan sahaja melihat dari jauh atau dari belakang sangkar, tetapi juga anda boleh berinteraksi secara langsung dengan haiwan di 99 Wonderland Park. Tetapi tentu saja hanya untuk haiwan yang tidak ganas dan akan diiringi oleh pengendali atau pemandu.

Peta Menuju 99 Wonderland Park

99 Wonderland agak dekat dengan ibu negara jadi ia tidak terlalu sukar dicari. Ia terletak di lokasi strategik di 1/3A, Pusat Bandar Utara Selayang, Kuala Lumpur, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia.

Jika dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, laluan terpantas adalah melalui Lebuhraya Putrajaya-Dengkil-KLIA/Laluan 26/E6. Kemudian ambil ELITE/AH2 dan Lebuhraya Baru Lembah Klang/E1 ke Jalan Kuching/Laluan 1 di Kuala Lumpur.

Originally posted 2024-02-13 10:05:14.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment