Underwater World Langkawi: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

thumbnail underwater world langkawi

Underwater World Langkawi adalah salah satu tarikan pelancongan yang popular di Malaysia. Lokasinya terletak di kawasan Pantai Cenang, Pulau Langkawi, Kedah. Kawasan pelancongan ini merupakan salah satu akuarium air laut dan air tawar terbesar di Asia Tenggara. Jadi, berapakah harga tiket Underwater World Langkawi?

Sebelum membincangkan harga tiket masuk, adalah idea yang baik untuk mengetahui sekilas pandang mengenai lokasi pelancongan yang satu ini. Perkara yang paling menarik tentang Underwater World Langkawi adalah terowong kaca bawah air yang membolehkan pengunjung berjalan sambil menikmati keindahan bawah air.

Dengan membayar harga tiket Underwater World Langkawi, anda boleh meneroka pelbagai hidupan laut. Makhluk laut di Underwater World Langkawi termasuk jerung, sinar, penguin, kuda laut, dan pelbagai spesies ikan. Pelbagai kemudahan lain juga boleh didapati di sana.

Berapa Harga Tiket Underwater World Langkawi?

Seperti tarikan pelancong secara umum, harga tiket masuk tentu saja berbeza-beza. Perbezaan ini dipengaruhi oleh kategori. Bagi kanak-kanak dan pelawat tua, harga yang disandarkan pastinya lebih murah daripada orang dewasa. Untuk maklumat lanjut, di sini ia sepenuhnya!

KategoriWarga TempatanPelancong Asing
Kanak Kanak (usia 3 – 12 tahun)RM33RM43
Dewasa (13 – 55 tahun)RM43RM53
Warga Tua(55 tahun ke atas)RM33RM43

Dari senarai itu, dapat dilihat bahawa harga untuk pelawat kanak-kanak berada dalam lingkungan RM33 atau bersamaan dengan Rp108,923 untuk penduduk tempatan. Sementara itu, bagi pelancong asing, ia disandarkan pada harga RM43

Sementara itu, bagi pelawat dewasa, Harga Tiket Underwater World Langkawi yang disandarkan kepada penduduk tempatan ialah RM33. Manakala bagi pelancong asing ialah RM43. Jika anda seorang Indonesia, maka anda mesti mengikuti kadar pelancong asing.

Bagaimana Cara ke Underwater World Langkawi?

Selain bayaran masuk Underwater World Langkawi, anda juga perlu tahu bagaimana untuk sampai ke tempat-tempat pelancongan. Jika anda memulakan perjalanan dari Jakarta, segera ambil laluan penerbangan ke Langkawi. Selain itu, anda boleh meneruskan perjalanan dengan menggunakan pengangkutan darat.

Untuk pengangkutan darat, anda boleh terus menyewa kenderaan. Kaedah ini sangat disyorkan jika destinasi percutian anda bukan sahaja Underwater World Langkawi. Tetapi jika anda tidak boleh memandu, anda boleh pergi ke Underwater World Langkawi dengan pengangkutan dalam talian.

Dimana Tempat Parking Underwater World Langkawi?

1. Parking di Underwater World Langkawi

Underwater World Langkawi mungkin mempunyai tempat letak kereta sendiri di sekitar kompleksnya. Anda boleh mengikuti arahan yang diberikan selepas tiba di lokasi untuk mencari tempat letak kenderaan yang tersedia di Underwater World Langkawi.

2. Parking di Sekitar Pantai Cenang

Terdapat juga pilihan tempat letak kereta di sekitar Pantai Cenang, yang merupakan kawasan pelancongan yang popular di Langkawi. Beberapa hotel, restoran dan kedai boleh menyediakan kemudahan tempat letak kereta untuk pengunjung, yang boleh digunakan ketika melawat Underwater World Langkawi.

3. Parking Jalanan

Sebagai alternatif, anda juga boleh mencari tempat letak kenderaan di tepi jalan di sekitar Underwater World Langkawi. Pastikan anda memberi perhatian kepada peraturan tempat letak kereta yang berkenaan dan pastikan anda meletakkan kenderaan anda dengan selamat dan sewajarnya.

Apakah Waktu Operasi Underwater World Langkawi?

Sebelum datang ke kawasan pelancongan ini, anda mesti tahu masa ia beroperasi. Secara amnya, waktu operasi lokasi atau Underwater World Langkawi open time seperti biasa, iaitu pada jam 10 pagi hingga 18.00 petang waktu Malaysia. Oleh itu, datang semasa waktu buka.

Sementara itu, waktu buka akan lebih lama jika ia telah memasuki musim cuti. Underwater World Langkawi akan dibuka 30 minit lebih awal iaitu 09.30 dan ditutup 30 minit kemudian pada 06.30 waktu tempatan. Oleh itu, ambil perhatian dan pertimbangkan dengan tepat apabila tiba masanya di sana.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Underwater World Langkawi?

Masa terbaik untuk melawat lokasi pelancongan ini atau Underwater World Langkawi timings adalah apabila cuti tiba. Jika anda berkunjung semasa bercuti, peluang untuk menikmati semua kemudahan yang ada menjadi lebih percuma. Jadi, apakah kemudahan yang ada di sana?

1. Akuarium Gergasi

Underwater World Langkawi mempunyai akuarium gergasi yang menampilkan pelbagai jenis ikan dan haiwan laut lain. Bukan sahaja ikan, pengunjung juga boleh menemui pelbagai spesies haiwan laut lain yang hidup di perairan Langkawi. Pemandangannya juga sangat menakjubkan dan tidak dapat dilupakan.

2. Zon Terowongan

Selain akuarium, tarikan utama Underwater World Langkawi ialah terowong kaca panjang. Dengan membayar harga tiket Underwater World Langkawi, anda sudah boleh menikmati terowong kaca yang indah ini. Kawasan pelancongan ini sangat sesuai untuk anda yang ingin sembuh.

3. Kafe, Kedai Hadiah dan kawasan letak kereta

Sebagai tempat hiburan yang menyajikan banyak kemudahan, Underwater World Langkawi juga menyediakan kawasan letak kereta, kafe untuk kedai cenderamata. Di sana, anda boleh berehat di kafe kemudian membeli cenderamata di kedai-kedai cenderamata di kawasan sekitar lawatan.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Underwater World Langkawi?

Selepas mengetahui apa yang ada di Underwater World Langkawi, maka apa yang boleh dilakukan di sana? Pada asasnya, terdapat banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan di kawasan sekitar Underwater World Langkawi. Berikut adalah satu siri aktiviti yang disyorkan yang mesti anda cuba!

  • Belajar Pemuliharaan Haiwan Marin
  • Nikmati daya tarikan bawah air
  • Ambil gambar dengan latar belakang akuarium bawah air

About Underwater World Langkawi

Underwater World Langkawi mula ditubuhkan pada tahun 1995. Sejak penubuhannya, tapak pelancongan ini telah menjadi salah satu akuarium terbesar di Asia Tenggara. Dengan predikat ini, Underwater World Langkawi adalah salah satu destinasi pelancongan yang popular di Pulau Langkawi.

Salah satu tarikan utama Underwater World Langkawi ialah terowong dasar laut yang panjangnya sehingga 15 meter. Di dalam terowong ini, anda boleh menikmati sensasi berjalan di terowong kaca yang dikelilingi oleh pemandangan dasar laut yang menakjubkan.

Dengan pesona keindahan ini, harga tiket pelancongan atau Underwater World Langkawi price dijual pada harga yang boleh dikatakan agak berpatutan. Ini dapat dilihat dari pelbagai kemudahan yang benar-benar memanjakan pengunjung. Atas sebab ini, destinasi ini adalah kegemaran pelancong tempatan dan asing.

Selama beberapa dekad, Underwater World Langkawi telah menjadi salah satu pusat pendidikan dan pemuliharaan, selain fungsinya sebagai kawasan rekreasi. Dengan lawatan yang satu ini, pengunjung akan belajar banyak dan menyedari perlindungan makhluk hidupan laut.

Peta Menuju Underwater World Langkawi

Selain harga tiket Underwater World Langkawi, anda juga perlu tahu peta ke tapak pelancongan. Untuk makluman, Underwater World Langkawi terletak di Jalan Pantai Chenang, Langkawi, Kedah, Malaysia. Lokasinya agak jauh dari pusat bandar Kuala Lumpur dengan jarak beratus-ratus kilometer.

Kerana jaraknya sehingga beratus-ratus kilometer, masa perjalanan yang anda perlukan adalah kira-kira 5 jam. Sebenarnya, anda boleh memendekkan perjalanan dengan terus menaiki kapal terbang dari Jakarta ke Langkawi tanpa transit ke Kuala Lumpur terlebih dahulu.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment