The Habitat Penang Hill: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Thumbnail THe habitat penang hill

The Habitat Penang Hill adalah salah satu tarikan pelancongan yang popular di Malaysia. Terletak di kawasan Penang Hill, Pulau Pinang, lawatan ini menawarkan keindahan tarikan semula jadi yang luar biasa. Tempat ini sesuai untuk mereka yang ingin berehat. Jadi, berapa harga tiket The Habitat Penang Hill?

Sebelum membincangkan harga tiket, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu mengenai perincian lokasi di sekitar kawasan pelancongan. Di sana, anda akan menemui beberapa laluan alam semula jadi yang dipelihara dengan baik di sekitar hutan hujan. Anda juga akan menemui pelbagai jenis flora dan fauna.

Yang paling menonjol di kawasan pelancongan ini adalah satu siri jambatan gantung yang terletak di antara hutan hujan yang padat. Di jambatan ini, anda boleh menikmati tarikan semula jadi yang luar biasa indah. Tidak hairanlah ramai pelancong yang berminat di sini dan mengetahui The Habitat Penang Hill ticket.

Berapa Harga Tiket The Habitat Penang Hill?

Terutama untuk harga tiket, The Habitat Penang Hill menawarkan jenis tiket yang berbeza. Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis tiket yang dijual. Tiket pertama adalah biasa. Kemudian seterusnya ialah Sunset Walk. Maklumat terperinci tiket boleh dilihat dalam jadual berikut!

Jenis TiketKategoriHarga (Dalam Ringgit)
Regular (09.00-19.00)
Note: Masuk terakhir 17.30, keluar terakhir 19.00
Disabilitas & Kanak – kanak usia di bawah 3 tahunGRATIS
Kanak – kanak (4-13 tahun)RM31,8
Dewasa (13 tahun ke atas)RM53
Warga TuaRM31.8
Sunset Walk 
Note: Masuk terakhir pukul 19.00
Disabilitas & Kanak – kanak usia di bawah 3 tahunGRATIS
Kanak – kanak (4-13 tahun)RM42,4
Dewasa (13 tahun ke atas)RM74,2
Warga TuaRM42,4

Terutama untuk tiket biasa, pelawat boleh masuk dari 09.00 hingga maksimum 17.30. Sementara itu, paling lewat, anda mesti keluar pada maksimum 19.00. Tidak seperti Sunset Walm yang sebenarnya menawarkan kemasukan terakhir pada 19.00 waktu tempatan.

Selain jenis, harga tiket The Habitat Penang Hill juga dipengaruhi oleh usia. Semakin matang seseorang, semakin tinggi harga tiket. Walau bagaimanapun, teori ini dikecualikan jika terdapat pelawat tua

Bagaimana Cara ke The Habitat Penang Hill?

Sebagai tambahan kepada harga tiket The Habitat Penang Hill, perkara yang perlu dipertimbangkan ialah bagaimana untuk sampai ke satu lokasi pelancongan ini. Untuk memudahkannya, anda boleh memulakan perjalanan dari pusat Bandar Penang menggunakan Rapid Bus 204 atau pengangkutan dalam talian.

Jika anda telah sampai ke kaki bukit, anda akan meneruskan perjalanan dengan menggunakan kereta kabel (funikular). Ini dilakukan kerana bentuk muka bumi di sana sangat naik. Anda boleh menaiki kereta api ini dengan membayar tambang sekitar RM30.

Dimana Tempat Parking The Habitat Penang Hill?

1. Parking di Penang Hill

Di kawasan sekitar stesen keretapi kabel (Penang Hill Railway Station), terdapat kawasan letak kereta yang disediakan bagi pengunjung. Anda boleh menggunakan kawasan letak kereta ini dan kemudian berjalan kaki ke The Habitat Penang Hill.

2. Parking di kawasan Penang Hill

Terdapat juga tempat letak kereta awam di sekitar kawasan Bukit Penang. Anda boleh mencari tempat letak kereta awam yang tersedia dan kemudian menggunakan keretapi kabel atau berjalan kaki ke The Habitat Penang Hill.

3. Parking di kaki bukit

Beberapa pengunjung memilih untuk meletakkan kenderaan mereka di kawasan kaki bukit dan kemudian menggunakan keretapi kabel atau jalan kaki ke puncak Penang Hill. Namun, pastikan untuk memperhatikan peraturan tempat letak kereta dan keselamatan kenderaan anda.

Apakah Waktu Operasi The Habitat Penang Hill?

Bagi mereka yang berminat untuk melawat The Habitat Penang Hill, jangan risau! Sebabnya, satu tarikan pelancong ini akan dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad tanpa cuti. Jadi, apabila anda datang, kawasan pelancongan ini pasti akan dibuka. Walau bagaimanapun, satu perkara yang mesti dipertimbangkan ialah waktu operasi.

The Habitat Penang Hill dibuka dari jam 09.00 pagidan ditutup pada jam 07.00 petang waktu tempatan. Terutama bagi mereka yang ingin menikmati matahari terbenam, anda boleh masuk bermula jam 05.30 petangdan berakhir pada maksimum 08.00 petang. Tetapi sudah tentu harga tiket The Habitat Penang Hill akan berbeza.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan The Habitat Penang Hill?

Untuk dapat menikmati keindahan alam semula jadi, sudah tentu kemudahan yang disediakan di The Habitat Penang Hill agak menarik. Kemudahan ini disertakan dengan harga tiket The Habitat Penang Hill. Apakah kemudahannya?

1. Canopy Walkaway

Harga tiket habitat penang hill juga termasuk kemudahan jambatan kanopi 230 meter yang membolehkan pengunjung berjalan di atas hutan hujan. Dengan ini, anda akan merasakan sensasi terapung di alam semula jadi.

2. Titik Pandang 360 derajat

Di sini, pengunjung boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan di sekitar kawasan hutan hujan. Sebabnya, di sekitar hutan akan mewujudkan keindahan yang menjadikan anda mudah berehat.

3. Tandas, Kawasan Rehat, Toko Hadiah

Sebagai tempat pelancongan yang popular, jelas bahawa kawasan ini mempunyai tandas dan kawasan rehat yang boleh digunakan oleh pengunjung. Bagi mereka yang ingin membeli cenderamata, terdapat juga kedai hadiah di sini.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di The Habitat Penang Hill?

The Habitat Penang Hill entrance fee ternyata berbeza-beza. Tetapi walaupun berbeza, harga tiket masuk pada dasarnya merangkumi beberapa aktiviti menarik yang perlu dilakukan. Apakah cadangannya?

  • Nikmati pemandangan yang menakjubkan
  • Berehat
  • Nikmati matahari terbenam
  • Ambil gambar dengan latar belakang yang menakjubkan

About The Habitat Penang Hill

Habitat Bukit Bendera merupakan destinasi unik yang mula dibuka pada tahun 2016. Kawasan ini merupakan penemuan hutan hujan yang dibuka dengan tujuan untuk memberi pengetahuan mendalam kepada pengunjung mengenai hutan hujan tropika.

Walaupun The Habitat Penang Hill promotion atau The Habitat Penang Hill adalah pemuliharaan, pengurus perlahan-lahan mula membina pelbagai kemudahan moden yang mampu menarik perhatian pelancong. Sudah tentu, matlamatnya ialah lebih ramai orang berminat untuk melawat pelancongan gaya mini.

Salah satu kemudahan yang sangat baik yang boleh anda nikmati di tempat ini ialah laluan atas pokok. Di sini, anda boleh menemui jambatan kayu yang melintasi kanopi hutan. Apabila melewati jambatan, anda akan merasakan sensasi yang mendebarkan tetapi masih menyeronokkan dan menyeronokkan.

Bukan itu sahaja, kawasan pelancongan semula jadi ini juga mempunyai banyak kemudahan sokongan. Ini kerana The Habitat Penang Hill merupakan salah satu destinasi pelancongan bagi pelancong dalam dan luar negara. Tidak hairanlah ramai yang ingin tahu mengenai harga tiket The Habitat Penang Hill.

Peta Menuju The Habitat Penang Hill

Dengan mengetahui peta lokasi, anda dapat melihat jenis medan yang perlu dilalui. Setelah itu, taipkan sahaja The Habitat Penang Hill.

Ikuti arahan yang diberikan pada peta dalam talian tersebut. Jika tidak pasti, jangan ragu untuk bertanya kepada penduduk setempat. Di peta dalam talian itu, jika anda menggulir ke bawah, anda akan menemukan ulasan mengenai The Habitat Penang Hill yang boleh dijadikan rujukan semasa perjalanan.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment