Johor Bahru Bandar Forest: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Izhan Azri

Apabila bercakap mengenai tarikan pelancong di Malaysia, mungkin mahal akan menjadi perkara pertama yang anda bayangkan. Malah, terdapat juga satu siri destinasi mesra bajet yang boleh masuk secara percuma.

Selain mahal, mungkin kesibukan bandar adalah perkara kedua yang anda bayangkan mengenai Johor Bahru Malaysia. Mungkin anda fikir kora ini mempunyai nuansa panas dan pokok yang minimum. Tetapi sebenarnya, terdapat juga kawasan hutan di tengah-tengah bandar yang menjadikan suasana lebih rendang dan sejuk. Mari lihat!

Berapa Harga Tiket Johor Bahru Bandar Forest?

Harga tiket Johor Bahru Bandar Forest adalah percuma! Betul ke? Setakat ini, Hutan Bandar tidak mengenakan tiket masuk untuk pengunjung, aka percuma. Walaupun percuma, anda boleh menghabiskan masa di sini seberapa banyak yang anda mahukan, aka tanpa had masa.

Kesimpulannya, harga tiket Hutan Bandar Johor Bahru adalah percuma. Tetapi jika anda ingin memasuki dan berenang di kawasan kolam renang, makan di restoran, dan berkhemah, sudah tentu anda perlu menyediakan dana.

Bagaimana Cara Ke Johor Bahru Bandar Forest?

Johor Bahru Bandar Forest adalah sebuah taman rekreasi yang terletak di Johor Baharu, Malaysia. Berikut adalah langkah-langkah untuk pergi ke Johor Bahru Bandar Forest menggunakan Bas:

  1. Rujuk peta dan jadual waktu Bas untuk menentukan laluan dan masa ketibaan yang sesuai.
  2. Pergi ke hentian Bas terdekat dari lokasi anda.
  3. Semak jadual waktu Bas dan tunggu Bas yang sesuai dengan laluan ke Johor Bahru Bandar Forest.
  4. Naik Bas dan pastikan anda mempunyai tiket atau kad pengangkutan awam yang sah.
  5. Ikuti papan tanda dan pengumuman dalam Bas untuk memastikan anda turun di hentian yang betul. Pastikan anda turun di hentian yang terdekat dengan Johor Bahru Bandar Forest.
  6. Berjalan kaki atau menggunakan pengangkutan alternatif yang disediakan untuk mencapai Johor Bahru Bandar Forest.

Berikut adalah senarai hentian-hentian bas dan masa perjalanan:

  1. Dari Iskandar Puteri, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 70 minit
  2. Dari Highway Pontian, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 59 minit
  3. Dari Rumah Iskandar Malaysia, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 55 minit
  4. Dari Taman Nusantara, Nusajaya, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 48 minit
  5. Dari SMK Taman Nusajaya, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 76 minit
  6. Dari Tian Lai Seafood Garden 天来海鲜园, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 42 minit
  7. Dari Pasar Malam Nusa Perintis, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 40 minit
  8. Dari Horizon Residence, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 95 minit
  9. Dari Medini, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 78 minit
  10. Dari New Chua Kee Restaurant 新蔡記海鮮樓, Johor Baharu:
    • Tempoh perjalanan: 52 minit

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) Johor Bahru Bandar Forest?

Di Johor Bahru Bandar Forest, terdapat kawasan parking awam percuma yang tersedia di lokasi. Anda boleh menggunakan kemudahan ini tanpa bayaran tambahan. Pastikan anda menyemak mengenai peraturan dan kaedah untuk mendapatkan tempat parking percuma ini.

Apakah Waktu Operasi Johor Bahru Bandar Forest?

Berkaitan dengan waktu operasi Hutan Bandar Johor Bahru adalah seperti berikut:

Jam buka07.00
Jam tutup23.00
Hari Senin – Ahad
Camping24 jam

Apakah Tarikan Pelancong Bandar Johor Bahru Forest?

Jadi, apa yang membuatkan Hutan Bandar Mutiara Rini Johor Bahru salah satu tempat yang disyorkan untuk dilawati? Rupa-rupanya, berikut adalah satu siri tarikan:

1.Sejuk dan Segar

Walaupun hutan adalah buatan dan di tengah-tengah bandar, tetapi tidak membuat kesilapan, udara di kawasan tempat ini agak sejuk dan segar. Malah, pencemaran dari lebuh raya tidak sampai kepada anda apabila anda berada di kawasan hutan. Jadi jika anda ingin menyegarkan tetapi tidak mahu pergi jauh, maka anda boleh datang ke sini.

2. Akses Mudah

Anda tidak perlu naik dan turun gunung, hanya datang ke Hutan Johor Bahru yang terletak di kawasan bandar dan anda boleh menghirup udara sejuk khas pergunungan. Akses jalan mudah dan laluan dapat dilihat di peta. Dijamin tidak sesat kerana tidak perlu memasuki lorong sempit atau sebagainya.

3. Kemudahan Lengkap

Bukan sahaja terdapat pokok-pokok, malah Hutan Johor Bahru telah menyediakan pelbagai kemudahan yang mencukupi untuk menyokong keselesaan pengunjung. Apakah senarai kemudahan yang boleh disemak di bawah nanti.

Apakah Aktiviti yang Boleh Dilakukan di Bandar Johor Bahru Forest?

Berikut adalah pelbagai aktiviti menarik dan menyeronokkan yang boleh anda lakukan di kawasan Hutan Johor Bahru. Dijamin tidak membuat anda bosan!

1. Nikmati Keindahan Hutan

Tidak perlu lebih banyak usaha untuk mendaki atau sebagainya, kerana anda juga boleh menikmati keindahan alam semula jadi yang merosakkan mata dengan datang ke Hutan Bandar Johor Bahru.

Terdapat banyak pokok yang tinggi dan rendang, serta pelbagai jenis tumbuhan lain yang indah yang menambah kesejukan mata apabila melihatnya. Terdapat juga tasik buatan besar yang dihiasi dengan bunga yang indah. Segala-galanya boleh dinikmati semasa berjalan santai atau duduk sambil snek.

2. Memburu Foto

Ia memalukan, bukan, jika terdapat pelbagai perkara indah seperti di atas tetapi tidak ditangkap dengan kamera? Jadi selain melepak dan menikmati alam semula jadi, anda juga boleh memburu foto atau video untuk disiarkan ke media sosial.

Terdapat banyak tempat instagram! Sebagai contoh, di kawasan taman yang ditumbuhi bunga berwarna-warni, atau berdiri dengan latar belakang tasik.

3. Berenang

Selain kawasan taman rekreasi Hutan Bandar Johor Bahru, di sini anda juga boleh menemui kolam renang dengan saiz yang tidak boleh dikatakan kecil tetapi juga tidak terlalu besar. Sangat sesuai untuk datang ke sini dengan kanak-kanak. Air kolam bersih dan segar semasa mencuci kulit.

Bila lagi anda boleh berenang dengan pagar pokok rendang seperti ini? Sensasi kolam mandi Hutan Bandar Johor Bahru adalah serupa dengan di hutan sebenar.

4. Perkhemahan

Ingin merasakan sensasi bermalam di hutan tetapi takut haiwan liar?

Bersantai, anda boleh mendirikan khemah di Hutan Bandar yang dijamin tidak mempunyai haiwan liar. Kawasan perkhemahan di sini agak luas.

5. Berkelah

Ingin menyertai trend berkelah dengan besties? Kemudian anda boleh mendapatkan tempat yang menarik di Hutan Bandaraya. Terdapat kawasan rumput hijau yang luas, dan ia juga boleh menjadi tikar di bawah pokok rendang.

Jika anda tidak mahu bersusah payah mengatur tikar dan membawa makanan anda sendiri, maka anda boleh memilih untuk menjamu selera di restoran Hutan Bandar Johor Bahru.

6. Sukan

Bagi anda yang suka bersukan, ia juga boleh digunakan sebagai hutan bandar sebagai lokasi kegemaran. Berjoging atau berbasikal di sini dijamin menyeronokkan kerana udara sejuk dan segar.

Apakah Fasiliti & Kemudahan Bandar Johor Bahru Forest?

Datang ke Hutan Bandar tidak akan membuat anda menyesal kerana terdapat banyak kemudahan yang anda boleh dapatkan. Salah satunya ialah harga tiket Hutan Bandar Johor Bahru secara percuma. Tetapi selain itu, tempat ini juga mempunyai kemudahan lengkap yang disediakan oleh pengurus, seperti:

  • Trek joging.
  • Kawasan letak kereta yang besar.
  • Tempat duduk.
  • Tempat berkelah.
  • Tempat perkhemahan.
  • Tandas
  • Surau / musholla.
  • Taman permainan kanak-kanak.
  • Kolam renang.
  • Gerai makanan.

About Bandar Johor Bahru Forest

Ia tidak boleh dikatakan sebagai destinasi pelancongan, tetapi Hutan Bandar Johor Bahru atau juga dikenali sebagai Hutan Bandar Mutiara Rini adalah salah satu tempat yang disyorkan untuk berehat di tengah-tengah panas bandar. Tempat ini sesuai untuk dikunjungi pada hujung minggu, sama ada bersendirian atau bersama rakan-rakan.

Anda juga boleh menjemput keluarga anda, terutamanya dengan anak-anak. Dijamin menyeronokkan! Anda boleh pergi ke kawasan hutan ini untuk melepak secara santai pada sebelah petang, dan anda juga boleh berjoging atau berbasikal pada waktu pagi. Mengenai tiket masuk, anda tidak perlu risau, dijamin tidak mengalirkan kandungan poket!

Peta Menuju Bandar Johor Bahru Forest

Walaupun anda bukan berasal dari Johor Bahru, atau bahkan anda adalah antara negara-negara yang melawat Malaysia, tetapi dijamin anda tidak akan menghadapi masalah mencari Hutan Bandar Johor Bahru. Lokasinya agak strategik dan mudah diakses dari pelbagai arah.

Alamat penuh ialah Jalan Tasek Utara, Kolam Anyer, 80100 Johor Bahru. Akses jalan ke hutan adalah baik supaya anda boleh datang dengan pelbagai kenderaan, dari motosikal ke kereta.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment