Forest City Water Park: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Thumbnail Forest City Water Park

Tunggangan air sememangnya menjadi tarikan pelancong yang terkenal. Ini kerana kita boleh berenang dan bermain air dengan menarik. Bagi mereka yang berada di Johor Bahru, Malaysia, anda boleh pergi ke Forest City Water Park. Harga tiket Forest City Water Park berpatutan.

Untuk itu, anda yang berminat untuk pergi ke sana perlu mengetahui maklumat terperinci ini untuk dapat menyediakan segala-galanya. Pada asasnya, sebelum penubuhan perjalanan air ini, sudah ada kolam renang berhampiran kawasan Forest City.

Kolam renang adalah percuma tetapi tiada tunggangan air. Tambahan pula, ia telah dibangunkan supaya Forest City Water Park dibentuk yang mempunyai pelbagai tunggangan air di dalamnya. Oleh itu, pengunjung boleh bermain air dengan cara yang lebih menyeronokkan dan menarik.

Berapa Harga Tiket Forest City Water Park?

Forest City Water Park ticket price bermula dari RM 15

Harga TiketRM15 

Dengan harga tiket Forest City Water Park di atas, anda boleh bermain air secara bebas dan mencuba pelbagai tunggangan di dalamnya. Walau bagaimanapun, terdapat kapasiti yang mesti dipatuhi dalam setiap perjalanan. Contoh gelongsor air maksimum 300 orang selama satu jam.

Bagaimana Cara ke Forest City Water Park?

Untuk pergi ke Forest City Water Park ia mengambil masa hampir 4 jam jika dari Kuala Lumpur Malaysia. Anda perlu melalui Travers Road terlebih dahulu. Seterusnya, masuk Jalan Damansara.

Terus terus ke Jalan Istana, kemudian belok kanan menuju Jalan Keluar Sungai Besi. Kemudian, memandu ke Lebuhraya Smart dan Lebuhraya Utara-Selatan. Terus lurus dan ikuti jalan sehingga anda sampai di Johor Bahru.

Seterusnya, melalui Jalan Tanjung Kupang dan masuk ke Kampung Paya Mengkuang. Selepas itu, masukkan Jalan Forest City Tanjung Pelepas Highway. Kemudian, anda akan tiba di Forest City Waterpark selepas melepasi Smooker Beach Bar.

Dimana Tempat Parking (Letak Kereta) Forest City Water Park?

1. Parking di kawasan Forest City Water Park

Kawasan Water Park mungkin mempunyai kemudahan tempat letak kereta tersendiri untuk pengunjung. Apabila tiba di lokasi, pengunjung boleh mengikuti petunjuk yang disediakan untuk mengakses tempat letak kereta di kawasan water park.

2. Parking di sekitar kawasan Forest City Water Park

Terdapat kemungkinan terdapat tempat letak kereta awam di sekitar kawasan Forest City Water Park. Beberapa tempat letak kereta yang terdapat di sekitar kawasan Gelang Patah mungkin juga boleh digunakan oleh pengunjung water park.

Apakah Waktu Operasi Forest City Water Park?

Ramai yang berduyun-duyun ke Forest City Water Park untuk mencuba perjalanan air yang satu ini. Pelawat dari Forest City Water Park datang dari pemilik rumah Forest City, penduduk tempatan, ke negara-negara asing yang melawat Johor.

Tempat pelancongan ini juga dikunjungi oleh ramai kanak-kanak kerana terdapat kolam renang dengan kedalaman yang tidak terlalu tinggi dan terdapat juga mainan yang menyokong seperti gelongsor air, dan lain-lain.

Jika anda berminat untuk melawat lawatan ini, anda perlu mengetahui masa operasi. Forest City Water Park Gelang Patah open dari jam 10 pagi hingga 8 petang waktu tempatan. Terdapat banyak permainan air yang boleh dicuba supaya pengunjung boleh berehat dan merajuk.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Forest City Water Park?

Di dalam Forest City Water Park diberikan beberapa kemudahan yang lengkap. Kemudahan ini juga melebihi standard walaupun harga tiket Forest City Water Park berpatutan. Kemudahan-kemudahan yang disediakan adalah seperti berikut

1. Toilet

Kemudahan wajib yang mesti ada di tempat ini tentu saja bilik mandi. Biasanya, pelawat memerlukannya untuk membersihkan badan mereka selepas berenang atau menukar pakaian renang. Bilik mandi cukup bersih supaya pengunjung berasa selesa.

2. Rest Hut

Jika anda tidak boleh berenang, anda boleh duduk dan berehat dan berehat di pondok. Anda boleh menikmati pemandangan pengunjung lain yang bermain air. Ia juga boleh menjadi tempat berehat selepas berenang.

3. Parking

Tidak perlu risau tentang meletak kenderaan anda. Forest City Water Park telah menyediakan tempat letak kereta yang besar untuk pengunjung supaya mereka boleh datang melalui mana-mana kenderaan.

4. Water Park

Untuk menyokong keseronokan bermain air, beberapa tunggangan menarik disediakan. Anda boleh mencuba slaid air, mazes air, dan kursus halangan air untuk menjadikannya lebih menyeronokkan dan tidak membosankan.

5. Kolam Kanak-Kanak dan Dewasa

Di sini disediakan kolam renang yang disesuaikan dengan usia. Bagi kanak-kanak, kolam renang cukup cetek sehingga tidak berbahaya dan selamat. Walaupun begitu, perlu ada bantuan daripada ibu bapa untuk mengurangkan perkara yang tidak diingini.

Bagi kolam renang dewasa, kedalamannya tinggi dan lebar sehingga menjadikan aktiviti berenang lebih menarik. Anda boleh menyewa pelampung di tempat ini jika anda tidak tahu berenang.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Forest City Water Park?

Anda sudah tahu Forest City Water Park ticket, maka apakah aktiviti yang boleh dilakukan? Selaras dengan tema yang menyediakan pelancongan air, pengunjung boleh berenang di kolam renang besar dan mencuba pelbagai permainan air yang disediakan.

Terdapat slaid besar untuk orang dewasa yang mencabar. Di samping itu, pengunjung boleh menikmati bermain air di air pancut supaya ia akan menjadi menyeronokkan jika anda bermain dengan rakan-rakan dan keluarga.

Pelancong juga boleh berehat di tempat lembut yang menghadap ke kolam renang. Di sekitar kolam renang ini terdapat tumbuh-tumbuhan hijau yang indah supaya mereka boleh merosakkan mata. Anda juga boleh mengambil swafoto di tempat ini untuk merakam detik-detik menarik.

About Forest City Water Park

Pembangunan Forest City dibuat berdasarkan perancangan industri yang telah disediakan sedemikian. Perkembangan ini memang mempunyai tujuan untuk pelancongan.

Dari segi lokasi, tempat ini strategik kerana terletak di unit kediaman dan perindustrian. Sudah tentu ini mempunyai potensi bahawa tempat pelancongan ini akan sesak.

Menyedari peluang ini, Eksekutif Forest City, Ir. Syarul Izam Sarifuddin dan rakan-rakannya membina tarikan pelancongan ini. Tempat pelancongan bertemakan air ini adalah tarikan awam sehingga ramai orang datang ke tempat ini.

Malah, kemudian Forest City Water Park akan dibangunkan semula dengan membuat tarikan lain seperti muzium hijau, pakej perkhidmatan eko ke paya bakau dan pantai rumpai laut. Di sekitar kawasan Johor Bahru memang ada tunggangan air yang sama.

Walau bagaimanapun, kelebihannya ialah harga tiket Forest City Water Park lebih ekonomik supaya ia dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat, baik atas dan bawah.

Peta Menuju Forest City Water Park

Forest City Water Park terletak di Gelang Patah Johor, Malaysia. Lokasi ini termasuk dalam kawasan Forest City yang terletak di sempadan Singapura dan Malaysia. Tempat ini termasuk dalam destinasi popular di tengah-tengah industri pelancongan Malaysia.

Forest City termasuk dalam zon ekonomi khas Iskandar Malaysia yang dibuka pada tahun 2016. Berikut adalah peta ke lokasi Forest City Water Park jika berlepas dari Kuala Lumpur Malaysia:

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment