Feri Langkawi: Harga Tiket, Waktu Operasi & Aktiviti (2024)

Norhafiza Umira

Harga feri Langkawi berbeza-beza mengikut laluan bot ke kategori penumpang. Terdapat juga harga feri bagi mereka yang membawa kenderaan. Ketahui lebih lanjut!

Bagi mereka yang bosan untuk bercuti di negara ini boleh cuba memilih destinasi pelancongan di luar negara yang dekat. Salah satunya ialah Langkawi. Tempat ini agak terkenal dan mempunyai daya tarikan yang menakjubkan. Kemudian, berapakah harga feri Langkawi?

Di sana, terdapat beberapa perkara menarik untuk dilihat bermula dari kemudahan dan aktiviti yang disediakan. Tidak hairanlah begitu ramai pengunjung mahu pergi ke sana melalui feri. Walau bagaimanapun, sebelum mengetahui harga tiket feri Langkawi, lihat penjelasan penting mengenai tarikan pelancongan Langkawi di bawah.

Thumbnail Feri Langkawi

Berapa Harga Tiket Feri Langkawi?

Untuk datang ke Langkawi, biasanya pelancong akan menggunakan feri. Harga tiket feri Langkawi berbeza mengikut laluan bot ke kategori penumpang. Untuk harga tiket feri ke Langkawi mempunyai julat yang berbeza termasuk yang berikut:

No.Jenis Penumpang Harga feri Langkawi 
1. Kanak-kanak di bawah 3 tahun RM25 
2. Kanak-kanak antara 3-11 tahun RM45 
3. DewasaRM75 

Dari rujukan di atas, diketahui bahawa harganya berbeza mengikut jenis penumpang. Di samping itu, terdapat juga tiket lain, iaitu harga feri RORO Langkawi khas. Harga ini adalah eksklusif untuk harga tiket feri Langkawi bawa kereta atau kenderaan.

Penumpang boleh menggunakan tiket sehala atau tiket pergi-balik. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

No. Jenis Kendaraan Harga Tiket 
1. Sedan Sekitar RM171 – RM522 bergantung cc dan jenis tiket one way atau return. 
2. SUV, MPV, Pick Up, VAN Sekitar RM226 – RM544 bergantung cc dan jenis tiket one way atau return.
3. Mobil Mewah RM321 – RM622
4. Motor RM67 – RM234 

Harga tiket feri Langkawi online juga disediakan untuk memudahkan pelancong membuat tempahan. Harga juga agak berpatutan daripada membeli di luar talian.

Bagaimana Cara ke Feri Langkawi?

Untuk sampai ke tempat ini, anda boleh menggunakan feri dengan pelbagai laluan yang boleh dilalui.

Terdapat lokasi untuk membuat persimpangan dan ia berada di Kuala Perlis. Masa yang diambil dari Kuala Perlis ialah 1 jam 45 minit. Di samping laluan ini, terdapat juga laluan yang paling banyak digunakan oleh pelancong, iaitu melalui Kuala Kedah.

Untuk tempoh perjalanan, ia adalah sehingga 1 jam 45 minit. Untuk laluan terdekat, ia boleh melalui Pulau Pinang kerana masa yang diambil agak cepat, iaitu 30 minit. Jika datang dari Pulau Pinang, anda boleh datang dari Swettenham Pier atau dikenali sebagai terminal pengangkutan tertua.

Dimana Tempat Parking Ferry Langkawi?

1. Pelabuhan Kuah Langkawi

Pelabuhan Kuah adalah pelabuhan utama Langkawi dan biasanya merupakan tempat berlepas dan ketibaan bagi feri yang menghubungkan Langkawi dengan tanah besar.

Terdapat kemudahan tempat letak kereta yang mencukupi di sekitar pelabuhan Kuah, yang boleh digunakan oleh pelawat feri. Selepas tiba di Pelabuhan Kuah, anda boleh mengikuti arahan yang disediakan untuk mencari tempat letak kenderaan yang tersedia.

2. Port Kuala Perlis

Pelabuhan Kuala Perlis terletak di tanah besar di Perlis, yang merupakan salah satu pelabuhan feri yang menghubungkan tanah besar dengan Pulau Langkawi.

Di sekitar Pelabuhan Kuala Perlis, terdapat juga tempat letak kenderaan untuk digunakan oleh penumpang feri. Anda boleh mengikuti arahan yang diberikan untuk mencari tempat letak kenderaan yang tersedia di sekitar pelabuhan.

Apakah Waktu Operasi Feri Langkawi?

Sebelum mengetahui harga feri Langkawi, penting juga untuk memahami waktu operasi tempat pelancongan ini. Bagi mereka yang berminat untuk berkunjung ke Underwater World Langkawi boleh datang Isnin hingga Ahad dari jam 10.00 pagi hingga 18.00 petang. Bagi Hari Kebangsaan pula, ia adalah dari 09.30 pagi-18.30 petang.

Sementara itu, mereka yang ingin melawat Taman Hidupan Liar Langkawi mempunyai waktu operasi dari 08.30 pagi -05.30 petang. Bagi mereka yang ingin menaiki feri ke Langkawi, masa operasi tidak semestinya bergantung kepada perkhidmatan pengangkutan yang dipilih. Secara amnya, waktu operasi feri Langkawi adalah dari jam 07:30 pagi hingga 03.30 petang.

Apa Sahaja Fasiliti dan Kemudahan Feri Langkawi?

1. Muzium 3D Langkawi

Di tempat ini, terdapat lukisan 3 dimensi berjumlah lebih daripada 200. Ini membolehkan pengunjung melihat keindahan karya manusia dalam realiti.

2. Skytrex Langkawi

Perjalanan ini sesuai untuk mereka yang suka cabaran dan melatih adrenalin. Di sini, pengunjung boleh menggantung menggunakan tali yang dilekatkan dari satu pokok ke pokok yang lain.

3. Tasik Dayang Bunting

Tempat pelancongan ini dikunjungi secara meluas kerana ia mempunyai daya tarikan yang menarik. Tasik ini mengandungi air tawar dengan keluasan 3 kali lebih besar daripada padang. Kedalaman juga sangat mendalam jadi anda memerlukan buoy jika anda ingin menerokanya.

4. Underwater World Langkawi

Kemudahan seterusnya yang disediakan oleh Langkawi ialah Underwater World yang digunakan untuk menikmati keindahan laut menggunakan tangki besar. Jadi, pengunjung boleh menikmati pelbagai spesies marin tanpa perlu menyelam.

Anda hanya akan berjalan di lorong panjang di mana di sebelah kanan dan kiri terdapat akuarium besar yang menunjukkan keindahan hidupan laut.

5. Kereta Kabel Langkawi

Kemudahan seterusnya ialah terdapat perjalanan kereta kabel seperti di Switzerland. Teknologi canggih ini boleh bergerak sejauh 1.7 km yang boleh diisi oleh 6 orang. Pengunjung dapat melihat pemandangan indah dari kereta kabel mengikut laluan yang dilalui.

Kereta kabel ini juga boleh sampai ke puncak gunung jika anda tidak takut dan menyukai pemandangan dari atas.

6. Langkawi Sky Bridge

Perjalanan lain di Langkawi ialah Sky Bridge. Jambatan ini mempunyai ketinggian 100 m dengan panjang 125 m. Apabila anda berada di bahagian atas, anda akan merasakan sensasi berada pada ketinggian yang merangsang adrenalin.

Walau bagaimanapun, pemandangan di sekitar jambatan ini akan menjadi kasihan untuk terlepas. Di sana, terdapat bukit yang mengepak jambatan sehingga sangat baik untuk menikmati keindahan alam semula jadi melalui jambatan.

Apa Sahaja Aktiviti Menarik di Feri Langkawi?

Terdapat pelbagai aktiviti menarik yang boleh dikunjungi pengunjung ketika melawat tempat-tempat pelancongan Langkawi. Selain menikmati keindahan semula jadi setiap tarikan pelancong, anda juga boleh menikmati pelbagai perjalanan yang menyeronokkan.

Sebagai contoh, kereta kabel yang berada di atas ketinggian, melalui jambatan langit, dll. Aktiviti ini sesuai untuk mereka yang suka ketinggian dan cabaran. Di samping itu, terdapat juga tunggangan lain seperti berenang di sekitar pantai atau menikmati penginapan.

Langkawi selesa dengan kemudahan lengkap di dalamnya. Sebagai contoh, penghawa dingin, wifi, makanan, dll. Keseronokan ini akan sangat sesuai untuk dikunjungi oleh keluarga atau pasangan.

About Feri Langkawi

Langkawi tarikan pelancong terletak di Malaysia dengan keindahan alam semula jadi yang mempesonakan. Nama tempat ini bermaksud helang dan kawi. Burung Helang ialah sejenis burung dashing manakala kawi bermaksud batu.

Nama menunjukkan bahawa secara harfiah makna Langkawi adalah batu helang. Di samping itu, ia juga ditafsirkan sebagai batu di mana helang hinggap Jadi, mercu tanda pulau ini mempunyai bentuk helang yang bertenggek di atas batu.

Peta Menuju Feri Langkawi

Pulau ini terletak di pedalaman negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Di Langkawi terdapat 140 pulau di dalamnya. Pulau terbesar ialah Pulau Langkawi yang mempunyai penamaan sebagai Taman Bumi Dunia oleh Unesco.

Also Read

Bagikan:

Leave a Comment